TOY FOX TERRIER KENNELS


alkuperä: Yhdysvallat
luonne: vilkas, iloinen, terhakka, älykäs, aktiivinen, oppivainen, energinen, omistajaansa kiintyvä
ulkonäkö: pieni, pystykorvainen, valpas
korkeus: n. 22 - 30 cm
paino: 1,5 - 6 kg, rodussa tavataan myös pienempiä yksilöitä
koko: aikuinen amerikankääpiöterrieri on kooltaan noin 35 cm pitkä (kuonosta takapuoleen), 29 cm korkea, 12 cm leveä
pää: selvä otsapenger, isot lähekkäin sijaitsevat korvat
silmät: tumma pigmentti silmissä
kuono: suippo kuono, ja kirsussa on toivottava tumma pigmentti. Usein naamassa on valkea piirto.
jalat: eturaajat ovat suorat ja kevytluiset, käpälät ovat tiiviit ja soikeat
runko: neliömäinen
väritys: valkoinen mustin ja ruskein merkein - white & black & tan (tri-color), valkoinen ruskean värisin merkein - white & tan, valkoinen mustin merkein - white & black. Karvapeite on erittäin helppohoitoinen, sillä karva on lyhyttä, tiheää ja säänkestävää.
rekisteröinti: Amerikankääpiöterrieri on aina rekisteröity joko United Kennel Club (U.K.C) ja vuoden 2000 alusta myös American Kennel Club (A.K.C). HUOMAA! Jos et saa amerikankääpiöterrierillesi UKC-papereita, pyydä kasvattajalta ROIMA hinnanalennus! AKC-paperit saa mille tahansa piskille, ja muissa yhdistyksissä kuin United Kennel Clubissa (mukaanlukien AKC) rekisteröidyt AKT-koirat eivät todennäköisesti ole aitoja amerikankääpiöterriereitä. Amerikankääpiöterrieri rekisteröidään myös vuoden 2010 alusta Suomen Kennellitto ry.:ssä, nimellä amerikankääpiökettuterrieri.
ikä: amerikankääpiöterrierin keski-ikä on noin 15 vuotta. Ei ole kuitenkaan mitenkään harvinaista että amerikankääpiöterrieri terveenä koirarotuna elää jopa 20 vuotiaaksi.
Suomen koirakanta: tällä hetkellä Suomessa on UKC-rekisteröityjä työkoira-amerikankääpiöterriereitä arvioilta noin 500 kappaletta. Lisäksi Suomessa on muutamia kymmeniä AKC-rekisteröityjä sekä kokonaan rekisteröimättömiä amerikankääpiöterriereitä.

amerikankääpiöterrieri
Amerikankääpiöterrierin paino vaihtelee 2-6 kg välillä. Kuvassa erikokoisia amerikankääpiöterriereitä, kaikki aikuisia narttuja.

Historia
Amerikankääpiöterrieri -rodulla oli tärkeä merkitys amerikkalaisten maatilojen tuholaistorjunnassa ja siinä se saavuttikin 1800-luvun lopulla suuren suosion. AKT-koiria on aina ollut paljon ja tänä päivänä sen suosio on kääpiökoirien keskuudessa vahva. On syytä heti alkuun huomata, että kyseessä ei ole luolakoira kuten monet muut vastaavan kokoiset rodut ovat.
Kerrotaan, että jo 1870- luvulla on kettuterriereiden koossa ollut huomattavaa vaihtelua ja näistä pienistä koirista on määrätietoisella jalostuksella kehitetty oma rotu. Onkin ilmeistä, että jyrsijöiden kurissapito lankesi kuin itsestään tilan pienille koirille ja näin AKT jatkoi kehitystä omaksi rodukseen. Vaikka American Kennel Club, eli A.K.C tunnusti vain normaalin koon, rekisteröi United Kennel Club, eli U.K.C molemmat koot kettuterriereinä vuoteen 1936 saakka, josta lähtien rotu jaettiin U.K.C:ssa kahteen muunnokseen.

amerikankääpiöterrieri
'PR' Elvira of Phoenix (vasemmalla) & 'PR' Extempore of Phoenix (oikealla).

Rodun alkuperäinen käyttötarkoitus oli rottien, muiden jyrsijöiden ja tuholaisten metsästys maatiloilla. On muistettava, että entisaikoina tuholaisten hävitys oli aivan toista tärkeysluokkaa kuin nykyään. Kyse ei ollut muutamasta hiirestä jotka pyörivät pirtin nurkissa, vaan suuresta ongelmasta. Vilja- ja muita varastoja oli suojeltava hinnalla millä hyvänsä. Niinpä vielä nykyäänkin voi koko ikänsä hemmoteltuna sylikoirana elänyt lemmikki-amerikankääpiöterrieri osoittautua tilaisuuden tullen lahjakkaaksi hiirenmetsästäjäksi.

Klikkaa tästä, jos haluat lukea lisää tietoa amerikankääpiöterrierin historiasta >>

amerikankääpiöterrieri

amerikankääpiöterrieri
'PR' Dunkel's Mignetin A.Pirkkalainen.

Yleistä
Suomessa erittäin harvinainen amerikankääpiöterrieri on uskollinen, ihmiseen kiintyvä, terveen jalostustaustan omaava pieni koira, joka tunnetaan myös nimellä Amertoy ja Toy Fox Terrier.
Amerikankääpiöterrieri, eli akt, on pieni ja korkeajalkainen sekä luonteeltaan erittäin valpas.
Väritykseltään sileäkarvainen AKT on useimmiten tri-color. Harvinaisempi väritys on white & tan (ruskeavalkoinen) ja erittäin harvinainen väritys on white & black (mustavalkoinen). Hallitseva väri on kuitenkin kaikissa värityksissä valkoinen.

amerikankääpiöterrieri
White & black & tan (tri-color):
valkoinen mustin ja ruskein merkein.
amerikankääpiöterrieri
White & tan:
valkoinen ruskean värisin merkein (ei lainkaan mustaa väriä).
amerikankääpiöterrieri
White & black:
valkoinen mustin merkein (ei lainkaan ruskeaa väriä).
Historiallinen kuva amerikankääpiöterriereistä! Kuva on ainutlaatuinen koko maailmassa!
Historiallinen kuva amerikankääpiöterriereistä! Kuva on ainutlaatuinen koko maailmassa!
Samassa kuvassa kaikki mahdolliset hyväksytyt amerikankääpiöterrierin väritykset.
Vasemmalta: 'PR' Dunkel's Black Cowboy: white & black, 'PR' Dunkel's Pikkolo Jr.: white & black & tan (tri-color), 'PR' Dunkel's Peppermint: white & tan.


Lyhyt- ja sileäkarvaisena AKT:n turkki on helppohoitoinen. Karvanlähtöä on lähinnä keväällä ja tällöinkin se pysyy kurissa harjaamalla koiraa ulkona esim. kaksi kertaa viikossa.

Amerikankääpiöterrieri sopii kotiin jonne halutaan pieni ja reipas koira. Lisäksi täytyy ottaa huomioon terrierin kipakka luonne - amerikankääpiöterrieri ei suinkaan ole mikään sohvaperuna. Amerikankääpiöterrieri on kooltaan pieni ja mieleltään suuri, joten se tarvitsee paljon virikkeitä ja johdonmukaisen kasvatuksen. Amerikankääpiöterrieri sopii niin perhekoiraksi, yksineläjälle kuin pariskunnillekin, nuorille sekä vanhemmille. Amerikankääpiöterrieri kulkee hyvin mukana eri kulkuneuvoissa sekä tietenkin tykkää olla mukana menossa. On hyvä jos perheessä on aikaa paneutua koiran kasvattamiseen erityisesti ensimmäisen ikävuoden aikana, jotta mahdollisia johtajuusongelmia ei pääse esiintymään aikuisella iällä.

amerikankääpiöterrieri
'PR' Dunkel's Pikkolo of Phoenix.

Amerikankääpiöterrierillä on kaikki terrierin toivotut ominaisuudet pienessä pakkauksessa. Amerikankääpiöterrieri on luonteeltaan leikkisä ja vilkas seuralainen. Hyvää luonnetta kuvastaa se, että AKT:t ovat nykyisin palvelleet myöskin vammaisten apulaisina, esimerkiksi kuurojen "korvina". Koira oppii noutamaan pudonneita esineitä, kuten kyniä, tai hakemaan kengät, tai haukkumaan herättääkseen huomiota ja hankkiakseen apua. Pyörätuoliin sidotulle omistajalle koira merkitsee lisääntynyttä itsenäisyyttä, vaatien vain vähän koiran turkinhoitoa tai pakollista ulkoilua, silla amerikankääpiöterrieri hankkii itselleen liikuntaa myös sisäoloissa. Tällaisessa toiminnassa tulee ilmi AKT rodun luotettavuus.

Amerikankääpiöterrieri on erittäin fiksu koira ja se vaatii älyllisiä virikkeitä. AKT rakastaa haasteita, uusia tehtäviä ja näistä seuraavaa omistajan hyväksyntää. Vaikka amerikankääpiöterrieri ei pääsisi toteuttamaan sille ominaista tuholaisten torjuntaa ja metsästämistä, niin tämä ei vaikuta koiraan häiritsevällä tavalla, jos muuta sopivaa virikettä on koiralle tarpeeksi tarjolla. Amerikankääpiöterrieri - kuten monet muutkin koirarodut - tarvitsee virikkeitä jatkuvasti. Jos koira ei näitä saa, hankkii amerikankääpiöterrieri virikkeensä itse, esimerkiksi tuhoamalla kodin irtaimistoa.

amerikankääpiöterrieri
'PR' Dunkel's Rocket.

Amerikankääpiöterrieri ei ole räkyttäjä, päinvastoin kuin moni muu pieni koirarotu. Ehkä tämä johtuu hyvästä itsetunnosta, eikä amerikankääpiöterrierin näin tarvitse kompensoida omaa pientä kokoaan suurella äänellä. Amerikankääpiöterrieri vahtii kotia parin haukun voimin, jos ollenkaan. On aivan normaalia että vieraiden tullessa kotiin, tulee amerikankääpiöterrieri ovelle vastaan häntä heiluen, ilman merkkiäkään haukkumisesta. Tietenkin yksilöissä on eroja, osa amerikääpiöterriereistä ei hauku juuri ollenkaan ja osa enemmän. Yleisesti ottaen amerikankääpiöterrieri on avoin ja iloinen uusia ihmisiä tavatessaan, eikä lainkaan epäluuloinen uusia ihmisiä tai uusia tilanteita kohtaan - tottakai tässäkin suurta roolia näyttelee pennun kasvattaminen ja sosiaalistaminen. Yleisesti ottaen amerikankääpiöterrieri ei siis koe tarvetta haukkua saati räkyttää.

amerikankääpiöterrieri
Heinäpaalien päällä todelliset rottakoirat 'PR' Valhalla Ridge Rippin' Rita sekä 'PR' Dunkel's Rocket.

Amerikankääpiöterrieri on itsenäinen työkoira jonka alkuperäinen käyttötarkoitus on ollut pitää koti ja pihapiiri puhtaana tuholaisista, kuten hiiret ja rotat. Amerikankääpiöterrieri ei ole ajava koira, eikä luolakoira, mikä erottaa sen monesta muusta pienestä terrieristä. Tämä itsenäisyys tuholaisten torjunnassa näkyy myös siinä että amerikankääpiöterrieri ei tuo saalista ihmiselle kuten monet muut rodut vaan amerikankääpiöterrieri saalistaa itselleen. Omistajan kannattaa varautua siihen että työkoiralla vaistot ovat erittäin pinnassa ja kodin tai mökin pihapiiristä häviää hiirien, myyrien ja rottien lisäksi myös pikkulinnut, linnunpoikaset sekä oravat. Keväisin kannattaa myös varautua kyynpuremiin, sillä käärmehän on toki pihapiiristä hävitettävä vihulainen, kokee amerikankääpiöterrieri. Amerikankääpiöterrieri kuitenkin nauttii sylissä ja sohvalla makoilusta ja osaa rauhoittua illan tullen omistajansa seurassa. Amerikankääpiöterrieri ei hypi seinille eikä vaadi valvontaa ja peräänkatsojaa jos on päiviä jolloin ei ole mahdollisuuksia tarjota koiralle menoa ja vilskettä tai aktiviteetteja.

amerikankääpiöterrieri
'PR' Dunkel's Pikkolo Jr. metsästää oikeita myyriä ulkona ja leikkihiiriä sisällä.


Tämä amerikankääpiöterrierin tarve pitää koti ja pihapiiri puhtaana tuholaisista näkyy hyvin selvänä tämän päivän työkoirissamme. Samasta syystä amerikankääpiöterrieri ei ole herkkä karkailemaan, sillä koiralle on tärkeämpi pitää huolta kodista kuin lähteä kylille kuljeksimaan.

Amerikankääpiöterrierin saa koulutettua niin ettei se lähde kaiken liikkuvan perään. Pienestä asti vapaana olemaan tottunut koira tottelee omistajaansa. Amerikankääpiöterrieri on terrieri ja tarvitsee johdonmukaisen ja jämäkän koulutuksen. Amerikankääpiöterrieri kokeilee rajojaan ja pomottaa isäntäväkeä, jos sille antaa mahdollisuuden tähän.

Amerikankääpiöterrieri-pentueeseen syntyy useimmiten kolme pentua. Ei ole kuitenkaan harvinaista, että pentueeseen syntyy vain yksi pentu tai jopa kuusi pentua. Useimmiten pentuja on kuitenkin 2-4.

amerikankääpiöterrieri
Tästä kuvasta näkee, minkä kokoinen suunnilleen on luovutusikäinen amerikankääpiöterrieri
- säkä on noin 60% maitotölkistä. Kuvassa 'PR' Dunkel's Pikkolo Jr.

amerikankääpiöterrieri
Kuvassa 'PR' Hakkarainen's Bermuda Bandit aka Hessu.
Kuva @ Ismo Mynttinen.

Amerikankääpiöterrieri on Yhdysvalloissa laajalti tunnettu sitä rekisteröivät useat rotuyhdistykset. Amerikan maaseudulla monet ihmiset muistavat näitä koiria olleen aina maatiloilla ja tämä rotu on olennainen osa sikäläistä perinnettä. Amerikankääpiöterrieri viihtyy hyvin kaupungistuneessa yhteiskunnassa, vaikka sen alkuperäiset metsästysvaistot ovat useimmiten yhä tallella. Amerikankääpiöterrieri on pienestä koostaan huolimatta hyvä seurakoira lenkille ja toimii tarvittaessa myös vahtina - äänen perusteella on vaikea arvata, että vahtina on pieni koira. Amerikankääpiöterrierin haukku ei ole kimakka, eikä se tavallisesti hauku turhaan.

Lenkkikaverina AKT on väsymätön ja yllättävän säänkestävä tarvitsematta yleensä talvella takkia. Amerikankääpiöterrierin kanssa voi harrastaa myös taakanvetoa, voimavetoa, tuholaistorjuntaa, olla mukana terapiakoiratoiminnassa, harrastaa jäljestystä, rauniokoiratoimintaa ja TOKOa, eli tottelevaisuuskoulutusta. AKT:n voi kouluttaa myös rauniokoiraksi, etsimään sortuneisiin rakennuksiin hautautuneita ihmisiä.

amerikankääpiöterrieri
Eloisalle, älykkäälle ja vilkkaalle amerikankääpiöterrierille mm. agility on mieluisaa puuhaa.

Amerikankääpiöterrieri on aktiivinen ja vilkas ja mielellään mukana menossa. Tästä huolimatta kyse ei ole elohopea-koirasta, vaan amerikankääpiöterrieri osaa ottaa myös rennosti ja nauttii sylissä makoilusta. Koko ikänsä hemmoteltua lemmikkikoiran elämää viettänyt amerikankääpiöterrieri voi silti tilaisuuden tullen osoittautua aivan loistavaksi myyränmetsästäjäksi!

Sopivia virikkeitä amerikankääpiöterrierille ovat fyysisesti sekä henkisesti vaativat tehtävät ja työt. Amerikankääpiöterrieri on fiksu, aktiivinen, eloisa koira, joka mielellään puuhaa koirien pulmapelien ja aktivointipallojen kimpussa. Taakanveto, tuholaistorjunta, nopeusjuoksu, voimaveto ja korkeushyppy sekä agility, toko ja tottis ovat amerikankääpiöterrierille mieluisaa puuhaa.

amerikankääpiöterrieri
Amerikankääpiöterrierin keski-ikä on noin 15 vuotta. Ei ole kuitenkaan mitenkään harvinaista että amerikankääpiöterrieri terveenä koirarotuna elää jopa 20-vuotiaaksi. Kuvassa varsinainen Äijäklubi kokoontuu. Vasemmalta: ‘PR‘ Dunkel‘s Black Butterfly aka Putte (ikää kuvanottohetkellä 1,5 vuotta), ‘PR‘ Dunkel‘s Pocket Rocket aka Poksu (Puten isä, ikää kuvanottohetkellä 4 vuotta), ‘PR‘ Dunkel‘s Rocket aka Rocky (Poksun isä ja Puten isoisä, ikää kuvanottohetkellä 15 vuotta) sekä ‘PR‘ Senefi‘s Korben Dallas aka Korben (Rockyn poika, ikää kuvanottohetkellä 10 vuotta).

amerikankääpiöterrieri
Amerikankääpiöterrierin keski-ikä on noin 15 vuotta. Ei ole kuitenkaan mitenkään harvinaista että amerikankääpiöterrieri terveenä koirarotuna elää jopa 20-vuotiaaksi. Kuvassa Gentlemen's Club, senioriherrat (vasemmalta) Grand Champion ‘PR‘ Star‘s Big Spendor aka Spendor (ikää kuvanottohetkellä 14 vuotta), ‘PR‘ Dunkel‘s Odie Oscar aka Gustav (ikää kuvanottohetkellä 11 vuotta) sekä Grand Champion ‘PR‘ Thorsbys Real JacobsObjPegasus aka Andy (ikää kuvanottohetkellä 11 vuotta).

Amerikankääpiöterrieri on pienen kokonsa ja nokkeluutensa ansiosta pärjännyt erinomaisesti myös avustajakoirana. Tähän vaativaan työhön on Suomessa koulutettu jo viisi avustajakoiraa, jotka toimivat liikuntarajoitteisten omistajiensa avustajakoirina päivittäin.

Amerikankääpiöterrieri on menestynyt myös agility-radoilla paremmin kuin hyvin. Mainetta ja kunniaa on niitetty niin Yhdysvalloissa kuin Euroopassakin ja Suomessa agility-radoilla tämä vilkas pieni terrieri alkaa olla jo tuttu näky.

Klikkaa tästä, jos haluat lukea lisää tietoa amerikankääpiöterrierin harrastustoiminnasta >>

Amerikankääpiöterrierin valpas katse ja reipas luonne on saavuttanut monen koiraharrastajan suosion.

teksti: SATHY ry. ja Toy Fox Terrier Kennel

amerikankääpiöterrieri
'PR' Dunkel's Pipari of Phoenix.

 

INFO@TOYFOXKENNELS.COM

© Copyright Toy Fox Terrier Kennel