TOY FOX TERRIER KENNELS


KYSY - FRÅGA - ASK
TOY FOX TERRIER KENNEL VASTAA

Tällä sivulla voit kysyä amerikankääpiöterriereistä, koirista, terveydenhoidosta, kennelistä yms.
Vastaamme tällä sivulla.

Nimi tai kutsumanimi
(tämä näkyy kysymyksessä)

Sähköpostiosoitteesi
(Jos haluat ilmoituksen vastauksesta.
Sähköposti ei näy muille.)

Kysymyksesi
Kirjoita koodi WTN
(tällä estetään roskaposti)

Muista katsoa myös FAQ/UKK-sivumme (klikkaa tästä), siellä on vastaukset moneen yleiseen kysymykseen.


K: Hei ollaan kiinnostuneita rodusta/pennuista. Onko Oulun alueella sinun kasvatteja, olisi kiva tutustua rotuun paremmin. Meillä on neljä vuotias pinseri, aikuiset lapset joilla kaikilla koiria. Pinserin kanssa harrastetaan agilityä, lenkkejä, pihahommia ja mökkeilyä. T. Sari sorvari
-Sari

V: Hei Sari ja kiitos viestistä. Oulun alueella on kyllä kasvattejamme. Voimme tiedustella josko rotuesittely onnistuisi.K: Hei! Alan kovasti ihastua näihin pikkuterriereihin, ja tulenkin varmasti pian tutustumaan. Mutta kysyisin ensi alkuun, että oletteko helposti saaneet koirat tottumaan kanoihin ja jättämään ne rauhaan? Jyrsijäjahtia kuitenkin koira/koirat saisivat harjoittaa :).
-Outi

V: Hei Outi ja kiitos viestistä. Meillä on kanoja ja amerikankääpiöterriereitä, ei ole ollut ongelmaa. Koirat eivät jahtaa kanoja.K: Moi saan 12 viikkoisen pennun minkälaista ja mitä merkkistä lihaa sille voisi antaa Royal Canin puppy raksujen lisäksi entä kuinka paljon !?
-Sari

V: Moi Sari. Ruokinta-asioissa parhaiten neuvoo varmasti koiran kasvattaja. Me emme suosittele kuivaruokaa lainkaan, emme RC merkkiä emmekä mitään muutakaan. Tarkat määrät ruokaan antaa koiran kasvattaja. Lisätietoa ruokinnasta: https://www.toyfoxkennels.com/ostajalle.php#ruokintaK: Onko tällä hetkellä pentuja? Milloin voi tulla tutustama?
-nimetön

V: Aina välillä on pentuja. Tarkka tieto löytyy pentusivulta

Kyllä voi tulla vierailemaan, katso tarkemmin tästä - vierailupäiväK: Hei, olisi kiva päästä katsomaan teille millaisia Amerikan kääpiöterriesi luonnossa on. Ja nähdä niiden luonnetta ja käytöstä. Yst. Maaret Mensonen
-Maaret

V: Hei Maaret Mensonen ja kiitos viestistä.

Toivotan koko perheenne lämpimästi tervetulleeksi tutustumaan koiriimme ennen lopullista valintaanne rodusta. On hyvä tietää, millaisia koiria amerikankääpiöterrierit ovat ja nähdä ne ihan oikeasti luonnossa.

Järjestämme tasaisin väliajoin kennelvierailu-päiviä joiden tarkoitus on nimenomaan se, että rodusta kiinnostuneet ihmiset pääsevät tutustumaan rotuun ja koiriimme. Ilmoitamme tulevista kennelvierailu-päivistä s-postilistallamme sekä kotisivuillamme. Lisäksi toki pienempiä tapaamisia järjestämme tämän tästä.

Kennelvierailupäivään ilmoittaudutaan etukäteen kotisivujemme kautta, kts. tästä vierailupäivä


Mukavaa loppuvuotta!K: Kuinka pitkiä lenkkejä amerikankääpiöterrierit voivat tehdä 6 kk:ed, 1 vuoden ja 2. vuoden iässä?
-Mia

V: Hei Mia ja kiitos viestistä.

Amerikankääpiöterrieri on meiltä uuteen kotiin lähtiessään noin kilon painoinen koiran alku, jonka lenkityksen tarve on erittäin pieni. Riittää että pentu viedään ulos pissille ja kakille, eli opetetaan sisäsiistiksi. Ulos pennun voi viedä vaikka 10 kertaa päivässä, eli aina kun pentu herää, on syönyt, on juonut jne. jotta pentu oppii nopeammin sisäsiistiksi. Hiljalleen pentua voi viedä pidemmille lenkeille, kuten esimerkiksi talon ympäri, pari sataa metriä tms. Tämän voi toistaa pari kertaa päivässä. Muutaman kuukauden ikäisenä voi amerikankääpiöterrieriä viedä jo vartin, puolen tunnin lenkeille pari kertaa päivässä. Ja niin edelleen.

Vuoden ikäinen AKT kulkee mielellään omistajansa kanssa jo muutaman kilometrin lenkkejä. Kaksivuotias AKT lähtee mielellään pidemmille lenkeille, vaikka juosten jos omistaja näin haluaa.

Monet omistajat ottavat amerikankääpiöterrierin mukaan vaelluksille. Monet omistajat ottavat amerikankääpiöterrierin mukaan 10-15 kilometrin juoksulenkeille. Mutta tämä ei tarkoita sitä että amerikankääpiöterrieri VAATISI näin pitkää lenkitystä. Vaan lähinnä sitä, että amerikankääpiöterrierin fysiikka kyllä riittää tällaiseen toimintaan vallan mainiosti.

Mukavaa ja toivon mukaan hieman kuulaampaa syksyn jatkoa!K: Huomasin sivuiltanne,että koira on vailla uutta kotia. Onko hän vielä vapaa? Olisin todella kiinnostunut adoptoimaan hänet. Olen hakenut koiraystävää jo kauan, tuntuu ettei mistään löydy sopivaa vapaata koiraa, ne menee niin äkkiä, kun ihmiset ovat etsimässä "corona-koiraa". Olen nyt hakenut myös Rescue-koiraa, mutta kuitenkin mieluummin haluaisin tutustua koiraan ensin. Jos koira vielä etsii kotia niin olisiko mahdollista tulla tapaamaan ja tutustumaan häneen?
-Sisko Ilona

V: Aina joskus (ei kovin usein) meillä on pentuja tai aikuisia vapaana uuteen kotiin. Tarkka tieto löytyy tältä sivulta

Meille voi tulla vierailemaan, katso tarkemmin tästä - vierailupäiväK: Olisin mahdollisesti kiinnostunut pennuista. Onko ne rekisteröity ja sairauslistattu? Olisi kiva kuulla ja nähdä lisää. Toivoisin koiran joka on lenkkikaveri mutta osaa myös rauhoittua ja tykkää lapsista ????
-Mirka

V: Kyllä, kaikki on rekisteröity. Suurin osa pennuista on lisäksi ns. purple-ribbon-rekisteröityjä, yli 6 sukupolven täysrekisteröity sukupuu.
Lue lisää tästä.

Kyllä, kaikki koiramme on terveystarkastettu eläinlääkärin toimesta. Jos pentu lähtee uudelle omistajalle annamme kirjallisen terveystakuun.

Aina välillä on pentuja. Tarkka tieto löytyy pentusivulta

Kyllä voi tulla vierailemaan, katso tarkemmin tästä - vierailupäiväK: Moi! Miten Hetan vois suojata punkeilta?
-Soila

V: Moi Soila ja kiitos kysymyksestä. Samaa kysyy moni kasvattimme omistaja.

Oman tietämyksemme mukaisesti markkinoilla olevat punkkipannat ovat joko:
A) tehottomia luontaistuotepantoja, joista ei ole apua punkkeja vastaan tai
B) niin vahvoja lääkinnällisesti, joten itse amerikankääpiöterrieri käyttäytyy kuin olisi kevyessä humalatilassa ja kävely on holtitonta, tasapaino ei meinaa löytyä.

Eli punkkipanta ei ole ehkä se paras mahdollinen punkkisuoja amerikankääpiöterrierille.

Suosittelemmekin samaa mitä moni rannikon punkkimaisemissa asuva kasvattimme omistaja suosittelee: paikallisvalelios Frontline Comp.

FRONTLINE® Comp on spot-on liuos, joka laitetaan suoraan iholle.

http://frontline.fi/Tuotteet/Pages/Frontline-Comp

Pienelle, alle kilon kokoiselle amerikankääpiöterrierin pennulle sopiva annostus on pienin mahdollinen Frontline pipetti, joka on tarkoitettu kissalle, ja puolet tästä pipetistä laitetaan pennun iholle.

Aikuiselle amerikankääpiöterrierille sopii painon mukaan joko kissan pipetti tai pienen koiran pipetti – kysy oikea annostus omalta eläinlääkäriltä tai apteekin farmaseutilta.

Aurinkoista ja punkkivapaata kesää Hetalle!K: Moi! Hassu kysymys varmaan, mutta pitääkö kääpiökoiran pentua jotenkin totuttaa kesälämpimiin päiviin? Jos on takapihalla meidän kanssa, jossa on varjoakin ja vapaa pääsy sisälle vilvoittelemaan + juomavettä niin voikohan luottaa siihen että pentu osaa säädellä auringossaoloa itse? En todella muista enää edellisen koirani kanssa miten tämä asia oli pentuna.
-Miikka H

V: Moikka Miikka! Kiitos kysymyksestä.

Jos vaikuttaa siltä että pentu (tai aikuinenkin koira) on liian kuumassa ja läkähtyy siihen, nosta pentu varjoon.

En ole kuitenkaan itse törmännyt sellaiseen että koira ei osaisi itse mennä viileään ja juoda.

Mutta tarkkaile tilannetta, uskoisin että ei tarvitse puuttua asiaan.

Aurinkoista kesää!K: Tykkään juosta metsässä, jonne koirakin olisi mukava ottaa mukaan. Uskaltaako amerikankääpiöterriereitä pitää vapaana metsässä vai lähteekö ne hiirien perään?
-Ulla I

V: Kyllä uskaltaa juoksuttaa metässä. Amerikankääpiöterrierillä ei varsinaisesti ole riistaviettiä, se ei siis ole haukkuherkkä tai lähde omatoimisesti jäljen perään.
Jos koiraa haluaa juoksuttaa vapaana niin tulee noudattaa metsästysasetuksia (koiran kiinnipitovelvollisuus) ja lisäksi tulee olla maanomistajan lupa. Nämä on hyvä selvittää etukäteen.K: Tykkään juosta metsässä, jonne koirakin olisi mukava ottaa mukaan. Uskaltaako amerikankääpiöterriereitä pitää vapaana metsässä vai lähteekö ne hiirien perään?
-Ulla I

V: Hei Ulla ja kiitos kysymyksestä.

Ilman muuta uskaltaa pitää vapaana. Teen itse pitkiä metsälenkkejä koirien kanssa enkä koskaan pidä niitä kytkettyinä. Koskaan ei ole yksikään koiran karannut saati hävinnyt.

Amerikankääpiöterrieri pitää pihapiirin ja kodin puhtaana hiiristä ja muista tuholaisista – tämä on eri asia kuin lähteä riistan perään metsässä.

Amerikankääpiöterrieri ei ole metsästyskoira.

Aurinkoisia kevätpäiviä!K: Olen lueskellut eri sivustoilta rodusta tietoa. Haluaisin kuitenkin vielä kysyä teiltä kasvattajana ovatko amerikankääpiöterrierit kuinka haukkuherkkiä? Haen koiraa joka ei juuri hauku, jolta lähtee maltillisesti karvaa, tulisi lasten, aikuisten ja muiden koirien kanssa toimeen.
-Ulla I

V: Ei ole erityisen haukkuherkkä. Voisi sanoa, että haukkuu todella vähän jos ollenkaan. Ehkä tämä johtuu siitä, että rodulla ei ole varsinaisesti riistaviettiä.
Huomaa, että omistajan toimilla on myös merkitystä.K: Olen lueskellut eri sivustoilta rodusta tietoa. Haluaisin kuitenkin vielä kysyä teiltä kasvattajana ovatko amerikankääpiöterrierit kuinka haukkuherkkiä? Haen koiraa joka ei juuri hauku, jolta lähtee maltillisesti karvaa, tulisi lasten, aikuisten ja muiden koirien kanssa toimeen.
-Ulla I

V: Hei Ulla ja kiitos kysymyksestä.

Amerikankääpiöterrieri ei ole metsästyskoira. Amerikankääpiöterrieri on hyvin terve ja tervepäinen koira.
Nämä yhdessä tarkoittavat sitä että rotu itsessään ei ole haukkuherkkä.

Suurta roolia näyttelee kuitenkin myös omistaja sekä koiran kouluttaminen / kouluttamatta jättäminen. Provosoiko omistaja koiraa haukkumaan vai kieltääkö omistaja vahtimisen ym. haukkumalla.

Rotu itsessään on helppo opettaa olemaan esimerkiksi juurikaan haukkumatta, erityisesti koska tämä ei ole metsästyskoira eikä omaa henkisiä rajoitteita (arkuus ym.) jotka helposti ilmentyvät räkyttämisenä monilla pienillä koirilla.

Amerikankääpiöterrieri ei ole räkyttäjä, päinvastoin kuin moni muu pieni koirarotu. Ehkä tämä johtuu hyvästä itsetunnosta, eikä amerikankääpiöterrierin näin tarvitse kompensoida omaa pientä kokoaan suurella äänellä.

Amerikankääpiöterrieri vahtii kotia parin haukun voimin, jos ollenkaan. On aivan normaalia että vieraiden tullessa kotiin, tulee amerikankääpiöterrieri ovelle vastaan häntä heiluen, ilman merkkiäkään haukkumisesta. Tietenkin yksilöissä on eroja, osa amerikääpiöterriereistä ei hauku juuri ollenkaan ja osa enemmän.

Yleisesti ottaen amerikankääpiöterrieri on avoin ja iloinen uusia ihmisiä tavatessaan, eikä lainkaan epäluuloinen uusia ihmisiä tai uusia tilanteita kohtaan - tottakai tässäkin suurta roolia näyttelee pennun kasvattaminen ja sosiaalistaminen. Yleisesti ottaen amerikankääpiöterrieri ei siis koe tarvetta haukkua saati räkyttää.

Haukkumattomin terveisin
JonnaK: Oletko pukenut koirille kovalla pakkasella vaatteet päälle? Tarvitseeko tassuihin laittaa töppöset pakkasella? Jaksaako aikuinen koira lähteä juoksulenkille vai ovatko lenkit pääasiassa kävelylenkkejä?
-Ulla I

V: Amerikankääpiöterrieri pärjää hyvin Suomen ilmastossa, kesällä ja talvella, etelästä pohjoiseen.
Eniten merkitystä on sillä miten paljon koira ulkoilee. Jos reippailaan ulkona joka päivä, kesällä, syksyllä niin talvella on jo tottunut. Sama asia kuin meillä ihmisillä.
Jos omistaja koiralle haluaa pukea vaatteet niin se sopii myös hyvin.
Tästä asiasta lisää yllä olevista linkeistä.K: Oletko pukenut koirille kovalla pakkasella vaatteet päälle? Tarvitseeko tassuihin laittaa töppöset pakkasella? Jaksaako aikuinen koira lähteä juoksulenkille vai ovatko lenkit pääasiassa kävelylenkkejä?
-Ulla I

V: Hei Ulla ja kiitos kysymyksistä.

Emme käytä amerikankääpiöterriereillämme takkeja, loimia, paitoja, pipoja, kenkiä, töppösiä, sukkia, tms. Normaalilenkit tehdään kelillä kuin kelillä. Kun pysyy liikkeellä, ei tule vilu.
Samoin on ihmisilläkin – kun pysyy liikkeellä, ei tule vilu.

Yhtään koiraa ei tule pistää lämpöisen takan ääreltä kovaan pakkaseen ilman karaistamista, tästä syystä lenkit ulkona eivät syysviimassakaan meillä jää väliin. Näin koira tottuu viilenevään ilmaan pikkuhiljaa.

Meillä on myös koiria jotka eivät yksinkertaisesti suostu liikkumaan jos niiden päälle puetaan nuttua. Joten oli keli mikä hyvänsä, nakuna lähdetään ulos.

Lenkkien ei tarvitse olla pitkän pitkiä jos pakkasta on napakasti. Pakkasraja on siinä -15°, siitä kovemmilla pakkasilla tehdään mielellään vain pakollinen pikkulenkki.

Kuitenkin on syytä huomata, että tässäkin on eroja eri yksilöiden välillä. Kennelissämme on koiria jotka vaativat päästä ulos pitkillekin lenkeille vaikka pakkasta on yli -25°. Sitten on sohvaperunoita jotka mielellään käyvät vain minilenkillä kun mittari on -10° pakkasella.

Poikkeuksena kaikesta yllä kertomastani on sellaiset koiratapahtumat jotka ovat ulkona viileällä kelillä / talvella. Jos tiedossa on paikoillaan seisoskelua, laitamme koirille kyllä takit päälle.

Aikuinen amerikankääpiöterrieri mitä suurimmassa määrin jaksaa juoksulenkkejä! Useammassa perheessä on amerikankääpiöterrieri jossa omistaja ja koira yhdessä tekevät pitkiä juoksulenkkejä useamman kerran viikossa, esimerkiksi jos omistaja harrastaa pitkänmatkanjuoksua. Nämä tehdään tottakai koiran ehdoilla, hiljalleen opetellen ja lenkkien pituutta vähitellen lisäillen.

Aurinkoista alkavaa kesää!K: Hei! Monetko pennut yleensä teette yhdestä emästä? Mikä on teidän pentujen sukusiitosprosentti tai missä lukemissa pyritte pysymään?
-Riikka

V: Hei Riikka ja kiitos kysymyksistä.


Monetko pennut – ei tähän ole mitään valmista lukuarvoa vaan jokainen pentue suunnitellaan tilanteen ja koirien parasta silmällä pitäen.

Jos koira on uros, on periaatteessa jalostusikää noin kahdesta vuodesta noin 12 ikävuoteen. Riippuen täysin tilanteesta sekä koiran hyvyydestä sekä jalostusarvosta.

Jos koira on narttu, on periaatteessa jalostusikää noin kahdesta vuodesta noin kahdeksaan ikävuoteen. Riippuen nartun psyykestä sekä fysiikasta, koiran hyvinvointi edellä.

Nämä ovat hyvin laajoja ja monimutkaisia asioita, joihin vaikuttaa moni asia. Yksilökohtaisia. Ei ole mitään tapaa tehdä laskukaavaa tai teknistä ohjesääntöä. On mahdollista että koiralla tehdään useampi pentue, esimerkiksi kolme.

Se mitä moni ei ymmärrä on, että vaikka nyt tekisi jonkun suunnitelma niin tilanne voi olla – ja luultavasti onkin – täysin eri jo parin kolmen vuoden kuluttua. Tästä syystä jalostussuunnitelmat ovat hyvin monimutkaisia.


Sukusiitosprosentti – tuo aika akateeminen ja teoreettinen kysymys. Teoria on tässä(kin) asiassa eri kuin käytäntö.

Voidaan ajatella, että kaikki maailman koirat polveutuvat parista koirasta, jolloin vaikkapa saksanpaimenkoiran ja sattumanvaraisesti valitun pinserin sukusiitosprosentti on täydet 100. Tai, onhan ihmisen ja banaanipuun perimästä samaa n. 75 %, jos lasketaan koko sukusiitosprosentti niin se on todellakin banskun ja Sauli Niinistön välillä 75 %. Ei hassumpi!

Vielä lisäksi, kaikki maailman hamsterit, polveutuvat yhdestä kultahamsteripariskunnasta. Suomen kaikki yli 60 000 valkohäntäkaurista polveutuvat kahdesta uroksesta ja kolmesta naaraasta, jotka tuotiin Suomeen 1900-luvun alkupuoliskolla.

Meidän kennelin koirien sukusiitosaste on pyöreät nolla jos lasketaan n. 6 sukupolvea taaksepäin. Kuitenkin sisäsiitosta tärkeämpiä arvoja on rutkasti. Koiran psyyke, fysiikka, rakenne, perimä, perimän periytyvyys, uroksella astumiskyky, nartulla emon ominaisuudet, jne jne.

Sisäsiitos tuo esiin sekä hyvät että huonot puolet monessa potenssissa. Jos ja toivon mukaan kun koiran hyvyys on korkea joka tasolla mikä mitattavissa on, ovat nämä ominaisuudet myös periytyvyydessä korkealla jos suvussa vilahtelee samoja upeita koiria muutamaan otteeseen.

Tämä sanottuna, kenneliimme etsitään uusia superkoira jatkuvalla intensiteetillä, ikävä kyllä näitä on harvassa ja niitäkin on vaikea saada hankittua. Kukapa kasvattaja ehdoin tahdoin haluaisi luopua parhaimmista koiristaan. Onneksi olemme vuosien aikana rakentaneet erinomaisia siteitä muihin rodun harrastajiin ja fanaatikoihin sekä kasvattajiin lähinnä rodun alkuperämaassa, joten meillä on kontaktiverkkomme ansiosta mahdollisuus hankkia upeita koiria kenneliimme myös jatkossa. Seuraavat kaksi superyksilöä on jo katsottuna ja varattuna ja näiden maahantulo siirtyy koronan takia todennäköisesti ensi vuodelle, mutta tulossa ne ovat siitä huolimatta.


Toivon että vastasin kysymyksiin.K: Käytin tänään amerikankääpiöterrierin pennun kanssa aikataulun mukaan 4-rokotuksessa ja eläinlääkäri sanoi että kuukauden kuluttua tulee ainoastaan rabiesrokotus enää. Kysyin eikö kuukauden päästä pitäisi olla 4-rokotuksen tehoste myös, hänen mukaansa ei koska 7 viikkoisena on jo saanut 4-rokotteen. Oletin itse että pelkän parvorokotteen tuolloin 7 viikkoisena mutta hän katsoi rokotuskortista että on 4-rokote ollut. Uskallankohan nyt mennä tämän hänen ohjeensa mukaisesti, mitä mieltä sinä olet, eli että enää rabies nyt tässä kohtaa? Madotuksen tein ohjeen mukaisesti myös, ohjeet ja kaikki teiltä saatu oheismateriaalin on tosi laadukasta, kiitos siitä ja hienosta koiran alusta myös :)
-Mikael

V: Hei Mikael ja kiitos kysymyksestä.

En tiedä missä eläinlääkärissä kävitte mutta tuollaista höpö höpöä en ole kuullut koskaan. En koskaan.

Alle 12-viikkoisena annettu nelosrokote, joka siis sisältää parvon, joka on se TÄRKEIN syy antaa alle 12-viikkoiselle rokote, ei ole voimassa kuin noin kuukauden päivät. Tämä merkintä näkyy selkeästi pentunne rokotuskirjassa, jonka saitte pennun mukana luovutuksen yhteydessä.

Aikaisemmin - vielä viime vuonna - Suomessa oli saatavilla pelkkä parvo-rokote. Tämä tilanne muuttui, koska käsittääkseni kysyntä Suomessa pelkälle parvo-rokotteelle oli liian pientä jotta rokotetta kannattaisi varastossa pitää. Tämä johtuu siitä, että hyvin harva kasvattaja rokottaa pentunsa parvoa vastaan (koska se maksaa).

Pelkkää parvo-rokotetta ei enää siis Suomesta saa, siksi pentunne on saanut nelosrokotteen, joka sisältää tämän elintärkeän rokotus-suojan parvoa vastaan. Tämän nelosrokotteen voi antaa jo 6 viikon ikäiselle koiranpennulle. Kuitenkin sen perusteella mitä olen eläinlääkäreiltä kysellyt, on pennun aineenvaihdunta niin hurja tuossa iässä, että rokote ei anna kunnon suojaa pennulle - ainoastaan kuukauden ajaksi on suoja ns. voimassa. Tästä syystä on tärkeää pitäytyä Ruokaviraston virallisissa rokote-suosituksissa. Eli nelosrokote 12 viikon iässä ja nelosrokote sekä rabiesrokote 16 viikon iässä. Tästä ei ole mitään syytä poiketa. Jos tästä poikkeaa, ei koiralla ole tarvittavaa rokotesuojaa ja näin ollen esimerkiksi teidän pentunne olisi hyvinkin altis saamaan tarttuvia ja vaarallisia tauteja.

Virallisen nelosrokotteen VOI ANTAA VASTA 12-VIIKKOISELLE PENNULLE JA TÄHÄN TULEE ANTAA TEHOSTEROKOTE 16-VIIKKOISENA. Samalla annetaan 16-viikkoiselle pennulle rabies-rokote. Näin määrää ja sanoo Ruokavirasto, entinen Evira.

https://www.ruokavirasto.fi/yritykset/elainlaakarit/palvelut-elainlaakareille/rokoteneuvonta/elainlajikohtaiset-rokotteet-ja-rokotussuosituksia/koirien-rokotteet/

"Lisääntyneestä tartuntavaarasta johtuen pennut voidaan rokottaa alle kolmen kuukauden iässä, jo kuuden viikon iästä alkaen. Tällöin rokotusohjelmaa jatketaan suosituksen mukaisesti kolmen kuukauden iästä eteenpäin. Samoin voidaan aikaistaa noin vuoden iässä annettavaa tehosterokotusta, jos tartuntapaine on lisääntynyt.”

Jos ei eläinlääkäri noudata Ruokaviraston rokote-suosituksia, suosittelen vaihtamaan eläinlääkäriä ja äkkiä.

Pentunne mukana tullut tarkka rokotus-päiväkirja pitää siis kutinsa 100 %. Seuratkaa sitä ja homma pysyy hanskassa!

Iloista kevättä!K: onko teillä vielä myynnissä pentu, näin ilmoituksenne
-Lotta

V: Aina välillä on pentuja. Tarkka tieto löytyy pentusivultaK: Huomenta! Olemme 3 henkinen perhe rivarissa Hyvinkäällä, 49v vanhemmat ja 11v poika ja opiskeltu eri koiraroduista nyt tässä viimeiset 6kk. Tämä on erittäin kiinnostava rotu ja uros pentu kiinnostaa eniten. Meille voisi sopia myös aikuisempi koira.Missä hinnoissa teillä on pentu noin? Meillä on Sissi Brasilianterrieri 11v ja vaikka sairastelee välillä, on pirteä. 2,5 meiltä kuoli syöpään vähän isompi sekarotuinen Mili.Tietysti tutustumisvierailun ilman muuta haluaisimme tehdä. t. Hilkka
-Hilkka

V: Huomenta Hilkka ja kiitos viestistä. Laitoin sähköpostilla viestiä, jossa tärkeää tietoa koiristamme, kennelistämme, linkkejä infovideoihin sekä hintatiedot. Tervetuloa tutustumisvierailulle!K: Tervehdys. Tampereella on ensi viikonloppuna lemmikkieläin messut ,ja myös jonkinlainen koiranäyttely.Onko teillä tietoa olisiko siellä ehkä mahdollista tutustua myös amerikankääpiöterrieriin.
-Ari Sihvo

V: Hei Ari Sihvo, kiitos kysymyksestä.
Voimme kertoa ainoastaan omasta kennelistämme sekä omista koiristamme ja me emme ole ko. messuilla paikalla.
Mukavaa alkavaa syksyä!K: Merkkaileeko uroskoira sisällä jos taloudessa on narttukoira ja narttukoiralla on juoksuaika. Kuinka pitkiä lenkkejä koiraa jaksaa kävellä. Onko parempi ottaa narttuoira ,kun kotona on 12v 8 kk vanha koira.Itselläni on aina ollut Narttukoiria,luonne uskollinen ja perheeseen kiintyneitä .Teillä on myynnissä ihastuttava Abbiekoira,jolla on hieman herkkä luonne.Onko koiran koolla merkitystä liikutaan,kuinka pitkiä matkoja jaksaa liikkua?
-Salsa

V: Hei Salsa ja kiitos kysymyksistä.

Uroskoiran merkkailu sisätiloissa on tottakai mahdollista, jos samoissa tiloissa on juoksuaikainen narttukoira. Ehkä olisi hyvä idea pitää koirat eri tiloissa juoksujen ajan, jotta vältytään mahdollisilta vahinkoastutuksilta sekä merkkailuilta.

Amerikankääpiöterrieri jaksaa kävellä sekä juosta aikuisena hyvin pitkiä lenkkejä päivittäin. Jos kunto on kohdillaan ja omistaja iloisella mielellä, niin yli 10 km lenkki ei ole ollenkaan poissuljettua jopa useamman kerran viikossa. Toki koiran koolla on merkitystä lenkin pituuteen nähden, mutta enemmän merkitystä on koiran iällä sekä fysiikalla.

Koiran sukupuolella ei ole niin suurta merkitystä kuin koiran luonteella, oli sitten kyseessä uuden koiran hankinta tai koiran hankinta perheeseen jossa jo entuudestaan on koira.K: Hei olen tässä vasta vähän aikaa sitten törmännyt nettisivuihinne ja tähän pieneen koirarotuun.Nyt se tuntuu kuitenkin varsin kiinnostavalta. Asumme kerrostalossa tampereen lähiössä.Meillä on myös paikka maalla jossa vietämme muutaman kuukauden joka vuosi. Nyt tuli mieleen että onkohan tämä rotu kuitenkin liian pieni pärjätäkseen siellä. Hiiriä siellä on metsästettäväksi, mutta kuinkahan käy kun vastaan tulee kettu tai supikoira tai näätä pitääkö sen puolesta pelätä, olemme myös nähneet siellä isoja petolintuja. Tällainen 2-3kg koira voi olla helppo saalis.Ja auttaisiko jos yrittäisi löytää pennun joka kasvaa vähän isommaksi. Haluaisin myös tietää paljonko maksaisi hyvä urospentu.
-Ari

V: Hei Ari, kiitos kysymyksistä. Hintatiedot laitoin teille jo tulemaan erillisessä sähköpostissa.

Toistaiseksi yli 20 vuoden aikana ei tietoomme ole tullut Suomessa, Euroopassa, USA:ssa eikä missään muuallakaan tapausta, jossa kettu tai supi tai petolintu olisi ottanut saaliikseen amerikankääpiöterrierin. En väitä etteikö tämä olisi mahdollista, mutta koira ei ole kovinkaan houkutteleva saaliseläin omatessaan hyvän purukaluston (kyllä, myös kääpiökoira) ja vankan lihaksiston. Veikkaisin että koiran liha ei ole edes kovin maukasta, sillä lihaksisto on normaalipainoisella koiralla pääasiassa, ei pehmeä rasvakudos kuten monilla saalistettavilla eläimillä yleensä.

Eli - en olisi kovinkaan huolissani enkä peloissani amerikankääpiöterrierin saaliiksi joutumisesta.

Hiiriä varten "kelpaa" erinomaisesti normaalikokoinen amerikankääpiöterrieri. Jos haluaa pitää rotat ja kyyt loitolla, voi olla hyvä miettiä hieman suurempaa kaveria näiden hävittämiseksi. Meidän Oliviamme, joka on reilu kuusikiloinen, on paras kyyntappokone mitä olen ikinä nähnyt. Kertaakaan kaikkina näinä vuosina ei ole Olivia ottanut osumaa ja kyyt lakoaa keväällä jopa kolmen, neljän käärmeen päivävauhtia. Ja ei, en ole opettanut Oliviaa tähän hommaan, mutta en sitä myöskään pysty estämään. Tämä on niin luonnollinen osa amerikankääpiöterrieriä, ainakin meidän linjoissamme ja tätä pyrimme myös pitämään mukana jalostusohjelmassamme. Sillä rodun alkuperäinen käyttötarkoitus on tuholaisten hävitys kotoa ja pihapiiristä ja mielestämme amerikankääpiöterrierin tulee toimia hyvin tässä työssä myös nykypäivänä.K: Hei. Minulla on ollut monta koirarotua; mm.lapsuudessa kettuterrieri, joka oli ihana ja maailman paras koira oli viimeiseni, keskikokoinen villakoira, joka kuoli pari vuotta sitten. Toy Fox terrieri kiinnostaa minua elämäntilanteestani johtuen. Jäin eläkkeelle viime syksynä, Espoossa asuu esikoispoikani perheenä; lapset neljä ja kohta kolme vuotta. He kaikki rakastavat koiria ja ovat ilmoittaneet ottavansa myös vastuun koiranhoidosta, jollen ole itse paikalla. Toinen poikani perheensä kanssa on Genevessä, Cernin ydinhiukkasjutussa, ja kaksi lasta; kolme v ja 9kk. Haluaisin pienen koiran, joka voisi tulla mukana koneeseen, mutta ei ehdottomasti ruumakokoinen, sitä en kestäisi. Kettuterrieri ja villakoira eivät allergisoineet! Onko tässä suhteessa Toysta tietoa? Se on tärkeä tieto, sillä asuimme lasten pieninä ollessa hometalossa (joka tietenkin selvisi vasta myöhään) ja varsinkin esikoisellani on allergiataipumus = emme voi ottaa koiraa, jonka tiedän olevan allergisoiva, kuten bokseri, joka minulla on ollut myös. Voin vakuuttaa olevani luotettava, koiria rakastava entinen opettajankouluttaja (FT, Diplomipianisti). En ikinä voisi tehdä eläimelle mitään pahaa, vaan lämmintä syliä:) Allergisoivuuden lisäksi kysymykseni kuuluu, että tottuuko Toy helposti vilkkaisiin lapsiin, sillä he ovat nyt paljon elämässäni eläkkeelle jäätyäni. T. Outi
-Outi Immonen

V: Hei Outi, kiitos kysymyksistä.

Amerikankääpiöterrieri-rodussa on kokohajontaa. Aikuispaino voi olla 1,5 kg - 10 kg ja jopa tästä ylöspäin. On siis tärkeää kysyä kasvattajalta pentua hankkiessa, mikä on kasvattajan arvio ko. pennun koosta aikuisiällä. Yleensä paino on (normaalipainoisella aikuisella koiralla) kahden ja neljän kilon välissä, mikä on ehdottomasti cabin-koon koira. Eli ei tarvitse turvautua ruumassa matkustamiseen.

Amerikankääpiöterrieri EI ole kovin allergisoiva koirarotu. Lyhytkarvaisena sekä pienenä koirana se ei allergisoi herkästi. Vuosien saatossa kennelistämme on lähtenyt pentu kolmeen eri koira-allergiseen perheseen. Amerikankääpiöterrieri ei ole aiheuttanut allergiaa yhdessäkään näistä kolmesta perheestä. Tämä ei tarkoita sitä että amerikankääpiöterrieri ei voisi aiheuttaa allergiaa, mutta tuntuu siltä että AKT ei ole siitä pahimmasta päästä allergisoivia koirarotuja. Edelleen jos koiran hankinta kiinnostaa, kehotan lämpimästi käymään allergiatesteissä, näin mahdollisesta koira-allergiasta saa 100 % varmuuden.

Lisätietoa koira-allergiasta ym. löytyy runsaasti kotisivuiltamme: http://www.toyfoxkennels.com/FAQ.phpK: Pitääkö tämä rotu vedestä, uimisesta?
-H. Saranki

V: Uiminen on amerikankääpiöterrierille useimmiten ihan ok juttu, mutta jotkut koirat tykkäävät vesileikeistä enemmän kuin toiset. On aivan koirakohtaista, onko vesi mieluisa elementti vai ei, tämä koskee siis sekä pesemistä että uimista.

Pääsääntöisesti voidaan kuitenkin sanoa, että pennusta saakka veneilevän perheen mukana vesille matkaava amerikankääpiöterrieri on enemmän tottunut uimiseen ja veteen kuin kaupunkioloissa aikansa täysin viettävä kaverinsa.K: Onko Amerikankääpiöterrieri talvisin paleleva, kun on aika ohut turkki, ”karvaton" eli pitääkö pukea? (Toki ainakin varmasti silloin, jos on paljon pakkasta. Edesmennyttä kääpiöpinseriä paleli aina kylmällä säällä, joten pukeminen on ihan tuttua. :)
-H. Saranki

V: Amerikankääpiöterrierillä ei ole alusvillaa, ts. se on lyhytkarvainen rotu. Lyhytkarvaisilla koirilla kylmiin ilmoihin tottuminen on sekä tottumis- että luonnekysymys.

Jotkut koirat tykkäävät kovin viileistäkin keleistä, totuttuaan kylmiin ilmoihin pikkuhiljaan syksyn tullen. Tällaiset koirat eivät missään nimessä kaipaa nuttua niskaan, tuli taivaalta lunta tai rakeita, oli keli pakkasella taikka ei. Sen sijaan lämpimään tottunut (totutettu) koira, joka viskataan hankeen kolmenkympin pakkaseen, ei välttämättä suhtaudu ulkoiluun yhtä suopeasti ilman vaatetusta. Eli - totuttelu, karaistuminen, tämä on tärkeää.

Jotkut koirat ovat luonteeltaan sellaisia, että oli keli mikä hyvänsä, ulkona ollaan mielellään ja pitkiäkin aikoja, eikä missään nimessä vaatteiden kera. Tällaisilla koirilla on usein hieman normaalia lyhytkarvaista kaveriaan tuhdimpi turkki, mikä johtuu usein juuri runsaasta ulkoilusta myös viileällä kelillä. Tämän tyyppinen koira hoitaa karaistumisen ihan omatoimisesti, viihtyen ulkona jopa paremmin kuin sisällä. Tämän tyyppinen koira ei usein myöskään mielellään edes liiku, jos sen tahtoo väkisin pukea loimeen ja nuttuun kelin kääntyessä pakkasen puolelle.

Eli - amerikankääpiöterrieri ei ole paleleva tai ei-paleleva, vaan tilanne vaihtelee sekä koiran että pääsääntöisesti nimenomaan omistajan mukaan.K: Hei! Huomasin että teillä on kennelvierailupäivä 11.6 sunnuntaina, mutta emme pääse silloin paikanpäälle. Olisimme erittäin kiinnostuneita rodusta ja mietimme olisiko mahdollista tulla ensi viikolla tutustumaan rotuun paremmin?
-Mira Tähkä ja Anu alakangas

V: Hei Mira ja Anu, kiitos viestistä.

Tulevat vierailupäivät näette kätevästi kotisivuiltamme:

http://www.toyfoxkennels.com/vierailupaiva.phpK: Minulla on ollut Kiharakavainen noutaja narttu,joka eli lähes 13-vuotiaaksi.Koira oli erittäin aktiivinen.Puoli vuotta olin ilman koiraa,mutta koirakuume oli niin kova ja hankin Whippetin joka on nyt 11vuotias narttu.Whippet on kotona sisällä on helppohoitoinen,viihtyy lähellä,mutta on leikkisä vieläkin luonteeltaan,erittäin hyvä lenkkikaveri. Nyt olen ajatellut pienikokoista koiraa joka on aktiivinen lenkkeilijä.AKT vaikuttaa pienistä koirista parhaalta vaihtoehdolta.On luonnetta ja aktiivisuutta ja viihtyy omistajan lähellä.Minulla on perheessä 91 vuotias isä,poika on aikuinen ei asu kotona.Mies käy Helsingissä töissä ja jää n1-2 vuoden päästä.Itse olen osa-aika eläkkeellä,ja jään eläkkeelle 2017 loppuvuodesta.Asun omakotitalossa,jossa on iso piha ja koiralla olisi tilaa temmeltää.Järvikin on lähellä,jos koira tykkää uimisesta.Ainoa huoli että ylhäällä on makuuhuoneet ja onko portaat vaaralliset pienelle koiralle.Portaissa hyvät askelmat,mutta ,ja pelkään sitä että pieni koira ei putoa portaan välistä. Terv.Irma
-Irma

V: Hei Irma,

Kiitos kysymyksestä.

Normaalit portaat eivät missään nimessä ole vaaralliset amerikankääpiöterrierille. Pentuaika on asia erikseen ja tuolloin koira tuskin haluaa edes itse tulla portaita. Aikuisen koiran portaissa juoksentelu ei millään muotoa ole ongelma.K: Meillä on 4-vuotias tyttökoira, jolta lähtee hirvittävästi karvaa. Miksi ja mikä siihen auttaisi? Syö 2 kertaa päivässä Pure naturalin chikeniä. Lisäksi ostin Avitalin Salmon oilia.
-Pirre -55

V: Hei, kiitos viestistä.

Karvanlähtöä esiintyy amerikankääpiöterriereillä keväällä aika paljonkin. Tähän auttaa koiran peseminen hellävaraisella shampoolla parin viikon välein sekä päivittäinen turkin harjaaminen.

Ruokavalion tulee tottakai olla kunnossa - suosittelen raakaravintoon siirtymistä kokonaan tai edes osittain. Hyvän ruuan lisäksi lisäravinteille ei ole tarvetta.K: Mikä on 100 prosenttinen terveystakuu? Minulla tieto ettei sellaista koiralla ole.
-Utelias

V: Toy Fox Terrier Kennelissä tarjoamme upean pennun lisäksi uudelle omistajalle runsaasti etuja:

• pentu on 100 % terve, eläinlääkärin virallisesti tarkastamana

• pennun vanhemmat ovat 100 % terveitä

• Toy Fox Terrier Kennel antaa kuuden kuukauden takuun pennun terveydestä (ei kata onnettomuuksia).

Koiran - pennun tai aikuisen - oston yhteydessä tehdään aina kirjallinen ostosopimus ostajan ja Toy Fox Terrier Kennelin välillä. Terveystakuu on tässä sopimuksella kirjallisena.

Katso video ostosopimuksestamme tästä linkistä: https://youtu.be/JeMo5he_2fQK: Hei! Onko Amerikankääpiöterrierillä iso saalisvietti? Esim.Tappaako se jyrsijöitä? Ja sopeutuuko kyseinen rotu nopeasti? Entä oppiiko se nopeasti sisäsiistiksi ja osaa rauhoittua omiin oloihinsa välillä?
-Koiraihminen

V: Hei ja kiitos kysymyksistä.

Runsaasti tietoa amerikankääpiöterrierin saalisvietistä, jyrsijöiden tappamisesta ym. löytyy kätevästi kotisivuiltamme:
http://www.toyfoxkennels.com/historia.php

http://www.toyfoxkennels.com/taakanveto.php

Amerikankääpiöterrieri sopeutuu tilanteeseen kuin tilanteeseen siinä missä ihan mikä tahansa muu normaali, sosiaalistettu koira sopeutuu uuteen tilanteeseen.

Amerikankääpiöterrieri oppii sisäsiistiksi aivan samalla nopeudella kuin mikä tahansa muu koira.

Amerikankääpiöterrieri osaa tottakai rauhoittua omiin oloihinsa tarpeen tullen, tästä runsaasti lisää tietoa kotisivuillamme:

http://www.toyfoxkennels.com/ostajalle.php

http://www.toyfoxkennels.com/FAQ.php

Olemme lisäksi vastanneet Sinulle sähköpostitse.K: Hei Etsimme tervettä, pientä koirarotua, jonka kanssa olisi mukava puuhastella kaikenlaista esim. agilityä. Pieni koira olisi helppo ottaa mukaan ja osallistuttaa perheen toimintaan. Tärkein kriteeri on kuitenkin terveys. Emme etsi näyttelykoiraa vaan tervettä toimeliasta perheenjäsentä. Edellinen koiramme oli hyvin sairas. Jouduimme luopumaan hänestä vuosi sitten. Arvostamme eritisesti rotunne järkevää jalostustyötä, mikä ei perustu ulkonäköseikkoihin. Haluaisin lisätietoa rodusta ja sen hoidosta. Olisi myös mukava nähdä näitä iloisia ja terhakoita sydämenvallottajia. Ajankohta pennun hankkimiselle olisi ensivuoden puolella. Haluaisinkin tietää mahdollisten pentujen saantiajankohdan (jos tiedossa suunnitelmia). Olen valmis odottamaan. En ole hankkimassa koiraa kevyin perustein vaan vähintään seuraavaksi viideksitoista vuodeksi. Asumme Espoossa rivitalossa. Perheeseemme kuuluu 15 ja 8 vuotiaat tytöt, minä ja mieheni. Lähetin tietoni myös linkkiin, josta toivon saavani käyttäjätunnuksen ja salasanan. Ystävällisin terveisin Jonna Mykkänen.
-Jonna Mykkänen

V: Kiitos Jonna Mykkänen - infoa rodusta on lähetetty Sinulle nyt sekä sähköpostilla että postilla.K: Hei, minulla on venäjän toy terrieri tyttö Jade, joka täyttää tän vuoden elokuussa 6vee. Kysymys:kauan toy terrierit elää.
-Niksu

V: Amerikankääpiöterrierin odotettavissa oleva elinikä on noin 15 vuotta. Usein amerikankääpiöterrierit elävät kuitenkin tätä huomattavastikin vanhemmiksi, jopa yli 20 vuotiaiksi.K: Hei, Olemme perhe Espoosta ja kiinostuneet amerikkalaisesta kääpiöterrierista. Minkalainen pentutilanne teillä on ja onko mahdollista tutustua rotuun? Yt andreas bernards
-Bernards

V: Hei Andreas Bernards,

Kiitos yhteydenotostanne. Järjestämme säännöllisin väliajoin kennelvierailuita kotonamme, jolloin on mahdollista tulla tutustumaan rotuun sekä koiriimme tarkemmin.K: Minulla on n. 1.5 v. Englannin kääpiöterrieri. Minkä ikäisenä tällainen koira rauhoittuu ja lopettaa tavaroiden ja paikkojen särkemisen?
-Merja

V: Hei Merja,

Kiitos kysymyksestä.

Me kasvatamme AMERIKANkääpiöterriereitä, joka on täysin eri rotu kuin ENGLANNINkääpiöterrieri. Jos Sinulla on kysymyksiä liittyen amerikankääpiöterrieriin, autamme mielellämme, mutta valitettavasti meillä ei juurikaan ole kokemusta englanninkääpiöterriereistä.K: Hei! En löytänyt sivuilta tietoa siitä, että missä kenneli sijaitsee. Missä kenneli siis sijaitsee?
-nimetön

V: Kennelimme sijaitsee Vihdissä. Tarkka osoite ajo-ohjeineen löytyy kotisivuiltamme, Yhteystiedot-sivulta: http://www.toyfoxkennels.com/contactfin.phpK: Moikka! Olen etsinyt itselleni ja kumppanilleni sopivaa koirarotua. Kun löysin teidät niin olen aika varma että oikea rotu löytyi. Minulla on ollut ennestään koiria ja nyt ollut ilman 3 vuotta. Kun Ykä (viimeisin perheenjäsen) lopetettiin päätin että ei enään koiraa, mutta nyt mieli muuttumassa. Molemmat entiset koirat olivat löytörakkeja (isoja) ja nyt haen nimenomaan pientä kaveria joka helppo ottaa mukaan myöhemmin esim. lentokoneeseen. Asun Punavuoressa kerrostalossa, lähellä paljon koirakavereita ja itse kovasti tykkään lenkkeillä, liikkua eli koira olisi mukana melkein jokapaikassa. Tärkeää olisi helppo turkinhoito ja aktiivinen tapaus. Mitä mieltä olette? Onko tämä rotu minulle sopiva? Ystävällisesti, Antti Packalén
-Antti

V: Hei Antti, kiitos viestistä.

Näin alkutuntumalta vaikuttaa siltä että amerikankääpiöterrieri voisi olla teidän perheelle erittäin sopiva koirarotu-valinta! :)

Lisätietoja varten tulkaa ihmeessä käymään kennelvierailulla kotonamme, tutustumaan rotuun ihan livenä.K: Hei! Kuinka tämä koira sopii perheelle, jossa eri ikäisiä lapsia?
-Dingo

V: Hei, kiitos viestistä.

Amerikankääpiöterrieri sopii lapsiperheeseen erittäin hyvin. Lapsien iällä ei niinkään ole merkitystä, vaan sillä että lapset opetetaan iästä riippumatta, kuinka koiran kanssa ollaan ja eletään.K: Hei, perheessämme ei ole ollut aikaisemmin koiraa, mutta nyt pitkän harkinnan jälkeen olisimme hankkimassa. Olisin tiedustellut tästä rodusta, sopisiko se ensimmäiseksi koiraksi, ajattelin lähinnä onko helppo koulutettava, millainen luonne jne.
-Maarit

V: Hei Maarit, kiitos kysymyksestä.
Amerikankääpiöterrieri on uskollinen, ihmiseen kiintyvä, terveen jalostustaustan omaava pieni koira, joka soveltuu vallan mainiosti ensimmäiseksi koiraksi.

Amerikankääpiöterrieri sopii kotiin jonne halutaan pieni ja reipas koira. Lisäksi täytyy ottaa huomioon terrierin kipakka luonne - amerikankääpiöterrieri ei suinkaan ole mikään sohvaperuna.

Amerikankääpiöterrieri on kooltaan pieni ja mieleltään suuri, joten se tarvitsee paljon virikkeitä ja johdonmukaisen kasvatuksen. Amerikankääpiöterrieri sopii niin perhekoiraksi, yksineläjälle kuin pariskunnillekin, nuorille sekä vanhemmille. Amerikankääpiöterrieri kulkee hyvin mukana eri kulkuneuvoissa sekä tietenkin tykkää olla mukana menossa. On hyvä jos perheessä on aikaa paneutua koiran kasvattamiseen erityisesti ensimmäisen ikävuoden aikana, jotta mahdollisia johtajuusongelmia ei pääse esiintymään aikuisella iällä.

Amerikankääpiöterrierillä on hyvin suuri tarve miellyttää omistajaansa ja se on mielellään menossa mukana aina ja kaikkialla. Tämä tekee amerikankääpiöterrieristä verrattoman harrastuskoiran menoon jos toiseenkin!

Amerikankääpiöterrierillä on kaikki terrierin toivotut ominaisuudet pienessä pakkauksessa. Amerikankääpiöterrieri on luonteeltaan leikkisä ja vilkas seuralainen. Hyvää luonnetta kuvastaa se, että AKT:t ovat nykyisin palvelleet myöskin vammaisten apulaisina, esimerkiksi kuurojen "korvina". Koira oppii noutamaan pudonneita esineitä, kuten kyniä, tai hakemaan kengät, tai haukkumaan herättääkseen huomiota ja hankkiakseen apua. Pyörätuoliin sidotulle omistajalle koira merkitsee lisääntynyttä itsenäisyyttä, vaatien vain vähän koiran turkinhoitoa tai pakollista ulkoilua, silla amerikankääpiöterrieri hankkii itselleen liikuntaa myös sisäoloissa. Tällaisessa toiminnassa tulee ilmi AKT rodun luotettavuus.

Amerikankääpiöterrieri on erittäin fiksu koira ja se vaatii älyllisiä virikkeitä. AKT rakastaa haasteita, uusia tehtäviä ja näistä seuraavaa omistajan hyväksyntää. Vaikka amerikankääpiöterrieri ei pääsisi toteuttamaan sille ominaista tuholaisten torjuntaa ja metsästämistä, niin tämä ei vaikuta koiraan häiritsevällä tavalla, jos muuta sopivaa virikettä on koiralle tarpeeksi tarjolla. Amerikankääpiöterrieri - kuten monet muutkin koirarodut - tarvitsee virikkeitä jatkuvasti. Jos koira ei näitä saa, hankkii amerikankääpiöterrieri virikkeensä itse, esimerkiksi tuhoamalla kodin irtaimistoa.

Amerikankääpiöterrieri ei ole räkyttäjä, päinvastoin kuin moni muu pieni koirarotu. Ehkä tämä johtuu hyvästä itsetunnosta, eikä amerikankääpiöterrierin näin tarvitse kompensoida omaa pientä kokoaan suurella äänellä. Amerikankääpiöterrieri vahtii kotia parin haukun voimin, jos ollenkaan. On aivan normaalia että vieraiden tullessa kotiin, tulee amerikankääpiöterrieri ovelle vastaan häntä heiluen, ilman merkkiäkään haukkumisesta. Tietenkin yksilöissä on eroja, osa amerikääpiöterriereistä ei hauku juuri ollenkaan ja osa enemmän. Yleisesti ottaen amerikankääpiöterrieri on avoin ja iloinen uusia ihmisiä tavatessaan, eikä lainkaan epäluuloinen uusia ihmisiä tai uusia tilanteita kohtaan - tottakai tässäkin suurta roolia näyttelee pennun kasvattaminen ja sosiaalistaminen. Yleisesti ottaen amerikankääpiöterrieri ei siis koe tarvetta haukkua saati räkyttää.

Amerikankääpiöterrieri on itsenäinen työkoira jonka alkuperäinen käyttötarkoitus on ollut pitää koti ja pihapiiri puhtaana tuholaisista, kuten hiiret ja rotat. Amerikankääpiöterrieri ei ole ajava koira, eikä luolakoira, mikä erottaa sen monesta muusta pienestä terrieristä. Tämä itsenäisyys tuholaisten torjunnassa näkyy myös siinä että amerikankääpiöterrieri ei tuo saalista ihmiselle kuten monet muut rodut vaan amerikankääpiöterrieri saalistaa itselleen. Omistajan kannattaa varautua siihen että työkoiralla vaistot ovat erittäin pinnassa ja kodin tai mökin pihapiiristä häviää hiirien, myyrien ja rottien lisäksi myös pikkulinnut, linnunpoikaset sekä oravat. Keväisin kannattaa myös varautua kyynpuremiin, sillä käärmehän on toki pihapiiristä hävitettävä vihulainen, kokee amerikankääpiöterrieri. Amerikankääpiöterrieri kuitenkin nauttii sylissä ja sohvalla makoilusta ja osaa rauhoittua illan tullen omistajansa seurassa. Amerikankääpiöterrieri ei hypi seinille eikä vaadi valvontaa ja peräänkatsojaa jos on päiviä jolloin ei ole mahdollisuuksia tarjota koiralle menoa ja vilskettä tai aktiviteetteja.

Tämä amerikankääpiöterrierin tarve pitää koti ja pihapiiri puhtaana tuholaisista näkyy hyvin selvänä tämän päivän työkoirissamme. Samasta syystä amerikankääpiöterrieri ei ole herkkä karkailemaan, sillä koiralle on tärkeämpi pitää huolta kodista kuin lähteä kylille kuljeksimaan.

Amerikankääpiöterrierin saa koulutettua niin ettei se lähde kaiken liikkuvan perään. Pienestä asti vapaana olemaan tottunut koira tottelee omistajaansa. Amerikankääpiöterrieri on terrieri ja tarvitsee johdonmukaisen ja jämäkän koulutuksen. Amerikankääpiöterrieri kokeilee rajojaan ja pomottaa isäntäväkeä, jos sille antaa mahdollisuuden tähän.

Lenkkikaverina AKT on väsymätön ja yllättävän säänkestävä tarvitsematta yleensä talvella takkia. Amerikankääpiöterrierin kanssa voi harrastaa myös taakanvetoa, voimavetoa, tuholaistorjuntaa, olla mukana terapiakoiratoiminnassa, harrastaa jäljestystä, rauniokoiratoimintaa ja TOKOa, eli tottelevaisuuskoulutusta. AKT:n voi kouluttaa myös rauniokoiraksi, etsimään sortuneisiin rakennuksiin hautautuneita ihmisiä.

Amerikankääpiöterrieri on aktiivinen ja vilkas ja mielellään mukana menossa. Tästä huolimatta kyse ei ole elohopea-koirasta, vaan amerikankääpiöterrieri osaa ottaa myös rennosti ja nauttii sylissä makoilusta. Koko ikänsä hemmoteltua lemmikkikoiran elämää viettänyt amerikankääpiöterrieri voi silti tilaisuuden tullen osoittautua aivan loistavaksi myyränmetsästäjäksi!

Sopivia virikkeitä amerikankääpiöterrierille ovat fyysisesti sekä henkisesti vaativat tehtävät ja työt. Amerikankääpiöterrieri on fiksu, aktiivinen, eloisa koira, joka mielellään puuhaa koirien pulmapelien ja aktivointipallojen kimpussa. Taakanveto, tuholaistorjunta, nopeusjuoksu, voimaveto ja korkeushyppy sekä agility, toko ja tottis ovat amerikankääpiöterrierille mieluisaa puuhaa.

Amerikankääpiöterrieri on pienen kokonsa ja nokkeluutensa ansiosta pärjännyt erinomaisesti myös avustajakoirana. Tähän vaativaan työhön on Suomessa koulutettu jo viisi avustajakoiraa, jotka toimivat liikuntarajoitteisten omistajiensa avustajakoirina päivittäin.

Amerikankääpiöterrieri on menestynyt myös agility-radoilla paremmin kuin hyvin. Mainetta ja kunniaa on niitetty niin Yhdysvalloissa kuin Euroopassakin ja Suomessa agility-radoilla tämä vilkas pieni terrieri alkaa olla jo tuttu näky.

Amerikankääpiöterrierin valpas katse ja reipas luonne on saavuttanut monen koiraharrastajan suosion.K: Hei! Haluaisin tietää onko tätä rotua käytetty avustajakoirana? Meillä on pieni poika 5v. Mietin hänelle avustajakoiraa omakustanteisesti. Esim. Tavaroitten nostamiset, vetää pyörätuolia. Kiitos vastauksesta!
-Milla

V: Hei Milla, kiitos kysymyksestä.

Amerikankääpiöterrieri on erittäin miellyttämisenhaluinen ja oppivainen koira. Tämä on yksi syy miksi amerikankääpiöterrieri pärjää niin monessa lajissa, kuten agility ja tuholaistorjunta (jotka vaativat koiralta paljon) sekä monessa toiminnassa kuten avustajakoirana ja kuulokoirana. Tottakai terrierin ollessa kyseessä täytyy muistaa että koiralla on myös se oma tahto, mutta itsepäiseksi ei amerikankääpiöterrieriä yleisesti ottaen voida sanoa.

Toy Fox Terrier Kennelistä on lähtenyt useampia pentuja koteihin, joissa niistä on koulutettu avustajakoiria.K: Onko amerikankääpiöterrieri vaikeasta saatava?
-Jenna

V: Hei Jenna,

Kiitos kysymyksestä.

Aito amerikankääpiöterrieri ei ole vaikeasti saatava, mutta odotusaika voi olla joidenkin mielestä liian pitkä.

Riippuen omista valintakriteereistä (sukupuoli, väritys, koko, luonne, vanhemmat, jne.) on oman pennun odotusaika muutamasta kuukaudesta muutamaan vuoteen.K: Haluaisin kysyä semmoista että kun meillä on tosiaan nuo kaksi chinchillaa, (heillä on kyllä oma huone eivätkä ole muissa tiloissa) niin onko amerikankääpiöterriereillä edelleen kova vietti metsästää jyrsijöitä? Vai voisiko mennä niin että kun heti pentuna totuttaa chinchilloihin niin hyväksyisi ne? noi on tuommoisia pupun kokoisia eikä tule ikinä vapaana ollessaan olemaan muiden eläinten kanssa tekemisissä. Ystävälläni on koira, jolla on kova metsästysvietti ja hän kun tulee meille niin itkee koko täällä olo ajan chinchillojen huoneen oven takana ja oikein tassut hikoaa.
-Suvi

V: Hei Suvi,

Kiitos kysymyksestä.

Amerikankääpiöterrieri on TYÖkoirarotu ja nimenomaan idea on se, että pidetään vahvasti kiinni alkuperäisestä rodusta: terve, vahva, reipas työkoira, joka jahtaa tuholaisia. Tämä ei tarkoita kuitenkaan sitä, etteikö amerikankääpiöterrieri tulisi toimeen oman perheen lemmikkien kanssa, kunhan sen opettaa näihin muihin kavereihin ihan pennusta pitäen.

Usein ongelmia ilmaantuu siinä vaiheessa, kun amerikankääpiöterrieri on jo aikuinen koira ja sitten hankitaan kotiin esim. jyrsijöitä lemmikiksi. Tällöin voi amerikankääpiöterrierin olla hieman vaikea ymmärtää, että miksei näitä kavereita saakaan metsästää :)K: Hei, Millä perusteella valitsette koirat jalostusohjelmaanne? Mitä se vaatii koiran omistajalta jos juuri hänen koiransa on valittu?
-Minni

V: Valitsemme koirat hyvin korkeiden kriteeriemme jalostusohjelmaan monin eri perustein.

Koiran täytyy olla todella upea rotunsa edustaja, erinomainen työkoira-amerikankääpiöterrieri, täysin terve fyysisesti sekä henkisesti, vankkarakenteinen, rotumääritelmän mukainen kooltaan ja väritykseltään ja lisäksi koiran täytyy olla sellainen, joka miellyttää meitä myös muin tavoin.

Jos omistaa koiran, joka on käytössä jalostusohjelmassamme, tehdään tästä aina erillinen, kirjallinen sopimus omistajan kanssa. Riippuen siitä onko kyseessä uros vai narttu, vaihtelevat sitten omistajaan liittyvät vaatimukset.

Tärkeimmät asiat ovat kuitenkin koiran fyysinen terveys (eläinlääkärin täytyy tarkastaa koira aikuisena ja tästä täytyy toimittaa meille kirjallinen dokumentti) ja koiran henkinen terveys.

Hyvin tärkeä asia jalostuskoirista puhuttaessa on myös koiran paino - koira ei saa olla ylipainoinen, jos mielii käyttää koiraa jalostuksessa. Tämä koskee sekä uroksia että narttuja.K: Haluaisin kysyä aiotteko osallitua tuleviin lemmikkimessuihin (23-24.11.), jos aiotte, niin molempina päivinä vai toisena ja missä päin messuja liikutte? Ainiin joulukuussakin olisi se koiratapahtuma, menettekö sinne?
-Minä taas...

V: Emme ole osallistumassa Lemmikkimessuille, emmekä joulukuun koiratapahtumaan. Varmasti kuitenkin useampi kasvattimme on paikan päällä molemmissa tapahtumissa.K: Haluaisin kovasti amerikankääpiöterrierin, mutta meillä on kaksi gerbiiliä. Minulla on nyt pari kysymystä. 1. Mitä luulette voiko Akt:n ottaa jos on kaksi poika gerbiiliä? 2. Pidättehän kenneliä vielä viiden vuoden päästä? 3. Paljonko maksaa a) Uros perusterve pentukoira b) Aikuinen perusterve koira c) Vanhus perusterve koira?
-Sivistynyt koirakansalainen

V: Kiitos kysymyksistä.

1) Amerikankääpiöterrierin voi vallan hyvin ottaa, vaikka kotona olisi jo gerbiilejä. Kunhan koiran totuttaa pienestä pennusta pitäen muihin perheen lemmikkeihin, ei ongelmia pitäisi syntyä.

2) Tarkoituksenamme on jatkaa kenneltoimintaa myös tästä eteenpäin, onhan tässä jo kaksikymmentä vuotta takana :)

3) Näihin erillisiin kysymyksiin olemme vastanneet Sinulle sähköpostilla.K: Onnea pennun johdosta!!Valitettavasti en pääse teidän sivuille ,vaikka minulla on tunnukset..olisin kovin kiinnostunut tästä rodusta,onko pentu jo varattu tai onko suunnitteilla muita pentueita?
-jaana

V: Harmillista että et pääse kotisivuillemme. Ongelma on varmasti cookies-asetuksissa:

Jos Sinulla on ongelmia kirjautumisen kanssa, johtuu se siitä että tietokoneesi Internet-selaimen evästeet on kielletty. Kirjautuminen edellyttää, että Internet-selain hyväksyy evästeet (cookiet).
Varmista, että Internet-selaimesi (esim. Explorer) hyväksyy aina evästeet ja kokeile kirjautumista uudelleen.

Ohjeita evästeistä löydät tästä linkistä: http://support.google.com/youtube/bin/answer.py?hl=fi&answer=87777K: Kuinka runsaat ovat yleensä amerikankääpiöterrieri nartun juoksut? Jostain olen lukenut, että nartun sterilisaatiolla on monia positiivisia vaikutuksia koiran terveyteen. Mutta saattaa aiheuttaa myöhemmin virtsankarkailua. Jos koiraa ei käytetä jalostukseen, mikä on kantanne nartun tai uroksen leikkauttamiseen? Onko edes amerikankääpiöterriereiden kohdalla tarvetta miettiä moista?
-Katri

V: Hei Katri,

Juoksujen runsaus vaihtelee eri amerikankääpiöterrieri nartuilla. Joillain juoksujen ajan vuoto on niin vähäistä ja narttu niin aktiivinen putsaamaan itseään, että juoksuvuotoa ei juurikaan huomaa. Joillain nartuilla vuoto voi olla kohtalaisen runsastakin ja jos tämän vielä yhdistää "huithapeli" narttuun, voi punaisia tippoja sitten löytää ympäri kotia. Tästä syystä tämänkaltaisille nartuille suosittelemme ehdottomasti käyttämään juoksujen aikaan kotosalla juoksupöksyjä. Juoksupöksyjä kannattaa olla useita kappaleita, jotta pöksyjä voi helposti vaihtaa useamman kerran vuorokaudessa aina puhtaisiin. Juoksupöksyissä kannattaa myös pitää erillistä vuotosuojaa, joita on saatavilla eläintarvikekaupoista ja suurien markettien eläintarvike-osastoilta.

Nartun sterilisaation vaikutuksella terveyteen tarkoitetaan sitä, että steriloinnilla poistuu kokonaan mahdollisten kohtuongelmien mahdollisuus - näitä ovat mm. kohtutulehdukset, märkäkohtu, kasvaimet, jne. Jos haluaa leikkauttaa koiran - uroksen taikka nartun - on se täysin oma valinta ja tulisi perustua omiin tarpeisiin ja elämäntapaan. Jos koiralla ei ole tarkoitus teettää jälkeläisiä, voi olla aivan järkevä päätös leikkauttaa koira jo nuorella iällä. Amerikankääpiöterrieri on niin perusterve koirarotu, että kohdun tai kivesten poisto terveyssyistä ei ole kovinkaan perusteltua. Sterilointi amerikankääpiöterrierillä tuleekin tehdä muista syistä, kuten jos ei halua juoksuaikojen mukanaan tuomaa vaivaa, jne.K: Olen mietiskellyt kumpi, uros vai narttu, sopisi minulle paremmin. Ennenkaikkea haluan terveen, reippaan ja aktiivisen koiran, joka jaksaa touhuta ja harrastaa. Voiko edes sanoa onko jonkun pentueen uroksilla ja nartuilla eroja?
-Katri

V: Hei Katri,

Usein saman pentueen sisällä urosten ja narttujen väliset luonne-erot ovat hyvin minimaalisia. Enemmänkin eroja näkyy sitten eri yksilöillä, jotka ovat siis eri pentueista.

Meillä on ollut pentueita, joissa pentueen yksi uros saattaa olla kaikkein kiltein, ja meillä on ollut pentueita, joissa pentueen yksi narttu saattaa olla kaikkein kiltein. Eli eroja ei sukupuolten välillä ole läheskään siinä mittakaavassa, mitä yksilöiden välillä on eroja.K: Amerikankääpiöterrierin jalkojen sirous mietityttää. Onko koiran käsittely erityisen varovaista verrattuna muihin kääpiöterrierirotuihin?
-Kaija

V: Hei Kaija,

Amerikankääpiöterrieriä ei missään tapauksessa tarvitse käsitellä erityisen varovaisesti.

Amerikankääpiöterrierillä on vankat, vahvat luut verrattuna todella moneen muuhun kääpiökoirarotuun. Tähän panostamme Toy Fox Terrier Kennelissä erityisen voimakkaasti, valitsemalla jalostukseen vahvaluisia, terveitä koiria.

On äärettömän tärkeää panostaa koiran TERVEYTEEN jalostuksessa. Jos tavoitteena on siro, pieni koira, helposti taka-alalle jää asiat kuten vahva luusto, vahva rakenne, terve hermorakenne, jne.K: Koirallani näyttäis olevan ensimmäinen juoksuaika aluillaan. Ajattelin vielä kysästä, onkohan jotain mitä pitää ottaa huomioon... Onko esimerkiksi parempi pitää sillä jalassa housuja ulkona vai ei, ja muita tällasia käytännön juttuja. Ja pitääkö sitä pestä jotenkin? Ei vielä kyllä ole verta tullut. Se näyttää kovasti nuolevan itseään.
-Satu

V: Hei Satu,

Juoksupöksyjä pidetään narttukoiralla päällä ainoastaan sisätiloissa. Ulkona koiran täytyy päästä tarpeilleen, joten pöksyt on syytä jättää tuolloin pois käytöstä.

Narttukoiraa ei mitenkään erityisesti tarvitse pestä juoksujen aikaan.K: Ilmeisesti Suomessa ei ole kovin montaa kasvattajaa amerikankääpiöterrieri rodulle, teetetäänkö pentuja näiden tiettyjen valioyksilöiden kesken - kuitenkin olen käsittänyt, ettei tällä rodulla olisi hirveästi jalostuksesta johtuvia sairauksia tms.?
-Marjaana

V: Hei Marjaana,

Suomessa on kolme erinomaista amerikankääpiöterrieri-kasvattajaa: Toy Fox Terrier Kennels, Senefi's Toy Fox Terriers sekä Rambo's Toy Fox Terriers. Kennelimme tekee tiivistä yhteistyötä sekä Senefi's että Rambo's kenneleiden kanssa. Tavoitteenamme on terve ja reipas työkoira.

Amerikankääpiöterrieri on TYÖKOIRArotu, jonka jalostuksessa tärkeintä on TERVE koira, sekä fyysisesti että henkisesti. Yleisesti ottaen voidaan sanoa, että näyttelykoirarodut ovat sairaampia ja alttiimpia sairauksille, kuin työkoirarodut. Lisätietoa asiasta löytyy erittäin runsaasti kotisivuiltamme:

http://www.toyfoxkennels.com/breedstandardfin.php

http://www.toyfoxkennels.com/historia.phpK: Hei. Olemme noin 60 pariskunta. Mies on eläkkeelä ja minä teen kotona hoitotyötä. Kumpi sukupuoli olisi parempi meille joilla jämäkkyys ei ole kovin luontevaa. Saisiko teiltä apua kouluttamiseen ja neuvoja kurin pitoon. Meillä on ollut 10 vuotta sitten Labbis narttu jonka kanssa pärjäsimme melko hyvin ilman ongelmia. Minkä hintaisia pennut ovat? Koska olisi mahdollista tulla tutustumaan koiriinne? Kaija Lohjalta
-Kaija

V: Hei Kaija,

Amerikankääpiöterrierillä ei luonne-erot mene sukupuolen mukaan, vaan yksilön mukaan. Jos on etsimässä pehmeämpää luonnetta, kannattaa katsoa tarkoin vanhempia ja näiden vanhempia ja tiedustella kasvattajalta, minkä luonteisia pentuja näistä vanhemmista on aikaisemmin tullut (jos vanhempia on aikaisemmin käytetty jalostuksessa).

Pitkän linjan kasvattaja - kuten me olemme - tietää erinomaisella tarkkuudella, minkätyyppisiä koiria luonteeltaan mistäkin vanhemmista mahdollisesti sukeutuu. Toki erittäin suurta osaa koiran luonteesta näyttelee myös se tapa, jolla koiraa kasvatetaan ja koulutetaan kotona.

Meiltä saa apua koiran kouluttamiseen sekä neuvoja kurinpitoon. Meiltä saa myös apua kaikissa muissa koiranpitoon liittyvissä asioissa.

Hinta-asiaan sekä vierailu-asiaan olemme vastanneet sähköpostilla henkilökohtaisesti.K: Hei Jonna! Minun tekisi mieleni ottaa vielä käppänä kolmanneksi koiraksi.Olen katsonut muita rotuja,mutta ei mikään ole niin kiva kuin pikku käppänä. Mikä olisi nykyään hinta?Entä jos ei ota pentupakettia,minä en oikeastaan tarvitse mitään tavaraa,enkä tarvitsisi myöskään rekisteröintiäkään kun on koti koira en käy näyttelyissäkään,onko se -500euroa pois? Minä haluaisin pienen narttukoiran ,Mini-Nellin pennun,ja ruskea-valkoinen,mutta käy muukin väri. jos vastaat tähän ,olisi kiva! Meillä on muuten nyt koirilla melkein koko piha aidattu n. 1000 neliötä. Kiitos. Terv. Liisa Raisiosta.
-Liisa Siira

V: Hei Liisa!

Amerikankääpiöterrieri on todellakin koirarotu, jota voi suositella. Reipas, iloinen ja terhakka, olematta silti mitenkään liian haastava.

Pentupaketti on pakollinen siitä syystä, että on olemassa koko joukko tarvikkeita, joita koiralla on oltava. Esimerkiksi kynsileikkurit, shampoo, oma peti, panta, talutin, madotuslääkkeet, mikrosirutus, parvo-rokotus, nimikyltti, kuljetuskoppa ja paljon, paljon muuta. Jo kauan aikaa sitten huomasimme muiden kasvattajien kanssa, että nämä vaan jäävät koiran omistajalta ostamatta, jos niitä ei hanki heti samaan aikaan uuden koiran kanssa. Toinen juttu on, että erikseen hankittuna näiden pakollisten tarvikkeiden hinnaksi tulee huomattavasti enemmän.
Tämä on siis syy pentupaketille. Jos hankkii koiranpennun on pakko hankkia myös tarvikkeet koiralle.

Rekisteröinnin kanssa on sama juttu. Koiran arvoa ei alenna se, että sen rekisteröi. Päinvastoin, jokainen koira on ansainnut rekisteröinnin, varsinkin puhdasrotuiset koirat kuten amerikankääpiöterrieri. Jos koira ei ole rekisteröity, niin siinä on kyllä kasvattajalla jokin muu syy.

Koiran omistaminen vaatii vastuuta, huolenpitoa ja ymmärrystä siitä, että koiraan liittyy myös asioita, joista ei voi tinkiä. Vakuutukset, eläinlääkärikulut, rokotukset, madotukset, rekisteröinnit, ruokinta, huolenpitoa ja tarvikkeet.K: Hei! Haluaisin tiedostella paljon pennuille tulisi hintaa? :)Olisin hyvin kiinnostunut.
-Salla

V: Olemme vastanneet Sinulle sähköpostilla.K: Minulla on nyt 2v10kk Yorkshirenterrieri/kääpiöpinseri sekoitus narttu (ÄRRIERI) ja olen ajatellut hankkia toisen koiran, joka sopis myös koirani seuraksi ja AKT tuntuis olevan juuri oikea valinta terveyden, luonteen, vilkkauden, turkin, kokonsakin puolesta. Asun ruotsissa enkä täältä ole löytänyt kasvattajia, joten hakisin koiran sitten suomesta, kunhan päätös on täysin valmis. Mutta mitä kaikkia papereita koiran tuominen vaatii? Haluaisin tietää minkä hintaisia pennut ovat? Varsinkin white&tan tai tri-color kiinnostaa erittäin paljon
-anna-liisa

V: Kennelistämme on lähtenyt pentuja ulkomaille moneen otteeseen vuosien varrella. Ruotsiin meiltä on lähtenyt useita pentuja ja olemmekin selvitelleet maahantuonti-asioita Suomesta Ruotsiin monet kerrat.

Koiran vienti Suomesta Ruotsiin on aika yksinkertainen proseduuri. Koiran täytyy olla mikrosirulla tunnistemerkitty, loishäädetty ekinokokkoosia vastaan, rabies-rokotettu ja lisäksi koiralla täytyy olla EU-lemmikkipassi. Alle kolmen kuukauden ikäisen pennun saa lisäksi viedä Suomesta Ruotsiin ilman rabies-rokotusta, mikäli tähän haetaan lupa Jordbruksverketistä. Luvan hankkii koiran omistaja, ei kasvattaja. Luvan kera koiran vientiehdot ovat seuraavat:

Eläin on alle kolmen kuukauden ikäinen vientihetkellä.
Eläin viedään suoraan kasvattajan luota, jossa eläin on syntynyt ja pidetty syntymästään saakka, eikä eläin ei ole ollut tekemisissä villieläinten kanssa.
Eläin kuljetetaan Ruotsiin suoraan kasvattajan luota.

Hankkimalla siis luvan Jordbruksverketistä saa pennun kotiin jo kahden kuukauden ikäisenä, eikä tarvitse odottaa että pentu saavuttaa iän, jolloin sen voi rabies-rokottaa, jne.

Lisätietoja koiran viennistä Suomesta Ruotsiin tältä sivulta: http://www.evira.fi/portal/fi/elaimet/tuonti_ja_vienti/eu-jasenmaat__norja_ja_sveitsi/koirat__kissat_ja_fretit/vienti_muihin_eu-maihin_ja_norjaan/ruotsi/

Em. tietojen lisäksi olemme lähettäneet Sinulle sähköpostia pentuihin, maahantuontiin, -vientiin jne. liittyen.K: Moikka! Toiveissa olisi kaksi tämän rodun edustajaa.. Minkä ikäinen ensimmäisen koiran kannattaisi olla ennen uuden pennun hankintaa?
-nimetön

V: Toy Fox Terrier Kennelistä on lähtenyt useampaankin otteeseen kaksi pentua (joko samasta taikka suunnilleen saman ikäisestä toisesta pentueesta) yhtäaikaa uuteen kotiin. Tarkoittaa siis sitä että kaksi pentua voi ottaa yhdellä kertaa.

Jos kuitenkin päätyy ensin hankkimaan yhden pennun ja myöhemmin toisen, on syytä muistaa että mitä pidempi ikäero koirilla on, sitä vaikeampaa sopeutuminen yleensä on - vanhemmalle koiralle siis. Usein suosittelemme että aikaisempi koira ei olisi iältään yli kahta vuotta uuden koiran hankintahetkellä.K: Moi. Kysyisin sellaista että onko amerikankääpiöterrierin kanssa pakko harrastaa jotakin koska se on työkoira? Itse olen halunnut pienestä lähtien oman koiran, mutta ei ole vielä tullut hankittua sitä koiraa, mutta nyt olen kiinnostunut tästä rodusta, koska mitä tässä nyt olen lukenut muiden kysymyksiä ja sinun vastauksia niin tämä rotu olisi ihan varmasti ykkösvalinta, koska se ei hauku turhia ja on sopiva ensimmäiseksi koiraksi ja en halua isoa koiraa, koska olen itse aika pienikokoinen. Nuorempana kävin lenkkeilyttämässä naapurin koiraa ja tykkään tehdä koiran kanssa pitkiä lenkkejä sitten, kun se oma koira tulee hankittua. Ja haluaisin seurakoiran. Olisin kiitollinen, jos lähettäisit sähköpostiini myös suuntaa antavan hinnan koiranpennulle jos sellaisen tässä nyt joskus hankin, kun aika on sopiva.
-Laura

V: Amerikankääpiöterrierin kanssa ei ole PAKKO harrastaa. On kuitenkin erittäin suotavaa että terrierin ollessa kyseessä sille suodaan mahdollisuuksia toteuttaa itseään esim. jonkun tekemisen tai harrastamisen parissa. Terriereillä riittää virtaa :)

Olen myös vastannut Sinulle sähköpostilla.K: Heippa. Olen miettinyt perheeseemme koiraa jo usean vuoden ajan. Miettimisaikana lapsiakin on siunaantunut kaksin kappalein.. Sopiiko amerikänkääpiöterrieri lapsiperheeseen? Lapset alle 4-vuotiaita. Pentua en haluaisi ottaa, onko aikuisia koiria kuinka saatavilla? Kiitos vastauksesta.
-Raisa

V: Suuri osa perheistä joilla on kasvatti Toy Fox Terrier Kennelistä, on lapsiperheitä. Koskaan ei ole ollut minkäänlaisia ongelmia lasten ja amerikankääpiöterriereiden välillä. Lisätietoa tästä löytyy myös sivuiltamme: http://www.toyfoxkennels.com/FAQ.php

Aikuisia koiria on äärettömän harvoin saatavilla.K: Hei! Olen lueskellut nämä sivunne ja alla esitetyt kysymykset läpi useampaankin otteeseen. Harkitsen vakavasti AKT:n ottamista. Eniten minua askarruttaa, kannattaako minun edes haaveilla akt:stä, koska asun 42 neliöisessä kerrostalokaksiossa, jossa on tosin lisäksi tilava lasitettu parveke. Lisäksi asun yksin, eli koiran hoitovastuu olisi yksin minulla. Työskentelen 4 päivänä viikossa 7,5h kerrallaan. Olisiko koira liian kauan yksin kotona? Olisiko pentu mahdollista totuttaa olemaan yksin töitteni lomassa, vai kannattaisiko pentu ottaa lomaa vasten (jos mahdollista)? Sain juuri työaikaani lyhennettyä viidestä neljään päivään viikossa, ja nyt toiveeni koiran hankkimisesta taas voimistuivat koska voisin viettää joka viikko kolme täyttä päivää sen kanssa. Olisin myös kiitollinen jos laittaisitte minulle hintatietoja sähköpostiin.
-Satu

V: Suurin osa kasvateistamme asuu kerrostalossa.

Suurin osa kasvattiemme omistajista käy töissä normaaleja kahdeksan tunnin päiviä, jolloin koira on yksin kotona yhdeksän tuntia päivässä.

Koiran ottaminen juuri ennen lomaa ei välttämättä ole maailman paras ajatus - usein pentu ehtii pitkän loman aikana tottua aivan eri ruutiineihin kuin mitä arki tuo tullessaan. Jos koiran ottaa loman alussa, tulee muistaa totuttaa pentu arkiruutiineihin hyvin vahvisti loman aikana.K: Hei!Minulla on n.14 viikon ikäinen white&tan poika jonka isukki on teidän Monkey..Pojalle on ilmaantunut joka puolelle kehoa tummia laikkuja,siis ihoon..Onko tämä normaalia vai johtuisiko kenties ruokavaliosta koska tuntuu rapsuttelevan itseään aika tiuhaan.Hän syö Royal Caninin junnu nappulaa,kermaviiliä ja raejuustoa.Muuten on todella iloinen ja riehakas heppu.Kiitokset jo etukäteen..
-nimetön

V: Tummat laikut kehossa ovat kuin pisamia ihmisellä - ne tulevat esille auringon valolle altistumisen myötä. Näitä laikkuja on pentunne isällä Monkeylla, Monkeyn isällä Rockylla sekä Rockyn emolla Piparilla. Kulkee siis suvussa.

Rapsuttelu on asia aivan erikseen. Todennäköisesti rapsuttelu johtuu ruuasta aiheutuvista lisäaineista, joita on Royal Canin ruuassa yllinkyllin. Hiljalleen nämä aiheuttavat pennullenne allergiaa ja muita yliherkkyyksiä. Kehotan vaihtamaan ruuan välittömästi holistiseen, lisäaineettomaan täysravintoon, mm. Golden Eagle Holistic Select Puppy: http://www.goldeneaglepetfoods.fi/koirille/holistic-puppy-formulaK: Hei!Omistan amerikankääpiöterrierin joka on noin 9 viikkoa vanha.Missä iässä yleensä korvat nousevat pystyyn?Rodullahan tietojeni mukaan on aina pystyt korvat..
-nimetön

V: Amerikankääpiöterrierin korvat nousevat pystyyn puoleen ikävuoteen mennessä. Mitä myöhemmin korvat nousevat, sitä suuremmat niistä tulee.

On olemassa tapauksia, joissa korvista toinen tai molemmat eivät nousekaan pystyyn, mutta tämä on äärettömän harvinaista.K: Hei!Olen erittäin kiinnostunut Mimin ja Dalin pentueesta.Koirilla on aivan mahtavat luonteet lukemani perusteella.Meillä on 3-vuotias poika ja kysyisinkin onko pentueistanne mennyt lapsiperheisiin hauva vauvoja,ja ovatko pärjänneet lasten kanssa?
-

V: Suuri osa perheistä joilla on kasvatti Toy Fox Terrier Kennelistä, on lapsiperheitä. Koskaan ei ole ollut minkäänlaisia ongelmia lasten ja amerikankääpiöterriereiden välillä. Lisätietoa tästä löytyy myös sivuiltamme: http://www.toyfoxkennels.com/FAQ.phpK: Hei. Olen lueknut jostain, että white&tan uroksen ja nartun voi astuttaa keskenään muttei kannata. Mistä tämä johtuu?
-nimetön

V: Amerikankääpiöterrierillä on kolme virallista väritystä:

1) White & black & tan (tri-color), jossa on valkoinen pääväri, musta pää sekä ruskeat merkit päässä (valekulmakarvat sekä posket ovat ruskeat). Kropassa voi myös esiintyä mustia laikkuja tai mustaa spotting-kuviointia. Kirsu on musta. Tätä väritystä on yli 90 % rodusta, eli tämä väritys on ehdottomasti yleisin.

2) White & tan, jossa on valkoinen pääväri ja ruskea pää. Kropassa voi myös esiintyä ruskeita laikkuja tai ruskeaa spotting-kuviointia. Kirsu on musta. Tätä väritystä on noin 7 % rodusta, eli tämä väritys on harvinainen.

3) White & black, jossa on valkoinen pääväri ja musta pää. Kropassa voi myös esiintyä mustia laikkuja tai mustaa spotting-kuviointia. Kirsu on musta. Tätä väritystä on noin 1 % rodusta, eli tämä väritys on äärettömän harvinainen.

Kaikki nämä väriyhdistelmät ovat peräisin kettuterrieristä, josta amerikankääpiöterrieri on alunperin jalostettu kääpiömuunnoksena.

Jos yhdistää white & tan sekä white & tan koiran, on erittäin todennäköistä että ruskea väri tulee pennuille erittäin haaleana, suorastaan valkoisena. White & tan koirilla haluttua on kuparinen, tumma, näkyvä ruskea väri ja haalea väritys ei ole haluttua. Tästä syystä ei ole suotavaa yhdistää kahta white & tan amerikankääpiöterrieri keskenään.K: Hei. Onko rodulla kova metsästysvietti? Kestääkö rotu hyvin pihalla vai tartteeko aitauksen?
-nimetön

V: Amerikankääpiöterrieri ei ole metsästyskoira eikä omaa metsästysviettiä. Amerikankääpiöterrieri pysyy hyvin omalla pihalla kunhan sille näyttää missä rajat kulkee.K: Hei. Monissa kuvissa koirien värit etenkin naamassa ovat haalistuneet pois vaikka koira olisikin nuori. Onko tämä yksilöllistä vai vallitseeko se kaikilla vai onko tämä perinnöllistä ja jos on niin kummalta periytyy?
-nimetön

V: Kyllä - nimenomaan värin pysyminen tai haalistuminen on yksilöllistä. Hopkins / Phoenix -linjaisissa koirissa on enemmän havaittavissa värin haalistumissa jo nuorella iällä. Tämä johtuu siitä että tässä linjassa on menty jalostuksessa tärkeimpänä päämääränä koiran rakenne, fysiikka sekä henkiset ominaisuudet, värityksen jäädessä taka-alalle arvoasteikolla. Eli juuri niinkuin työkoirajalostuksessa kuuluukin mennä!

Väri ja sen haalistuminen on siis perinnöllistä, periytyy aivan samantyyppisesti sekä emon että isän puolelta.K: Moi! Koskakohan Cosmoksen tiineys vahvistuu?
-nimetön

V: Tänään oli tarkoitus käydä Cosmoksen kanssa tiineusyltraäänitutkimuksessa, mutta aika ei yksinkertaisesti antanut periksi. Aamupäivä ja päivä kului ensiapukurssilla, sitten kävimme hakemassa ison kuorman heinää ja illalla on vielä Moccan haku Helsingistä ja Mini-Nellin vienti Sundsbergiin. Hyvä jos saadaan hommat hoidettua puoleen yöhön mennessä... Huomiselle on tiedossa Eviran tarkastus, reissu teurastajalle, pentujen valokuvausta ja illalla jumppaan. Voi olla että pääsemme torstaina ultraamaan Cosmosta jos saamme aikaa eläinlääkärille, mutta voi myös olla että ultrassa käynti menee ensi viikolle näiden kiireiden tähden. Katsotaan nyt...K: Moi! Minkä kokoinen tuo Roxy koira on? Siis säkä ja paino? En löydä tietoa mistään...
-nimetön

V: 'PR' Dunkel's Lady Rocket aka Roxy on suurikokoinen amerikankääpiöterrieri-narttu. Roxyn strategiset mitat ovat säkä 30 cm ja paino 4,0 kg.

Lisää tietoja iloisesta, kiltistä, erittäin tottelevaisesta ja kauniista Roxysta on tulossa Roxy & Dali -pentueen omalle sivulle, jahka ne avataan kevään kuluessa.K: Moi! Ollaan hankkimassa minun sulhaseni kanssa koiraa ja ihastuttiin aivan tyystin tähän rotuun! Kuitenkaan ei haluttaisi ihan kääpiökokoista koiraa (kuten Chihuahua). Onko tämä rotu siis liian pieni meille? Tultiin tulokseen, että tämä tuleva pentue cosmokselta ja dalilta olisi aika lupaava niin luonteiden kuin ajankin perusteella, mutta ovatko koirat sitten todella pienikokoisia?
-nimetön

V: Kaikki on suhteellista. Myös koko.

Idea työkoira-amerikankääpiöterrierissä on se että vaikka koira olisi pienikokoinen (2-3 kg), on se silti vankka rakenteeltaan = paksut luut, vankat jalat, jne.

Chihuahuassa kuten monissa muissa pienissä näyttelyjalostetuissa koirissa haetaan pientä, SIROA koiraa.

Näin 2 kg chihuahua voi olla täysin eri mallinen kuin 2 kg painava amerikankääpiöterrieri.

Amerikankääpiöterrierissä on kokohajontaa suuresti, eli koira voi painaa 1,5 kg tai 5 kg. Kuitenkin tärkeämpää kuin tuijottaa vaakaa on panostaa koiran rakenteeseen ja välttää jalostuskäytössä siroja ja herkkiä yksilöitä.K: Moi! Minkä kokoisia ovat nuo teidän pienikokkoiset ja keskikokoiset koirat verrattuna esim. chihuahuaan ja jackrusseliin? Entäpä isokokoiset verrattuna esim. keskikokoiseen portugalinpodengoon?
-nimetön

V: Amerikankääpiöterrierin koko on yleensä 1,5 - 5 kg, mutta rodussa tavataan myös sekä pienempiä että suurempia yksilöitä.

Pienikokoinen amerikankääpiöterrieri on samaa kokoluokkaa säkän puolesta kuin chihuahua, mutta ruumiinrakenne on eri. Amerikankääpiöterrierillä on normaalin muotoinen pää, vahvat jalat ja luusto.

Suurikokoinen amerikankääpiöterrieri on samaa kokoluokkaa säkän puolesta kuin pieni tai keskikokoinen portugalinpodengo, mutta ruumiinrakenne on eri. Amerikankääpiöterrieri on lyhytkroppaisempi, ohutraajaisempi ja aina sileäkarvainen.K: Hei! Sopiiko AKT:n ja havannankoiran luonteet yhteen? 2-vuotias koiramme on iloinen ja leikkisä mutta arka vieraita koiria kohtaan. Olisiko AKT kovin pomotteleva havannankoiraamme kohtaan ja minkä hintainen pentu olisi?
-nimetön

V: Havannankoira on usein leikkisä, iloinen, utelias ja älykäs. Amerikankääpiöterrieri on usein leikkisä, iloinen, reipas, aktiivinen, oppivainen ja sosiaalinen. Näillä roduilla on siis paljon yhteisiä ominaisuuksia luonteensa puolesta.

Jos kotona on jo havannankoira ja kotiin tulee amerikankääpiöterrieri pentu, näkisin että on erittäin todennäköistä että koirat tulevat tulemaan erittäin hyvin keskenään toimeen.

Se kuinka pomotteleva amerikankääpiöterrieri mahdollisesti on, riippuu täysin sen perimästä ja luonteesta. Useimmiten jos kotona on yksi terrieri, on se pomo, ilman sen kummempia pompotteluja. Kuitenkin amerikankääpiöterriereissäkin löytyy herkempiä yksilöitä, eivätkä nämä automaattisesti sitten aina haluakaan olla pomon asemassa.

Olen myös vastannut Sinulle s-postilla.K: Hei! Olen lukenut ettei koiralle saisi antaa linnunluita edes raakoina, sillä silti voivat murustua ja puhkaista suolen tai niistä voi saada salmonellan vaikka kuinka laatua suomessa tarkkaillaan. Myös eläinlääkärit ovat kieltäneet niitä antamasta koirille. Samaa luin raaoista vihanneksista, etteivät ole hyväksi. Saako niitä siis silti antaa?
-nimetön

V: Linnunluita voi antaa koiralle, kunhan ne ovat RAAKOJA ja maustamattomia. Kypsennettynä linnun luut voivat olla vaarallisia. Kypsä tai kuivunut linnun luu menee rikkoontuessaan teräviksi suikaleiksi ja näin linnun luu voi esimerkiksi rikkoa koiran suolistoa.

Salmonellaa ei suomalaisissa linnun luissa tai lihassa ole. Meidän tietoomme ei ole tullut yhtään eläinlääkäriä, joka kieltäisi koira syömästä suomalaista, raakaa lintua. Eläintarvikeliikkeissä, ruokakaupoissa jne. myydään esimerkiksi raakaa kanaa pakasteena lemmikeille - ihan niinkuin ihmisillekin. Jos suomalaisessa linnussa, esimerkiksi kanassa olisi salmonellaa, tuskinpa sitä olisi myytävänä myöskään ihmisille.

Raakojen vihannesten kanssa tilanne on eri. Riippuen vihanneksesta, koira ei pysty hyödyntämään sitä ja se poistuu koiran ruuansulatuselimistöstä täysin hyödyntämättömänä ulos. Ei siis tarkoita sitä että olisi koiralle vaarallista.

Lisää tietoa raakaravinnosta ja raakaruokinnasta kannattaa lukea esimerkiksi Internetistä, mm. sivuilta:

http://www.zayoras.com/main.php?id=48

http://www.koiruuksiajakissankujeita.com/8

http://www.barf.fi/

http://www.lempimuona.com/Barf-ruokinnan-aloittaminen

http://www.luontaishoitolarephlex.fi/barf.shtmlK: Moikka! Hei haluaisin ihan kysellä teidän kantaanne tähän Cesar Millanin koirakoulutuksen metodeista nostaneesta kohusta. Mitä mieltä olette hänen metodeistaan? Sovellatteko niitä omien koirienne kasvatukseen? -Eveliina
-nimetön

V: Kantamme on se että Cesar Millan on etevä ongelmakoirien kouluttaja. Se kuinka paljon ja millä tavalla hänen metodetaan sovelletaan, on jokaisen koiranomistajan oman harkinnan varassa. Me käytämme Cesar Millanin metodeja erittäin erinomaisin tuloksin ja meillähän on toki muitakin koiria kotona kuin amerikankääpiöterriereitä.

Se että Cesar Millanin koulutusmetodeista on noussut kohu Suomessa, johtuu mielestämme siitä yksinkertaisesta syystä että kohun nostajat eivät ole perehtyneet Cesar Millanin koulutusmetodeihin perinpohjaisesti. Halutaan nähdä fyysinen kontakti potkimisena, agressiivisien koirien häiriökäyttäymiseen puuttuminen kiusaamisena, jne. Ei oteta huomioon sitä että Cesar Millan on auttanut tuhansia ja taas tuhansia erilaisia koiria parantumaan. On aivan päivänselvä asia että Cesar Millanilla on todalla paljon laajempi kokemus erimerkiksi juuri agressiivisten koirien kouluttamisesta, kuin joillain suomalaisilla koiraihmisillä. Kaikille koirille oppi ei yksinkertaisesti mene perille "pehmein" metodein, vaan jos halutaan että koira normalisoituu, on sen käyttäytyminen murrettava toisin keinoin. Tämä ei ole fyysistä kiusaamista eikä koiran potkimista tms. Lisää tietoa Cesar Millanin metodeista saa lukemalla hänen erinomaisia kirjojaan.

Olemme perehtyneet Cesar Millanin kirjoihin, tv-ohjelmiin sekä koulutusmetodeihin erittäin syvällisesti. Esimerkiksi suosittelemme tänä vuonna ilmestynyttä "Koirakuiskaajan pentukoulu, Cesar Millan" uusien pentujen omistajille aivan varauksetta. Uutuuskirjassaan Millan käsittelee tilannetta, joka Suomessa on (onneksi) tavallisin koiran hankintatapa - kun koiranpentu hankitaan asiansa osaavalta kasvattajalta uuteen perheeseen. Nämä viikot ja kuukaudet ovat ratkaisevia, kun ajatellaan koiran elämän ja perheen koiraelämän myöhempää sujumista. Silloin koira oppii uuden laumansa säännöt, ja Koirakuiskaajan neuvoilla niistä saadaan pennulle ymmärrettäviä, turvallisia ja selkeitä.K: Hei Jonna, Tiedustelisin AKT nykyisestä uroksista ja pentueesta. Minkä hintainen on uros pentu? Olisin kiinnostunut myös sunnuntaina tulemaan katsomaan pentuetta jos ne eivät ole vielä myyty? Koska arvioisit ensimmäisen pentueen tulevan vuonna 2012. Kiitos, Teija
-teija

V: Hei Teija,

Meillä on tällä hetkellä kolme urospentua vielä vapaana ja varattavissa. Olet tervetullut tutustumaan näihin pentuihin sekä kenneliimme tulevana sunnuntaina.

Vuoden 2012 pentueista en osaa vielä aikataulullisesti sanoa mitään, olen pahoillani.K: Olen hankimassa ensimmäistä koiraa ja akt on vahva kandidatti. Olen lukennut paljon rodusta teidän nettisivulta, ja nyt minulla olisi pari talouskysymyksiä. Miten paljon akt maksaa noin vuodessa? siis kulutukset. Kuin lasketaan mukan ruoka, rokotukset, matolääkitys ym.
-Rasmus

V: Amerikankääpiöterrieri on pieni koira ja täten myös ruokamäärät ovat todella pieniä. Jos pitäydytään aivan perusruuassa, koiran täysravinnossa ja hankitaan laadukasta sellaista, ovat ruokakustannukset noin 10 € / kk = 120 € / vuodessa.

Madotus tulee aikuiselle koiralle suorittaa kahdesti vuodessa ja tämä kustantaa noin 4 € / vuodessa.

Rokotusten hinnat vaihtelevat per eläinlääkäri. Aikuinen koira tulee rokottaa kerran vuodessa ja arvioisin hinnaksi tulevan noin 50 € / vuodessa.K: Hei! Koirarotu vaikuttaa upealta, mutta kysyisin minkä verran liikuntaa rotu vaatii? Itselläni on ollut selän kanssa ongelmia ja liikkuminen kausittain hankalaa. Pihalle voisin teettää n.50m2 aitauksen ja asunnossani on 120m2 liikkumatilaa. Selän ollessa kunnossa olisi itsellenikin hyväksi liikkua ja lenkkikaveri kannustaisikin siihen. Kovasti kaipaisin koiraa myös kaveriksi, mutta voiko käydä niin ettei koira haluaisikaan hellittäväksi sylikoiraksi ja kylkeen lämmikkeeksi jollaista minä toivoisin vai onko tämä silloin täysin väärä rotu? Lisäksi kysyisin rodun energisyydestä, että onko rotu kuitenkin rauhallinen ja osaa rauhoittua? Reagoiko joka rasahdukseen? Saisinko myös hieman hintatietoja pennuista. Kiitos jo etukäteen.
-Suvi

V: Amerikankääpiöterrieri ON upea koirarotu!

Liikuntamäärä on totuttelukysymys. Pienenä koirana amerikankääpiöterrieri ei tietenkään ole niin vaativa kuin suuremmat rodut, mutta omistajan näin halutessa, on amerikankääpiöterrieristä lenkkiseuraa kymmenille kilometreille päivittäin.

Kuitenkin pienet, ja erityisesti kääpiökoirat kyllä saavat paljon liikuntaa ihan kotona leikkiessään ja varsinkin jos kotona on vielä oma piha, mikäs sen parempi!

Amerikankääpiöterrieri kiintyy omistajaansa hyvin vahvasti ja on erittäin mielellään hellittävä sylikoira ja kyljen lämmittäjä. Amerikankääpiöterrierin erottaakin monista muista terriereistä se, että amerikankääpiöterrieri myös osaa rauhoittua.

Joka rasahdukseen reagoiminen on sitten enemmän yksilötason juttu. Ei taida olla montaakaan koiraa maailmassa jotka eivät haluaisi jollain tasolla vahtia omaa kotiaan ja omistajaansa kaikelta maailman pahalta - tämähän ei ole koiran koosta kiinni vaan mielestä. Mutta amerikankääpiöterrieri ei ole sellainen koira joka pelästyy jokaista rasahdusta ja tottuu kyllä oman elämän ääniin nopeasti - aamun sanomalehti, postimies, rappukäytävän äänet, yli lentävät lentokoneet, jne.

Hintatiedoista jne. olen vastannut Sinulle s-postilla.K: Juoksuaika ongelmia! Edelliset olivat 5huhtikuuta, ja nyt oli kaikenlaisia muita "oireita"mutta vuotoa ei tullut ollenkaan. Onko tämä joku hormoonihäiriö ja onko se vaarallista?Mitä meidän pitäisi tehdä?
-nimetön

V: Juoksuihin ei aina liity varsinaista vuotoa. Tai vuoto voi olla niin minimaalista, ettei omistaja huomaa sitä lainkaan kun narttu pitää itse itsensä niin puhtaana.

Kyseessä ei missään nimessä ole mikään hormonihäiriö, jos koira muuten käyttäytyy ja on normaali.

Jos sen sijaan koira kuumeilee, vuotaa runsaasti tai vuotaa marjapuuron väristä, on syytä kääntyä eläinlääkärin puoleen ja kiireen vilkkaa.K: miten paljon maksaa amerikan kääpiö kettu terrieri?
-nea

V: Olen vastannut Sinulle sähköpostilla.K: Hei! Ollaan etsimässä uutta koiraa, ja atk vaikuttaa todella sopivalta ! Paljon pennun hintaluokka on ? Entä aikuisen, lemmikki/siitoskäyttöön tulevan koiran ?
-Minävaan :)

V: Olen vastannut Sinulle sähköpostilla.K: Heippa, Kyselisin vaan, että mikä olis hyvä shamppoo koirulille jotta se pesis puhtosen valkoiseksi ja ei kuitenkaan olisi liian vahvaa tököttiä? ;0) Kiitos suosituksista etukäteen!
-Sari

V: Me olemme käyttäneet kaikenlaisia erilaisia shampoita vuosien varrella, mutta yhteen palaamme aina ja uudelleen: Artero.

Artero on erikoistuotesarja jota ei ihan joka paikasta saa ja jota ammatti-trimmaajat suosivat. Ei ole ihan se edullisin, mutta ehdottoman toimiva ja riittoisa. Poistaa turkista keltaisuuden ja harmauden ja jättää jälkeensä kiiltävän, puhtaanvalkoisen, erinomaisen hyvälle tuoksuvan turkin.

Artero-sarjasta käytämme eri shampoita. Peruspesuun sopii kosteuttava shampoo http://www.vaasanelainkeskus.fi/product.asp?sua=1&lang=1&s=722&q=y ja kun haluaa turkin erittäin valkoiseksi käytämme valkoisen turkin shampoota http://www.vaasanelainkeskus.fi/product.asp?sua=1&lang=1&s=1389&q=y

Pennuille emme ole Arteroa käyttäneet, vaan pentujen herkän ihon ja pehmeän turkin vuoksi käytämme noin alle vuotiailla koirilla ainoastaan erityisiä pentushampoita tai herkän ihon shampoita tai mietoja, hellävaraisia shampoita. Lisäksi aina kannattaa muistaa että shampoota voi laimentaa ja runsaastikin - esimerkiksi me pesemme pennut ammeessa, jonne laitamme vain pienen lorauksen pentushampoota. Näin pienet sottiaiset voi pestä useinkin, ilman että iho kuivuu ja alkaa turhaan kutiamaan.K: Miten akt tulee toimeen kissojen kanssa ja miten koira kannattaisi totuttaa kissaan?
-nimetön

V: Yleisesti ottaen amerikankääpiöterrieri tulee hyvin toimeen kissojen kanssa, erityisesti jos koira on totutettu kissoihin pennusta lähtien.

Kissoihin totuttelu ei vaadi sen ihmeempiä jos kyse on pentukoirasta. Jos kyse on aikuisemmasta koirasta, on syytä edetä kissan ehdoilla, eli hitaasti ja rauhallisesti, päivä kerrallaan.

Kuvia ja lisätietoja amerikankääpiöterriereistä ja kissoista löytyy kennelimme FAQ-sivulta: http://www.toyfoxkennels.com/FAQ.phpK: Hei! Kiinostuin tästä rodusta todella paljon ja pidän myös näistä sivuista mitkä vaikuttavat todella mukavilta! Samaa kysyisin että paljonko pennut maksavat? Ja onko ensivuodeksi tietoja että olisi pentuja tulossa?
-Veera

V: Ensi vuoden pentuesuunnitelmia on tehty jo pitkään, mutta tarkempia tietoja kerromme vasta kun suunnitelmat vahvistuvat. Aina ajan tasalla oleville kotisivuillemme tulee pentuetietoja viimeistään tämän vuoden lopussa.

Olen vastannut Sinulle myös sähköpostilla.K: Olisin todella kiinnostunu tästä kyseisestä rodusta ja löysin nämä teidän sivut jotka näyttävät todella lupaavilta. Koira olisi minun ensimmäinen , mutta kokemusta kyllä koirista löytyy. Paljonkohan nämä pennut maksaisi ja onko jo tiedossa yhtään että kuinka ensi vuoden alussa olisi pentuja tulossa ? :)
-MARIKA

V: Ensi vuoden pentuesuunnitelmia on tehty jo pitkään, mutta tarkempia tietoja kerromme vasta kun suunnitelmat vahvistuvat. Aina ajan tasalla oleville kotisivuillemme tulee pentuetietoja viimeistään tämän vuoden lopussa.

Olen vastannut Sinulle myös sähköpostilla.K: Hei! Olen harkinnut koiran hankintaa ja amerikankääpiöterrieri on yks vaihtoehdoista. Ovatko teidän pennut minkä hintaisia? Onko ne kuinka helppoja ensimmäiseksi koiraksi? koska tämä olisin minun ensimmäinen omakoira, mutta on minulla kokemusta muista koirista ennestäänkin. Millainen luonne koiralla on?
-nimetön

V: Amerikankääpiöterrieri sopii ensimmäiseksi koiraksi aivan erinomaisesti. Luonne on iloinen, reipas, aktiivinen, kiltti, oppivainen, miellyttämisenhaluinen, ystävällinen... Jokainen koira on kuitenkin oma yksilönsä ja oman luonteisensa.

Olen vastannut Sinulle myös sähköpostilla.K: Hei! Löysin vähän aikaa sitten nämä sivut ihan vahingossa kun olen miettinyt oman koiran hankintaa ja tutustunut eri rotuihin ja amerikankääpiöterrieri on yksi varteen otettavista ehdokkaista joten haluaisin kysy muutamaa asiaa :)Minkälaiselle ihmisellä amerikankääpiöterrieri sopisi? Kyseessä olisi minun ensimmäinen omakoira, mutta on minulla on kuitenkin kokomusta muista koirista ennestäänkin varsinki metsästyskoirista. Minkä ikäisiksi tämän rodun koirat elävät suunnilleen? Kuinka allergisoivia amerikankääpiöterrierit ovat? Minkä Hintaisia teidän pennut ovat? Ja Onko teillä millaiset vaatimukset ostajaa kohtaan?
-Nenni

V: Amerikankääpiöterrieri sopii ihmiselle joka haluaa koiraltaan muutakin kuin vain sylissä istumista. Amerikankääpiöterrieri sopii hyvin harrastavaan kotiin ja onkin aika monta harrastusta joita voi amerikankääpiöterrierin kanssa yhdessä harrastaa - lenkkeily, juokseminen, agility, tottelevaisuuskoulutus, terapiakoiratoiminta, taakanveto, näyttelytoiminta, tuholaistorjunta...

Amerikankääpiöterrierin odotettavissa oleva eläinikä on noin 10-15 vuotta, mutta rodussa tavataan myös huomattavasti tätä vanhempia yksilöitä.

Amerikankääpiöterrieri ei yleisesti ottaen allergisoi juuri lainkaan. Toy Fox Terrier Kennelistä on lähtenyt useaan vähäallergiseen (ja jopa koira-allergiseen) perheeseen amerikankääpiöterrieri ja kaikki on sujunut todella hienosti, ilman mitään oireita koirasta. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä että voisimme luvata tilanteen aina olevan näin.

Ostajalta vaadimme paneutumista rotuun ja halua hankkia nimenomaan amerikankääpiöterrieri. Haluamme että omistaja on tietoinen koiran omistamiseen liittyvistä vastuista ja velvoitteista ja että ostaja osaa suhtautua realistisesti koiran hankkimiseen ja koiran kanssa elämiseen.

Olen vastannut Sinulle myös sähköpostilla.K: Hei! Kun hankimme koira aitauksen kuinka korkea aidan pitää olla?
-Mari

V: Jos tarkoitat aitausta ulkona, riittää pennulle noin 30 cm korkea aitaus, aikuiselle noin 60 cm korkea aitaus. Tärkeintä ei ole se fyysinen este, vaan psyykkinen este, koiraa tulee kieltää ylittämästä tai alittamasta aitaa.K: Hienot sivut! Ilo koirafanille!
-nimetön

V: Kiitos. :o)K: Hei! Tuleeko ensi kevääksi uutta pentuetta? Värillä ei ole väliä.
-nimetön

V: Vuoden 2012 pentueet ovat vielä kaukana tulevaisuudessa tässä vaiheessa. Suunnitelmia aina toki teemme mutta on eri asia miten suunnitelmat etenevät ja onnistuvat. Reaaliaikainen tieto pentueistamme näkyy aina kotisivuillamme.K: Hei! Kysyisin, että voiko AKT:tä käyttää näyttelyissä ja minkä hintaisia pentunne ovat?
-mimmu

V: Jos olet kiinnostunut työkoirien näyttelytoiminnasta, liity mukaan ETFTA ry.:hyn, yhdistys järjestää UKC-näyttelyitä ja muita upeita työkoira-tapahtumia useamman kerran vuodessa.

Jos olet kiinnostunut pelkästään näyttelytoiminnasta, ota yhteyttä Suomen Kennelliitto ry.:hyn.
Toy Fox Terrier Kennelin kasvatit voi rekisteröidä AKC:ssa ja näin ollen koiran kanssa voi osallistua myös SKL:n näyttelyihin.

Hinta-asiaan olen vastannut sähköpostitse.K: Moro! Ihan uteliaisuudesta kysyn että onko akt-koirien korvat aina pystyt? Onko siis tiedossa yhtään luppa-korvaista amerikankääpiöterrieriä?
-jallu

V: Tiedossamme ei ole yhtään luppakorvaista amerikankääpiöterrieriä vaan korvat ovat aina pystyt.K: Hei! Luin tuolta teidän "hintatietoja" osiosta pennun hinnasta ja kun siellä lukee että varausmaksu on 450€ ja se on osa pennun hintaa, mutta sen perässä lukee että "Koko pentu pitää olla maksettuna kuuteen ikäviikkoon mennessä. Koko maksun voi tosin maksaa kerrallakin, ja summa pitää olla maksettuna kuuteen ikäviikkoon mennessä" eli tarkoittaako tuo että varausmaksu pitää olla maksettuna kuuteen ikäviikkoon mennessä vai sitä että pennun koko osto hinta pitää olla maksettuna kuuteen ikäviikkoon mennessä? Kiitos vastauksesta näin etukäteen.
-nimetön

V: Varausmaksu maksetaan siinä vaiheessa, kun varataan se oma pentu.

Koko pennun hinta täytyy olla maksettuna pennun täyttäessä kuusi viikkoa, ellei toisin sovita.K: Heippa! Olen nyt 99 prosenttisen varma että tämä rotu on juuri minulle sopivin. MUTTA... Nyt tuli se eräs kysymys. Luin jostakin, että koirien häntä typistetään "suht lyhyeksi". En itse voi sietää hännän taikka korvien typistämistä ja tahtoisinkin tietää kuinka pitkä koiran häntä luonnostaan on ja onko minun ylipäätään mahdollista saada koira jonka häntään taikka korviin ei olisi kajottu.
-Eräsutelias

V: Tämä typistys-tieto on peräisin UKC:n rotumääritelmästä ja pätee rodun alkuperämaassa, USA:ssa. Suomessa eläinsuojelulaki on kieltänyt koirien häntien sekä korvien typistämisen jo monta moninaista vuotta. Eli et voi saada Suomessa syntynyttä koiraa jonka häntään taikka korviin olisi millään tapaa kajottu, vaan häntä sekä korvat ovat tottakai täysin luonnolliset ja typistämättömät.

Amerikankääpiöterrierin hännän pituus hieman vaihtelee. Parhaiten näet varmasti eri pituisia häntiä katsomalla suomalaisten amerikankääpiöterrierin kuvia kuvagalleriastamme: www.toyfoxkennels.com/galleria.phpK: Hei, Voiko kasvattinne rekisteröidä kuitenkin myös Suomen kennelliiton alle? Miten tämä tapahtuu ja paljonko kustannukset ovat? Vaikka työkoiraa haenkin, olisi mukava pyörähtää joskus myös kennelliiton järjestämissäkin näyttelyissä.
-Saku

V: Toy Fox Terrier Kennelin kasvatit voi halutessaan rekisteröidä SKL ry.:hyn. United Kennel Clubissa rekisteröidyt amerikankääpiöterrierit (UKC on alkuperäinen, suurin ja paras amerikankääpiöterriereiden rekisteröintiyhdistys) voi rekisteröidä missä muualla hyvänsä. Sama ei toimi toisinpäin - muiden yhdistysten papereilla koiraa EI saa United Kennel Clubin rekisteriin.

Jos siis haluaa UKC-rekisteröidyn amerikankääpiöterrierin esim. SKL-rekisteriin, tämä tapahtuu niin että koiran omistaja lähettää United Kennel Clubin rekisterikirjasta kopion sekä rekisteröintianomuksen American Kennel Clubiin (http://www.akc.org/reg/reg_application.cfm). Kun koira on rekisteröity AKC:ssa, voi omistaja tämän jälkeen rekisteröidä koiransa myös SKL:ssä (http://www.kennelliitto.fi/FI/asiakirjat/ak_jalostus/etusivu.htm). Tämä rekisteröinti ei ole kuitenkaan tarpeen, vaan jo AKC papereilla pääsee SKL tapahtumiin mukaan.

Kustannukset ovat yhdistyskohtaisia, mutta arvioisin että tämä AKC-SKL -rekisteröinti tulee maksamaan yhteensä noin 100 €. Pelkkä AKC rekisteröinti ehkä noin 50 €.K: Hei! Kuinka ohuet jalat amerikankääpiökettuterrierillä on? Onko ne herkät, esim voivatko murtua herkästi? Etsin meille sopivaa pientä rotua ja löysin teidän sivut.
-Eija

V: Työkoirat ovat terveempiä kuin näyttelykoirat. Amerikankääpiöterrierillä ei ole ohuet eikä herkät jalat. Erityistä huomiota Toy Fox Terrier Kennel kiinnittää nimenomaan luiden paksuuteen - kennelimme kaikki jalostuskoirat ovat vahvaluisia ja reippaita terriereitä!

Amerikankääpiökettuterriereistä tulee kysyä niiden kasvattajilta - usein näyttelyorientoituneet kasvattajat pyrkivät saamaan kääpiökoirista mahdollisimman pieniä ja siroja. Tällöin myös jalat ohentuvat ja herkistyvät murtumille.K: Hei! Olen harkinnut ottavani amerikankääpiöterrierin ja tahtoisin kysyä teiltä muutamaa kysymystä. Millaiselle ihmiselle rotu sopii? Kyseessä olisi ensimmäinen omakoira, mutta on minulla on kuitenkin kokomusta muista koirista ennestään. Mitenkäs rodun terveys yleisesti ottaen? Mikä on arvioitu ikä rodulle? Ja jos mahdollista voisitteko kertoa omakohtaisia kokemuksia rodun luonteesta ja tavoista? Haluaisin vielä kysyä minkä hintaisia teidän pentunne ovat? Ja onko niitä vielä jäljellä? ja onko teillä jotain vaatimuksia ostajaa kohtaan?
-Mari L.

V: Hei Mari,

Olen vastannut Sinulle s-postilla.

Ennen koiran hankintaa on syytä varmistua seuraavista seikoista:
• Onko valmis viettämään seuraavat 10 - 15 vuotta osittain koiran ehdoilla? Tämä tarkoittaa sitä, että koirasta on pidettävä huolta, sitä on ulkoilutettava, käytettävä eläinlääkärillä ja siitä on pidettävä hyvää huolta aina. Koiran omistajan on myös järjestettävä omien menojensa ajaksi hoitopaikka lemmikille ja varauduttava hoitamaan nelijalkaista ystävää kuin pientä lasta (ei aina tosin).
• Omaako riittävän auktoriteetin? Koiran omistajuus perustuu lemmikin ja omistajan väliselle ystävyydelle, ei pätemiselle tai kirjoista opitulle käskyttämiselle. Koira on aina valmis toimimaan isäntänsä/emäntänsä puolesta mutta omistajan on oltava valmis samaan lemmikkinsä puolesta. Koiran omistaminen lähtee sydämestä.
• Ovatko käytännön asiat kunnossa? Suvaitseeko vuokraisäntä ja naapurit koiria? Onko talous kunnossa, jotta koira ei ole rasite? Onko koiran omistamiselle tarpeeksi aikaa?

Jos tuntuu siltä, että asiat on kunnossa koiran hankinnalle niin silloin ei kannata epäröidä. Jos tuntuu siltä, että amerikankääpiöterrieri on juuri se oikea oman lemmikin rotu niin voi olla varma, että Toy Fox Terrier Kennelistä hankittu oma lemmikki edustaa koiramaailman parhaimmistoa!

Amerikankääpiöterrieri sopii kotiin jonne halutaan pieni ja reipas koira. Lisäksi täytyy ottaa huomioon terrierin kipakka luonne - amerikankääpiöterrieri ei suinkaan ole mikään sohvaperuna. Amerikankääpiöterrieri on kooltaan pieni ja mieleltään suuri, joten se tarvitsee paljon virikkeitä ja johdonmukaisen kasvatuksen. Amerikankääpiöterrieri sopii niin perhekoiraksi, yksineläjälle kuin pariskunnillekin, nuorille sekä vanhemmille. Amerikankääpiöterrieri kulkee hyvin mukana eri kulkuneuvoissa sekä tietenkin tykkää olla mukana menossa. On hyvä jos perheessä on aikaa paneutua koiran kasvattamiseen erityisesti ensimmäisen ikävuoden aikana, jotta mahdollisia johtajuusongelmia ei pääse esiintymään aikuisella iällä.

Jokaisella rodulla on omat terveysongelmansa. Kuitenkin amerikankääpiöterrieri on jalostettu ennen kaikkea fyysisten ja henkisten ominaisuuksiensa perusteella, ei niinkään ulkomuodon mukaan. Eli yleisesti ottaen akt on terveempi koirarotu kuin monet muut, koska se on työkoira, ei näyttelykoira.

Kennelissämme olemme erityisen ylpeitä siitä, että koiramme ovat erinomaisen terveitä. Emme koskaan tekisi jälkikasvua koirilla, joilla ilmenisi pienintäkään perinnöllistä vikaa. Ja tähän vielä lisäten, koirillamme ei ole koskaan löytynyt mitään perinnöllistä vikaa.

Yleisesti ottaen amerikankääpiöterrieri on hyvin terve rotu. Kuitenkin amerikankääpiöterrieri-rodussa esiintyy joitakin perinnölliseksi sairaudeksi lueteltavia sairauksia. Onneksemme kuitenkin rodussa esiintyvät sairaustapaukset ovat suurimmaksi osaksi vain yksittäistapauksia ja sairaiden koirien lukumäärä on hyvin pieni.

Amerikankääpiöterrierin keski-ikä on noin 15 vuotta. Ei ole kuitenkaan mitenkään harvinaista että amerikankääpiöterrieri terveenä koirarotuna elää jopa 20-vuotiaaksi.

Pienet amerikankääpiöterrierit ovat maailman parhaita koiria ja amerikankääpiöterrieri on koostaan huolimatta aito työkoira. Se on aktiivinen ja vilkas koirarotu, jonka perusta on vahva fysiikka ja nopeat hoksottimet. Amerikankääpiöterrieri on hyvin älykäs ja erinomaisen oppivainen koira. Jos sille kertoo mitä ihminen haluaa, niin amerikankääpiöterrieri tekee sen mielellään. Amerikankääpiöterrieri on erittäin on aktiivinen ja vilkas koira. Amerikankääpiöterrieri pysyy leikkisänä yleensä koko ikänsä.

Amerikankääpiöterrieri on ensisijaisesti lemmikki ja ennen kaikkea työkoira. Sen alkuperäinen käyttötarkoitus on metsästää hiiriä, rottia ja muita tuholaisia. Myös tämän päivän amerikankääpiöterrierit ovat hyviä tässä puuhassa.

Jokainen koirayksilö on erilainen, kuten kuuluukin olla. Amerikankääpiöterrieri-rotuisilla koirilla luonteenpiirteisiin kuuluu kuitenkin yleisesti ottaen aina vilkkaus, älykkyys, aktiivisuus ja leikkisyys. Kennelimme kaikilla koirilla on nämä luonteenpiirteet selkeästi havaittavissa.

Täysin reaaliaikainen tieto vapaista pennuista löytyy aina kotisivuiltamme. Hintatietoihin olen vastannut Sinulle s-postilla.

Meillä on vaatimuksia ostajaa kohtaan. Ostajan täytyy haluta nimenomaan amerikankääpiöterrieri, ei vain jotain pientä hauskaa koiraa. Ostajan täytyy olla valmis sitoutumaan koiraan ja koiran hyvinvoinnista huolehtimiseen joka ikisenä päivänä niin kauan kuin koira hänellä on. Ostajan täytyy pystyä tarjoamaan pennulle erinomainen koti.K: Hei! Olen kauan etsinyt itselleni sopivaa koiraa, ja tänään kuulin ensimmäisen kerran amerikankääpiöterriereistä. Olisin innokas tutustumaan rotuun enemmän, ja erittäin kiinnostunut. Koirarodun terveys on itselleni erittäin tärkeä asia. Kysynpäs nyt aluksi että paljonko yleensä narttupentu maksaa? Niin,ja kauanko pentua joutuu yleensä jonottamaan? Kiitos jo etukäteen.
-Henna

V: Hei Henna,

Olen vastannut Sinulle s-postilla. Pentujono vaihtelee todella paljon omista toiveistasi sekä tietenkin syntyvien pentujen lukumäärästä riippuen.K: Hei! Ihastuin tähän rotuun ensisilmäyksellä, ja kun luin rotukuvauksen, olin aivan viety. Päähäni putkahti kuitenkin monta kysymystä :) Paljnko pentunne maksavat suunnillen? Onko totta, että AKT on hiljaisempi rotu kuin muut terrierit? Montako AKT:tä teillä on? Pärjääkö AKT suurehkon koiran kanssa? Kiitos jo etukäteen - Elsa Forsberg
-Elsa

V: Hei Elsa,

Olen vastannut Sinulle s-postilla. Lisäksi kehotan ehdottomasti lukemaan kennelimme kotisivut huolella läpi, näiltä sivuilta löydät vastaukset suurimpaan osaan kaikista kysymyksistäsi.

On aivan totta että amerikankääpiöterrieri ON hiljaisempi kuin monet muut pienet koirat ja terrierit. Uskoisin että tämä johtuu siitä että amerikankääpiöterrierin hyvä itsetunto ei pakota sitä tuomaan enempää itseään esille.

Kennelissämme on tällä hetkellä noin parisenkymmentä amerikankääpiöterrieriä.

Amerikankääpiöterrieri pärjää vallan mainiosti suurenkon koiran kanssa. Kotonamme amerikankääpiöterrierit tulevat toimeen erinomaisesti 25-30 kiloisten koirien kanssa ja useissa perheissä joissa on kasvattejamme on myös suuria koiria, 20-60 kiloon saakka.K: Moikka! Törmäsin tähän rotuun hetki sitten ja täytyy todeta että vaikuttaa aivan mahtavalta koiralta niin luonteen, kuin myös ulkonäönkin perusteella! Ja kiitokset näistä sivuista jotka antavat paljon tietoa minulle. Haluaisin tiedustella paljonko amerikankääpiöterrierillä on hintaa?
-Noora

V: Hei Noora,

Olen vastannut Sinulle s-postilla.K: Meillä on paljon eläimiä, mm. lampaita, kanoja, hevostallikin rakenteilla, sekä kissoja, kaneja, ja 6 koiraa; kaksi tiibetinmastiffia, rottweiler ja 3 welsh corgi cardigania. Ovatko amerikankääpiöterrierit kuinka sopuisia oman perheen eläimiä kohtaan?
-Henna

V: Ranch Dunkelilla on isoja koiria, pieniä koiria, kissoja, lampaita, vuohia, lehmiä, kanoja ja kukkoja. Amerikankääpiöterrierimme ovat erittäin sopuisia kaikkia muita eläimiämme kohtaan.

Useissa perheissä, joissa on kasvattejamme, on muita koiria (pieniä sekä suuria), kissoja, kaneja, marsuja, hamstereita, gerbiilejä, käärmeitä, kilpikonnia, sikoja, hevosia, lehmiä, lampaita, vuohia, poneja, undulaatteja, papukaijoja, jne. Amerikankääpiöterrierit ja nämä muut eläimet tulevat erinomaisesti toimeen keskenään, onhan kyseessä saman perheen lemmikit.K: Meillä on rottia ja hiiriä navetassa. Uskoisitko että amerikankääpiöterrieristä olisi tilallemme hyötyä tuholaisongelman suhteen?
-Henna

V: Amerikankääpiöterrieri-rodun alkuperäinen käyttötarkoitus oli rottien, muiden jyrsijöiden ja tuholaisten metsästys maatiloilla. On muistettava, että entisaikoina tuholaisten hävitys oli aivan toista tärkeysluokkaa kuin nykyään. Kyse ei ollut muutamasta hiirestä jotka pyörivät pirtin nurkissa, vaan suuresta ongelmasta. Vilja- ja muita varastoja oli suojeltava hinnalla millä hyvänsä. Niinpä vielä nykyäänkin voi koko ikänsä hemmoteltuna sylikoirana elänyt lemmikki-amerikankääpiöterrieri osoittautua tilaisuuden tullen lahjakkaaksi hiirenmetsästäjäksi.

Toy Fox Terrier Kennelistä on lähtenyt useita kasvatteja tallikoiriksi ja maatilakoiriksi.

Toy Fox Terrier Kennelin omat koirat toimivat maatilakoirina, hävittäen kissojen seurana oman osansa rotista, hiiristä, myyristä jne. joita Ranch Dunkel-tilallamme pyörii.

Useimmat kasvattimme metsästävät ihan oma-aloitteisesti hiiriä, myyriä, rottia, päästäisiä, jne. mutta myös oravia, pikkulintuja, sammakoita, käärmeitä, jne.

Amerikankääpiöterrierin tarve pitää koti ja pihapiiri puhtaana tuholaisista näkyy hyvin selvänä tämän päivän työkoirissamme. Samasta syystä amerikankääpiöterrieri ei ole herkkä karkailemaan, sillä koiralle on tärkeämpi pitää huolta kodista kuin lähteä kylille kuljeksimaan.K: Hei! olen jo pitemmän aikaa harkinnut ostavani amerikan kääpiöterrierin, ja minulla olisi muutama kysymys rotuun liittyen. Olen kuullut, että akt ei ole ns. "räkyttäjä", mikä on mielestäni erittäin tärkeä ominaisuus koirassa etenkin kun asun kerrostalossa. Pitääkö tämä paikkansa, kun yleisesti pienet koirat ovat kovia haukkumaan? esimerkiksi kaverillani on kääpiöpinseri, joka haukkuu asiasta kuin asiasta, vaikka sitä on yritetty opettaa hiljaiseksi kieltämällä ym. heti kun haukku alkaa. toiseksi minua mietityttää, kuinka akt yleensä suhtautuu vieraisiin ihmisiin? onko epäluuloinen ja kenties pelokas, vai päinvastoin ulospäinsuuntautunut ja kiinnostunut? tietenkin yksilökohtaisia eroja on, mutta noin yleisellä tasolla? kolmanneksi minua kiinnostaa koulutettavuus ja tottelevaisuus. onko rotu ns. itsepäinen ja vaikeasti koulutettava? ja onko akt:llä vahva metsästysvietti, eli karkaako helposti pihalta "saaliin" ym. perään, vai voiko tätä rotua pitää valvotusti vapaanakin? esim. omalla pihalla.
-rodusta kiinnostunut

V: Olet oikeassa, amerikankääpiöterrieri EI ole niin kutsuttu räkyttäjä ja tämä on suuri ero muihin pieniin koiriin nähden.

Vahtiminen onnistuu joskus paremmin parin haukahduksen voimin, mutta harvoin nämä amerikankääpiöterrierit sen enempää itseään verbaalisesti ilmaisevat. Itse asiassa amerikankääpiöterrierin haukkumattomuus on ollut suuri syy monen ihmisen päätyessä ottamaan itselleen juuri AKT.

Yleisesti ottaen amerikankääpiöterrieri suhtautuu erittäin avoimesti ja iloisesti kaikkiin vieraisiin ihmisiin. Epäluulo ja pelokkuus eivät ole ominaisuuksia joita voisi helpolla yhdistää amerikankääpiöterrieriin.

Amerikankääpiöterrieri on erittäin miellyttämisenhaluinen ja oppivainen koira. Tämä on yksi syy miksi amerikankääpiöterrieri pärjää niin monessa lajissa, kuten agility ja tuholaistorjunta (jotka vaativat koiralta paljon) sekä monessa toiminnassa kuten avustajakoirana ja kuulokoirana. Tottakai terrierin ollessa kyseessä täytyy muistaa että koiralla on myös se oma tahto, mutta itsepäiseksi ei amerikankääpiöterrieriä yleisesti ottaen voida sanoa.

Amerikankääpiöterrieri ei ole metsästyskoira eikä sillä ole metsästysviettiä. Sen sijaan amerikankääpiöterrieri pitää kodin ja pihapiirin puhtaana tuholaisista.

Amerikankääpiöterrieriä voi ehdottomasti pitää vapaana omalla pihalla, mökillä, jne.K: Hei, kiitos hyvistä kotisivuistanne. Saimme moneen asiaa askarruttaviin kysymyksiimme täältä jo vastauksia. Olemme kolmihenkinen perhe Helsingistä. Perheeseen kuuluu äiti, isä ja 6-vuotias tytär. Tyttären jäädessä ainokaiseksi, haluaisimme vielä yhden perheenjäsenen, koiran. Rotuihin tutustuessamme (kirjoja ja nettiä apuna käyttäen), AKT vaikuttaa siltä perheenjäseneltä, jota kaipaamme. Mielenkiintomme heräsi nyt niin paljon, että haluaisimme tulla tutustumaan koiriin ja kenneliinne. Meille sopii niin viikonloput kuin arki-illatkin. Milloin teille sopisi? Terveisin perhe Eriksson
-Tiina Eriksson

V: Toivotan koko perheenne lämpimästi tervetulleeksi tutustumaan koiriimme ennen lopullista valintaanne rodusta. On hyvä tietää, millaisia koiria nämä ovat ja nähdä ne ihan oikeasti luonnossa.

Olemme kotosalla arki-iltaisin ja viikonloppuisin ja yleensä muutaman päivän varoitusajalla voitte tulla visiteeraamaan kenneliimme.

Järjestämme myös lähes parin viikon välein kennelvierailu-päiviä joiden tarkoitus on nimenomaan päästä tutustumaan rotuun ja koiriimme. Ilmoitamme tulevista kennelvierailu-päivistä s-postilistallamme sekä kotisivuillamme.K: Hei, koirakuumetta on ollut jonkin aikaa ja sopivaa rotua etsiessäni törmäsin amerikankääpiöterrieriin, jonka luonnekuvaus ja muut ominaisuudet vastaisivat toiveitani. Kyselisinkin onko urosten ja naaraiden luonteilla paljon eroavaisuuksia? Kumpi esim. sopisi paremmin ensimmäiseksi koiraksi? Haluaisin myös päästä tutustumaan rotuun ihan luonnossakin, miten tämä onnistuisi? Olen ymmärtänyt että teillä järjestetään tutustumispäiviä, joihin kiinnostuneet voivat osallistua. Kuinka kauan sopivaa pentua joutuu yleensä odottamaan? Jos esim. ensi kesä olisi sopiva ajankohta pennun hankkimiselle, kuinka ajoissa kannattaa olla kasvattajiin yhteydessä?
--johanna

V: Urosten ja narttujen välillä ei niinkään ole eroja. Erot ovat enemmänkin yksilötasolla ja luonteeseen vaikuttaa erittäin paljon emon ja isän luonteet sekä tietenkin koiran kasvatus.

Amerikankääpiöterrierin pääsee tutustumaan erinomaisesti esimerkiksi Toy Fox Terrier Kennelin kennelpäivillä, tapaamisissa, jne. tai ihan yksinkertaisesti pyytämällä visiittiä ja sellaisen sitten järjestämme parin päivän varoitusajalla. Rotua pääsee myös katsomaan SATHY ry.:n www.sathy.fi sekä ETFTA ry.:n www.etfta.fi tapahtumissa.

Sopivan pennun odotusaika riippuu omista vaatimuksista koiran sukupuolen sekä värityksen suhteen. Kasvattajaan kannattaa olla yhteydessä välittömästi kun rotupäätös on varmistunut. Toy Fox Terrier Kennelin pentujono on täysin sitoumukseton.K: Hei, olen miettinyt toista rotua tällä hetkellä harrastamani englanninkääpiöterrieri-rodun rinnalle. Ystävälläni on amerikan toyfoxterrieri ja olen miettinyt sen soveltumista toiseksi roduksi. Sivujanne jo selailinkin ja katsoin, että teillä on pentuja syyskuussa syntynyt, mutta ne näyttävät jo yhtä urosta lukuunottamatta kaikki olevan varattuja ja itse olen nartun kanalla, koska meillä on talossa yksi vanha uros, joka ei toisia uroksia siedä ollenkaan ja muut koirat narttuja, jotka sopeutuneet narttulaumaan. Voitko kertoa enemmän esim. harrastustoiminnasta mitä kaikkea toyfoxin kanssa voi harrastaa? Onko jotakin erityisiä lajeja joissa se on hyvä? Entä näyttely puoli? Ilmeisesti näyttelyissä ei tänä vuonna ole käynyt kun yksi Suomessa asuva toyfox, joka tuli nyt Suomen muotovalioksi. Missä hintaluokassa toyfoxien hinnat liikkuvat? Onko teillä pentueita suunnitteilla koska seuraavaksi? Ystävällisin terveisin Jaana Immonen
-nimetön

V: Amerikankääpiöterrierin kanssa voi harrastaa esim. taakanvetoa, voimavetoa, tuholaistorjuntaa, olla mukana terapiakoiratoiminnassa, harrastaa jäljestystä, rauniokoiratoimintaa, agilitya ja TOKOa, eli tottelevaisuuskoulutusta. AKT:n voi kouluttaa myös rauniokoiraksi, etsimään sortuneisiin rakennuksiin hautautuneita ihmisiä.
Amerikankääpiöterrierille on Suomessa kaksi omaa rotuyhdistystä:
ETFTA ry. Lisää tietoa saa ETFTA:n sivuilta, osoitteessa www.etfta.fi
SATHY ry. Lisää tietoa saa SATHY:n sivuilta, osoitteessa www.sathy.fi

Jos olet kiinnostunut työkoirien näyttelytoiminnasta, liity mukaan ETFTA ry.:hyn, yhdistys järjestää UKC-näyttelyitä ja muita upeita työkoira-tapahtumia useamman kerran vuodessa. Jos olet kiinnostunut pelkästään näyttelytoiminnasta, ota yhteyttä Suomen Kennelliitto ry.:hyn.

Hinta-asiaan ja pentue-asiaan sekä muihin kysymyksiin olen vastannut sähköpostitse.K: Kyselin pari päivää sitten kääpiöterrieristä ja tässä lisäkysymyksiä.ovatko lähiaikoina syntyvät pienikokoisia ja pitävätkö nämä metsässä liikkumisesta
-Mari Marjasalo

V: Meillä on tähän vuoden 2010 lopulle tulossa kaksi pentuetta, joista uskon että ei tule kovin suuria koiria.

Ensimmäinen on Mini-Nelli & Dali -pentue. Tämä pentue on astutettu syyskuussa 2010. Mahdolliset pennut syntyvät marraskuussa 2010 ja ovat luovutusiässä tammikuussa 2011. Toiveissa upeita, reippaita, aktiivisia, tottelevaisia, jämäköitä, keskikokoisia työkoiria. Emo Mini-Nelli on voimakastahtoinen, tottelevainen, iloinen nuori daami. Isänä on kennelimme kasvatti, ystävämme Emman koira Dali, pienikokoinen, mutta erittäin vanttera, iloinen, oppivainen, tottelevainen, rauhallinen pikku ukkeli. Näistä pennuista odotamme kooltaan keskikokoa ja ruumiinrakenteen toivomme olevan erittäin vanttera. Luonteet pennuilla tulevat olemaan reippaat ja itsevarmat ja pennut tulevat tarvitsemaan johdonmukaisen kasvatuksen. Maalaisjärjellä ja johdonmukaisesti kasvatettuina näistä pennuista uskoisimme tulevan erinomaisia lemmikkejä, perheenjäseniä sekä työkoiria moneen menoon, tehokkaita rottakoiria, iloisia agilityveijareita, toimeliaita lenkkikavereita.

Toinen on A.Pirkkalainen & Cowboy -pentue. Tämä pentue on astutettu syyskuussa 2010. Mahdolliset pennut syntyvät marraskuussa 2010 ja ovat luovutusiässä tammikuussa 2011. Toiveissa kilttejä, rauhallisia, tasapainoisia, kuuliaisia, reippaita, pieni - keskikokoisia työkoiria. Emo A.Pirkkalainen on kiltti, tottelevainen, iloinen, todella herttainen tyttö. A.Pirkkailainen on erittäin miellyttämisenhaluinen pieni koira, joka on aina ilolla ja touhulla menossa mukana. A.Pirkkalainen asuu Lappeenrannassa omistajansa Sirpan sekä amerikankääpiöterrieri Arielin kera. Isä Cowboy on aktiivinen, menevä, erittäin tottelevainen poika. Cowboyn parhaita puolia on ehdottomasti tottelevaisuus, kiltteys, sekä mahdottoman komea ulkomuoto. Näistä pennuista odotamme kooltaan pientä keskikokoa - keskikokoa, luonteeltaan kilttejä ja iloisia, helposti koulutettavia pieniä terriereitä. Pennut tulevat tarvitsemaan johdonmukaisen kasvatuksen. Odotamme näistä pennuista kohtalaisen helppoluonteisia, joten ne tulevat todennäköisesti sopimaan hyvin esim. lapsiperheisiin.

En näe mitään syytä etteikö esimerkiksi näiden pentueiden pennut pitäisi metsässä liikkumisesta. Meidän kennelin jokaikinen koira samoilee enemmän ja vähemmän metsässä joka päivä!K: Hei! Olen harkinnut koiran ottamista ja olen tosi kiinnostunut erityisesti amerikankääpiöterrieri-rodusta. En ole vielä tehnyt lopullista päätöstä koiran ottamisesta, mutta haluaisin alustavasti kysellä muutamia asioita. Kuinka kauan koiran jonottaminen kestää eli missä vaiheessa minun kannattaa ilmoittaa kiinnostukseni ottaa koiranpentu? Voinko saada sähköpostiini pennun hinnan? Minkälaisia aktiviteetteja koiralla kannattaa olla päivän aikana, kun asumme kerrostalossa? Mitä tarkoittaa, että "koira on kuitenkin terrieri"? Tarkoittaako se sitä, että koira on itsepäinen tai tempperamenttinen vai vain sitä, että se on aktiivinen koira? Minulla ei ole kokemuksia terriereistä vaan kotona meillä on ollut suomenpystykorva, jämtlannin pystykorva ja beagle. Kiitos vastauksesta etukäteen! :)
--kirsi-

V: Olen vastannut pitkän kaavan mukaan s-postiisi.

Heti jos tuntuu siltä että amerikankääpiöterrieri on SE koirarotu Sinulle, kannattaa jäädä pentujonoon. Muista että jonotus EI ole sitovaa, vaan pitää Sinut ajan tasalla kennelimme tilanteesta.

Useimmiten koirat omistajan poissaollessa lähinnä nukkuvat ja odottavat omistajan kotiinpaluuta. Pentuaikana ja aktiviisen koiran kanssa voi olla kuitenkin syytä jättää koiralle jotain puuhasteltavaa siksi aikaa, kun ei ole itse paikalla. Esim. aktivointipallo, täytetty Kong-puuhalelu tms. voi olla hyvä idea.

Se että koira on terrieri tarkoittaa sitä että sillä on oma tahto. Se vaatii johdonmukaisen kasvatuksen.K: Heippa! Olen kovin kiinostunut rodustanne ja kyselisinkin, missä akt:ta pääsisi tapaamaan? Onko teillä jotain yleisiä tapahtumia jn. missä näitä pääsisi näkemään? Yhtäkään yksilöä kun ei ole tullut kadulla vastaan.. Haaveissa meillä on hankkia tulevaisuudessa kyseisen rodun edustaja perheeseemme, missä on ennalta amerikancockerspanieli :)
-maija

V: Toivotan koko perheenne lämpimästi tervetulleeksi tutustumaan koiriimme ennen lopullista valintaanne rodusta. On hyvä tietää, millaisia koiria nämä ovat ja nähdä ne ihan oikeasti luonnossa. Olemme kotosalla arki-iltaisin ja viikonloppuisin ja yleensä muutaman päivän varoitusajalla voitte tulla visiteeraamaan kenneliimme.

Järjestämme myös lähes parin viikon välein kennelvierailu-päiviä joiden tarkoitus on nimenomaan päästä tutustumaan rotuun ja koiriimme. Ilmoitamme tulevista kennelvierailu-päivistä s-postilistallamme sekä kotisivuillamme.

Kennelimme on Vihdissä. Puhelin 045 630 4345, 045 636 0596, (09) 2247 317.

Amerikankääpiöterrieri-rotua pääsee tapaamaan myös kahden rodun asiaa ajavan yhdistyksen tapahtumiin, SATHY ry. www.sathy.fi sekä ETFTA ry. www.etfta.fiK: Onko amerikankääpiöterrierin karva aluskarvallinen? Eli onko niillä "karvanlähtöaikoja"?
-nimetön

V: Amerikankääpiöterrierillä ei ole aluskarvaa.

Amerikankääpiöterrierillä on aivan normaalisti karvanlähtöaika, aivan kuten kaikilla muillakin koiraroduilla on.

Jos amerikankääpiöterrierin turkki on paksu ja hyvä, lähtee siltä varmasti karvaa ihan kunnolla keväisin ja syksyisin. Kannattaa harjata koira karvanlähdön aikana ulkosalla, pehmeällä harjalla päivittäin.K: Minäkin tiedustelisin pennun hintaa. Samalla voisin kysyä rodun rakenteesta..se näyttää niin hoikalta, että eihän ne mene rikki? :o) Siis esimerkiksi kisutessa toisten koirien kanssa? Meillä kun on kaksi cairnia.
-terrieristi

V: Hintaan liittyen vastattu s-postilla.

Rodun rakenne vaihtelee paljon per yksilö. Kannattaa tiedustella asiaa kasvattajilta ja perehtyä ko. kasvattajan kantaan, onko siroa vai vankkaa. Toy Fox Terrier Kennelissä paneudutaan erityisen paljon siihen, että koirat eivät olisi kovin pieniä ja että niiden rakenne olisi tanakka ja kestävä.

Useissa perheissä joissa on amerikankääpiöterrieri Toy Fox Terrier Kennelistä, on muitakin koiria. Isoja paimenkoiria, isoja bulldoggeja, keskikokoisia noutajia, muita terriereitä, myös cairneja. Koskaan ei ole tietoomme tullut onnettomuutta, joka olisi aiheutunut koirien keskisestä kisaamisesta tai muusta kanssakäymisestä. Voin siis sanoa että meidän kennelistä lähtevä amerikankääpiöterrieri tuskin menee "rikki" touhutessaan cairnien kera.K: Haluaisin tietää, että sopiiko amerikankääpiöterrieri perheeseen jossa on kaksi viisi vuotiasta kissaa?
-Petra

V: Yleisesti ottaen voidaan sanoa että kyllä sopii, kunhan koira totutetaan kissoihin pennusta lähtien.

Kennelistämme on lähtenyt amerikankääpiöterrierin pentuja useisiin koteihin, joissa on yksi tai useampi kissa. Ongelmia ei ole juurikaan esiintynyt.K: Ihastuin erityisesti white&tan-väritykseen, ja haluaisinkin tietää, kuinka paljon tämän värisiä pentuja yleensä syntyy? Tri-colorhan on se yleisin, mutta haluaisin tietää, missä suhteessa näitä eri värejä syntyy pentueisiin. Ja onko aina niin, että kaksi tri-color-vanhempaa saa vain tri-color-pentuja vai miten värit periytyy?
-Veera

V: Amerikankääpiöterriereiden väritykset menevät koko maailmassa suunnilleen tällä jakaumalla:
- tri-color noin 90 %
- white & tan noin 9 %
- white & black alle 1 %.

Kaksi tri-color vanhempaa voi saada ainoastaan tri-color pentuja.

White & tan pentuja saadaan ainoastaan yhdistämällä tri-color ja white & tan koirat keskenään. Kahta white & tan koiraa ei voi yhdistää keskenään, sillä pentujen väritys olisi silloin todella vaalea / haalea.

Tiedossani ei ole että kahta white & black koiraa olisi yhdistetty, tiedän ainoastaan että tri-color ja white & black voivat saada tri-color sekä white & black pentuja.K: Hei! Kysyisin, että miksi AKT:lle pitää antaa jauhelihaa ym. ruokaa raksujen lisäksi? Olen nähnyt, että tuttuni antaa Schipperke-rotuiselle koiralle(joka myös kääpiökoira) aina ruuaksi vain kuivapapanoita. Että pärjääkö koira syömällä vain niitä?
-demi

V: Amerikankääpiöterrierille ei tarvitse antaa jauhelihaa ym. papanoiden lisäksi. Kun antaa laadukasta kuivapapanaa, on se täysin riittävä ruoka amerikankääpiöterrierille.

Lisää tietoa ruokinnasta Tietoa ostajalle -sivulla, kohdassa Ruokinta.K: Hei! Pentukoirahan tottuu helposti kaikkeen (pienet lapset, pyörät, autot, muut eläimet...), mutta miten on pieneläinten laita? Luuletko, että AKT:n saisi tottumaan vapaana juoksentelevaan kaniin vai heräisikö sillä jonkin sortin metsästysvaisto?
-- kanin omistaja

V: Useissa perheissä joissa on amerikankääpiöterrieri meiltä, on myös muita lemmikkejä. Kissoja, kaneja, marsuja, hamstereita, gerbiilejä. Pääsääntöisesti voisi sanoa että kun koira on opetettu näihin muihin lemmikkeihin pentuna, pitäisi tilanne olla hallussa.K: Hei! Olisin tiedustellut, minkä hintaisia kääpiökettuterrierin pennut ovat? Ja mitenkä olisi mahdollista esimerkiksi rekisteröidä AKT suomen kennelliittoon, sillä esim. suomen kennelliitto on nyt hyväksynyt päätöksen, jonka mukaan kaikki AKC.ssä rekisteröidyt AKT koirat voidaan rekisteröidä Suomen kennelliittoon, mutta ilmeisesti UKC:ssä rekisteröityjä ei hyväksytä? Houmasin tämän siis viimeisimmässä Koiramme-lehdessä, ja en itse asiasta sen enempää tiedä...joten lisätietoa kaipailisin. Ps. olisiko mahdollista tulla teille tutustumaan rotuun ja milloin teille parhaiten kävisi? Sillä haluaisimme perheen kanssa nähdä rotua ihan "livenä", ja silloin olisi myös helpompi kysellä mieleen tulevista asioista? Terv. Heidi
-Heidi Hyvärinen

V: Toy Fox Terrier Kennelissä kasvatetaan aitoja amerikankääpiöterriereitä. Meillä ei kasvateta kääpiökettuterriereitä eikä amerikankääpiökettuterriereitä.

Amerikankääpiöterrieri on työkoira ja teemme kaikkemme että se myös pysyy sellaisena. Lisää tietoa vakaumuksestamme, jalostusohjelmastamme ja kennelimme kasvatusperiaatteista löytyy selailemalla näitä kotisivuja - lähes joka sivulta huokuu työkoira-periaatteemme.

Lainatakseni hyvää ystävääni, amerikankääpiöterrieri-kasvattajaa Deborah Haysia: "AKC on pilaamassa amerikankääpiöterrieri-rodun aivan täysin. Rotu on menossa miniatyyrikokoiseksi, pieniluiseksi, hennoksi, herkäksi sylikoiraksi. AKC on venyttänyt amerikankääpiöterrierin perää aivan liiaksi, takakulmaukset ovat jo aivan naurettavat. AKC on pilannut amerikankääpiöterrierin terrierin pään, pienikokoinen pyöreä nukkepää on se mitä koirilla nyt on. Näitä koiria tullaan näkemään myös Suomessa näyttelykoirina. Älkää erehtykö luulemaan näitä koiria amerikankääpiöterriereiksi, ne ovat amerikanKÄÄPIÖkettuterriereitä, "jalostamalla" pilattuja irvikuvia työkoirista."

Toy Fox Terrier Kennelin koirat on rekisteröity maailman suurimpaan työkoirayhdistykseen, UKC:hen, joka ajaa työkoirien asiaa. Meillä ei ole mitään tarvetta eikä mielenkiintoa rekisteröidä koiriamme näyttelykoirayhdistyksissä.

Olet lämpimästi tervetullut tutustumaan kenneliimme, koiriimme sekä kuulemaan lisää tietoa amerikankääpiöterrierista.K: moikka, onko tällä rodulla yleistä jatkuva karvan lähtö? ruokaakin on koitettu vaihtaa välillä mut ei sekään auta,madotukset on kunnossa.koira on uros ja leikattu,muuten tosi virkeä touhukas.onkos muilla vastaavia juttuja tullut eteen?
-jannu vaan

V: Karvaa AKT:sta lähtee keväisin hieman runsaammiin, mutta muuten ei mitenkään erityisen paljoa. Amerikankääpiöterrierin karvapeite on erittäin helppohoitoinen, sillä karva on lyhyttä, tiheää ja säänkestävää.

Karvanlähtö ei ole yleistä amerikankääpiöterrierillä. Suosittelen kokeilemaan hypoallergenista ruokaa, esim. James Wellbeloved tai Golden Eagle.

http://www.shetland.fi/JW.html

http://www.shetland.fi/GE/FI-GE-index.htmlK: Onko tällä rodulla lainkaan perinnöllisä vikoja/sairauksia? Tarkistetaanko koirien silmiä,polvia,selkiä tms. säännöllisesti kuten niin monissa muissa roduissa tehdään?
-nimetön

V: Kennelissämme olemme erityisen ylpeitä siitä, että koiramme ovat erinomaisen terveitä. Emme koskaan tekisi jälkikasvua koirilla, joilla ilmenisi pienintäkään perinnöllistä vikaa. Ja tähän vielä lisäten, koirillamme ei ole koskaan löytynyt mitään perinnöllistä vikaa. Kennelissämme tarkastamme jalostuskoiramme säännöllisesti perinnöllisten sairauksien havaitsemiseksi. Eläinlääkäri tarkistaa koiriltamme silmät, polvet, luuston, jne. ja tarkastukset tehdään noin vuoden välein kaikilla jalostuskoirillamme.

Yleisesti ottaen amerikankääpiöterrieri on hyvin terve rotu. Kuitenkin amerikankääpiöterrieri-rodussa esiintyy joitakin perinnölliseksi sairaudeksi lueteltavia sairauksia. Onneksemme kuitenkin rodussa esiintyvät sairaustapaukset ovat suurimmaksi osaksi vain yksittäistapauksia ja sairaiden koirien lukumäärä on hyvin pieni.

Amerikankääpiöterrierillä on perinnöllisiä sairauksia siinä missä muillakin koiraroduilla. Polvivikoja, CHG-verisairautta, silmävikoja, allergioita ja muita. Jotkut kasvattajat ovat tarkkoja siitä että jalostukseen käytettävät koirat ovat terveitä, eivätkä kanna näitä sairauksia, jotkut kasvattajat eivät kiinnitä näihin niin paljoa huomiota. On tärkeää, että oman koiran vanhemmat on terveystarkastettuja ja että polvet ja silmät on tarkastettu. Kysy tätä aina kasvattajalta! Tässä hieman lisätietoa akt-koiralle tyyppillisistä sairauksista:

Polvilumpion sijoiltaan meno eli patella luksaatio
Patella luksaatio johtuu yleensä polvinivelen synnynnäisestä virheasennosta, mutta voi hyvin kehittyä myös trauman seurauksena. Polvivika näkyy yleensä epäpuhtaina liikkeinä, ts. koira ”hyppyyttää” sairasta takajalkaa eli ei varaa sille jokaisella askeleella. Tosin tervepolvisetkin koirat voivat liikkua samoin ja vastaavasti polvivikaiset aivan puhtaasti.
Polvivika jaetaan 5 eri asteeseen, 0 = terve, 1-, 2-, 3- ja 4-asteen vika.
Sijoiltameno 1- eli lievimmässä asteessa saadaan polvilumpio painettua sivuun, mutta se palaa paikoilleen. Polvilumpio on 2-asteessa yleensä luksoitunut. Lumpio voidaan työntää paikoilleen, muttei yleensä pysy paikoillaan. Tämä johtuu siitä, että sääriluu on kiertynyt, vaikkakin vähemmän kuin 30 astetta. Luksaation 3-asteessa sääriluu on kiertynyt enemmän kuin 30 astetta. Ura on olematon ja reisiluun pää pyöreähkö. 4-asteisessa polviviassa polvilumpio on ja pysyy luksoituneena. Sääriluunkiertymä voi olla jopa 90 astetta.
Yleensä ainakaan lievät polviviat eivät aiheuta kipua kevyille ja pienille koirille. Tarvittaessa polvi voidaan leikata.
Suosittelen, että jalostukseen käytettävät koirat tarkastetaan virallisesti eläinlääkärillä ennen kuin pentuetta suunnitellaan tehtäväksi. Suosittelen, että koira jolla todetaan patella luksaatio, leikataan ainostaan pienien koirien ortopediaan erikoistuneen eläinlääkärin toimesta, kuten Suomen paras koiraortopedi ja erityisesti pienten koirien ortopediaan perehtynyt eläinlääkäri Kai Skutnabb. Koira pystyy hyvin tehdyn patella luksaation korjausleikkauksen jälkeen elämään täysin normaalia elämää.

CHG
CHG verisairaus, eli Congenital Hypothyroidism with Goiter, on akt-rodullakin esiintyvä koirien verisairaus. Esim. jos nartulla on CHG, ja koiralla tehtäisiin pentuja, periytyisi tämä sama sairaus pennuille. Jos narttu astutetaan uroksella, joka kantaa CHG:tä, kuolevat kaikki pennut alle kuusi viikkoisina. Jos narttu astutetaan uroksella, joka ei kanna CHG:tä, joka neljäs pentu kantaa CHG:tä.
CHG -testin voi tehdä vain ja ainoastaan USA:ssa, tällä hetkellä Michiganin Yliopistossa.
Tässä hyvää linkki, jossa lisää tietoa CHG:stä:
http://www.thedogplace.com/Reference/TFT/thyroid.htm
Suosittelen, että jalostukseen käytettävät koirat testataan CHG:n varalta, jos suvussa tätä sairautta esiintyy. Jos koiralla on CHG en suosittele pennuttamista.

Silmäsairaudet
Silmätarkastuksessa pyritään toteamaan kaikki epänormaalit rakenteet silmistä. Silmätarkastaja tutkii koiran luomet, sarveiskalvon, värikalvon l. iiriksen, linssin, lasiaisen ja lopulta verkkokalvon. Eri roduilta etsitään eri sairauksia mutta aina tutkitaan koko silmä, ja kirjataan ylös muutoksen, myös harmittomat. Näin myöhemmissä tarkastuksissa voidaan seurata muutosten kehitystä. Normaalisti silmätarkastus suoritetaan epäsuoralla valolähteellä ja linssillä. Rakolampulla, joka on biomikroskoopin muunnos, voidaan tutkia silmän etuosien rakenne erittäin tarkasti linssin takakapseliin asti. Silmänpainemittaria ja ns. gonioskooppia tarvitaan viherkaihi tutkimuksissa. Silmätarkastuksien tarkoitus on poistaa sairaat yksilöt jalostuksesta ja estää sairauksien leviäminen. Koska PRA ja HC kehittyvät useimmin vasta aikuisille koirille, jalostuskoirat on tutkittava 1-2 vuoden välein rodun sairaustilanteesta riippuen. Näin pyritään minimoimaan sairaiden yksilöiden siitokseen käyttö.
Silmäsairaudet ovat perinnöllisiä siinä missä muutkin sairaudet ja suosittelen, että jalostukseen käytettävien koirien silmät tarkastetaan eläinlääkärin toimesta ennen kuin pentuetta suunnitellaan tehtäväksi.K: hei! äitini, isosiskoni ja isäni ovat allergisia koirille vaikka itse haluaisin sellaisen. isosiskoni luokalla on yksi tyttö jonka isä on pahasti allerginen karvaisille eläimille ja heillä on 2 koiraa, 3kissaa ja 1 siili, joten sain lisää toivoa siihen että olisi olemassa sellaisia koiria jotka voisivat olla allergisten talossa. olen ollut monilla palstoilla ja siellä on ollut puhetta siitä että nämä terrierit eivät allergisoi, ainakaan niin paljon kuin esim. kultainen noutaja tai yorksin terrieri. onko se totta?
-salainen

V: Yleisesti ottaen pienet koirat ja lyhytkarvaiset koirat allergisoivat suuria koiria ja pitkäkarvaisia koiria vähemmän.

Meidän kennelistämme on lähtenyt kolmeen koira-allergiseen perheeseen amerikankääpiöterrieri eikä allergioita ole esiintynyt. Kuitenkaan en voi koskaan luvata että koira ei missään vaiheessa eikä koskaan allergisoisi.K: Kuinka paljon nuo amerikankääpiöterrierit maksavat? Ja siis maksaako tuo pentu paketti jotakin? Pystyykö koira oppimaan olemaan kunnolla sisäsiisti? JA perheessämme ei pidetä räksyttävistä koirista joten koirat eivät siis hauku muutakuin ehkä vieraille ihmisille? Kiitos jo etukäteen! =)
-harkitsijat.

V: Hintakysymyksiin olen vastannut Sinulle henkilökohtaisesti sähköpostin välityksellä.

Pentupaketti sisältyy koiran hintaan.

Amerikankääpiöterrieri pystyy tottakai oppimaan olemaan kunnolla sisäsiisti - ihan siinä missä muutkin koirat.

Amerikankääpiöterrieri ei tyypillisesti ole räkyttäjä. Koira muokkautuu kuitenkin aika paljon omistajansa mukaisesti ja jos koiraa provosoi haukkumaan, se toki sen oppii. Jos koiraa opettaa olemaan hiljaa, se toki senkin oppii. Meillä on tällä hetkellä kennelissämme 17 amerikankääpiöterrieriä ja haukkuminen ei ole ongelma, koiramme ovat erittäin hiljaisia.K: Nämä pakkaset ovat tuoneet tullessaan yskän. Heti kun menemme pakkassäähän, Kessu alkaa yskiä ja köhia. Väliin tuntuu, että koira oksentaa, kun aukoo suutaan niin. Kun tullaan sisälle, yskä rauhoittuu ja melkein ainakin häviää. Liittyykö tämä pakkaseen vai voiko olla, että Kessu on saanut jonkun pöpön hengityselimiin ?
-Kessu

V: Kyllä tuo siltä kuulostaa, että yskä liittyy kuivaan ilmaan ja talveen. Jos yskä "siirtyy" sisätiloihin, silloin on syytä ottaa yhteyttä eläinlääkäriin.K: Onko anaalirauhas ongelmia tällä rodulla?
-Maria

V: Kaikilla koirilla on ajoittaisia anaalirauhas-ongelmia. Tämä ei ole riippuvainen rodusta tai sukupuolesta, tms. Kuitenkin voidaan sanoa että pienillä koirilla on jonkun verran enemmän anaalirauhas-ongelmia kuin suurikokoisilla roduilla.

Kaikilla koiraeläimillä on peräaukon vieressä kaksi pientä anaalirauhasta. Näiden rauhasten varsinaista tehtävää ei tiedetä, mutta todennäköisesti niillä on reviirin- merkitsemistehtävä. Anaalit tyhjenevät normaalisti koiran ulostaessa. Lisäksi ne saattavat tyhjentyä kun koira pelästyy, hyppää tai on rentoutunut.

Koirilla peräsuolen ja anuksen (peräaukon) sairaudet ovat melko yleisiä ja anaalirauhassairaudet ovat niistä yleisimmät. Eräiden tutkimusten mukaan eläinlääkäreille tuoduista potilaista 2 – 12 prosentilla on anaalirauhasvaivoja. Anaalirauhasvaivoja esiintyy kaiken ikäisillä ja kaiken rotuisilla koirilla, kuitenkin pienikokoisilla koirilla niitä esiintyy enemmän kuin suuremmilla lajitovereilla.

Peräaukko on koiralla noin 1 cm pitkä ja sitä ympäröi kaksi sulkijalihasta. Anaalirauhaset ovat kaksi pyöreätä pussia, jotka ovat puristuneena uloimman ja sisemmän sulkijalihaksen väliin. Anaalirauhaset avautuvat peräaukkoon. Jos ajatellaan peräaukon olevan kuin kellotaulun, sijaitsevat anaalirauhaset kello neljän ja kahdeksan kohdalla. Rauhasten koko vaihtelee normaalisti 7 - 15 mm:n välillä. Niiden seinämissä on mm. erittäviä rauhassoluja. Anaalirauhasten erite koostuu edellä mainittujen rauhasten eritteestä sekä kuoriutuneista epiteelisoluista ja bakteereista.

Anaalirauhassairauksien syy on tuntematon. Anaali- rauhasten erityistoiminnan taso vaihtelee yksilöittäin. Yksilöt, jotka tuottavat suuria määriä paksua eritettä ja joilla on epänormaalin ahdas anaalirauhasen poistotiehyt, on suurempi riski kehittää anaalirauhassairaus. Syiksi on epäilty eritteen koostumuksen muutosta, sopimatonta ravintoa, jatkuvasti pehmeää ulostetta, äkillistä ripulia, anaalirauhasten erittävien solujen ylitoimintaa, liikunnan puutosta ja pienten ja/tai lihavien koirien anaalialueen heikkoa lihaskuntoa. Lisäksi nuorilla nartuilla on huomattu olevan suurentunut riski kehittää anaalivaivoja 1 - 3 viikkoa juoksuaikojen jälkeen.

Mikäli anaalit eivät tyhjene tarpeeksi usein, alkaa erite käydä, tulee sekundaarinen bakteeritulehdus ja paise alkaa muodostua.

Anaalirauhasvaivat aiheuttavat koirilla moninaisia oireita, kuten tenesmusta eli ulostuspakkoa, istumishaluttomuutta, takajalkojen ontumista, anaalialueen nuoleminen tai pureminen ja siitä johtuva kostea ihottuma, anaalialueen toistuvaa tuijottelua, peräpään vetäminen maata vasten, hännän jahtaamista, puhjenneen anaalipaiseen eritettä anaalialueella, jonkun muun kehon alueen pakonomainen nuoleminen, luonteen muutosta, hännän asennon muutos (häntä ei nouse pystyyn normaaliin asentoon), liikkumisrajoitteisuutta, joillakin jopa "halvaantumista” ja pystyyn hyppäämistä kuin olisi neulalla pistetty. Kroonisissa tapauksissa saattaa esiintyä ihottumaa peräpeilin, vatsan, kainaloiden ja lantion alueella sekä varpaanväleissä.

Anaalirauhasten aiheuttaessa koiralle vaivaa ovat rauhaset useimmiten turvonneet ja kosketusarat. Rauhasten koko on yleensä suurentunut jos ne tuntuvat ihon läpi tunnusteltaessa. Joko toinen tai molemmat rauhaset voivat olla suurentuneet viimeksi mainitun ollessa yleisempi. Toispuoleinen suurentuminen liittyy useimmiten anaalipaiseeseen.

Normaali anaalierite on juoksevaa ja väriltään vaalean kellanruskeaa. Eritteen kiinteytyminen, rakeistuminen, värin muutos ja märkämäinen erite ovat epänormaaleja.

Anaalirauhasten täytyttyä epänormaalisti on erite paksua majoneesimaista harmaanruskeaa. Erite purkautuu rauhasesta vasta voimakkaasti puristettaessa ja silloinkin vain ohuena juosteena.

Joskus anaalirauhasten käytävässä on erittäin kuivan materiaalin muodostama tukos, joka on saatava pois ennen kuin rauhanen saadaan tyhjennettyä. Pitkäaikaisen anaalitukoksen seurauksena on usein tulehdus tai paiseen muodostus.

Anaalirauhasten tulehduttua on erite juoksevaa ja väriltään vihreänkeltaista tai vaaleankeltaista ja siinä voi olla veriläikkiä.

Anaalirauhaspaiseessa oireina on kuuma ja tulehtunut usein karvaton alue anaalirauhasen päällä. Ennen paiseen puhkeamista koira on hyvin kivulloinen, läähättää, liikkuu levottomasti tai voi kieltäytyä kokonaan liikkumasta ja nuolee voimakkaasti peräaukon seutua. Kun paise puhkeaa, helpottuu koiran olo huomattavasti. Paiseen puhjettua on puhkeamisreiän ympärillä havaittavissa veristä märkäeritettä.

Anaalirauhasten täyttymisessä ja tulehduksessa on tärkeää, että rauhaset tyhjennetään. Monesti riittävän usein tapahtuva rauhasten tyhjennys riittää parantamaan kyseiset tilat. Rauhaset voidaan tyhjennyksen jälkeen huuhdella antibioottia ja kortisonia sisältävillä nesteillä. Harvemmin koirille tarvitsee antibioottikuuria kyseisten tilojen takia. Jos tulehdukset uusiutuvat usein ja ne ovat vaikeita, voidaan anaalirauhaset poistaa leikkauksella. Joillakin koirilla toistuvien anaalirauhasten tulehdusten on todettu liittyvän ruoka-aineherkkyyteen ja tilaan on saatu lievitystä vaihtamalla koiran ruokavaliota. Anaalirauhasten puhkeaminen vaatii useimmiten paikallishoidon lisäksi antibioottikuurin. Paikallishoitona käytetään lämpimällä vedellä huuhteluja ja antibioottivoiteita.

Rauhaset voidaan tyhjentää sormin painamalla joko sisäisesti peräsuolen kautta tai ulkoisesti ihon läpi perianaalialueelta. Sisäinen menetelmä on usein parempi lihavilta sekä hännättömillä koirilla. Tällä menetelmällä rauhanen tyhjennetään siten, että rauhanen puristetaan hellävaroen peräsuolessa olevan etusormen ja ulkopuolella olevan peukalon väliin. Ulkoinen tyhjennys tapahtuu siten, että toisella kädellä nostetaan hännästä ja toisen käden peukalo ja etusormi asetetaan anaalirauhasten alapuolelle sekä painetaan hieman sisäänpäin ja sitten sormilla työnnetään rauhasia kohti peräaukkoa. Anaalirauhasten tyhjennys on syytä suorittaa mahdollisimman hellävaraisesti, sillä varsinkin rauhasten ollessa tulehtuneet ne ovat kosketusarat.

Siis mikäli koirallasi on taipumusta anaalirauhas- vaivoihin, muuta koirasi ruokinta sellaiseksi, että uloste on sopivan kiinteää ja lisää liikuntaa, jolloin koira ulostaa useamman kerran päivittäin. Tarpeen vaatiessa voit yrittää tyhjentää anaalirauhaset jommalla kummalla edellä selostetulla menetelmällä.

Olemme huomanneet Toy Fox Terrier Kennelissä että meidän koirillamme ei ole anaalirauhasien kanssa minkäänlaisia ongelmia. Tämä johtuu aivan varmasti siitä, että koiramme syövät erittäin BARF-painotteista ruokaa (paljon luita ja rustoja) ja liikkuvat todella paljon. Suosittelemme lämpimästi tällaista koiranelämää myös niille, jotka ovat kärsineet anaaleista.

(Lähteet: www.parson.fi, Ettinger "Textbook of Veterinary Internal Medi- cine" ja Statter "Textbook of Small Animal Surgery". Lainaus: DAL 1/97)K: hei! olen vasta taannoin törmännyt amerikankääpiöterrieri rotuun ja kiinnostuin heti. olen aina pitänyt pienistä koirista, mutta minulla on kokemuksia siitä, että kääpiökoira on todella vaikea opettaa sisäsiistiksi, mitä jotkut kääpiökpirat eivät opi täysin koskaan. onko sisäsiisteys ongelma amerikankääpiöterrierin kohdalla, kuten esimerkiksi kääpiöpinsereillä? lisäksi minua mietityttää haukkuminen. eli onko amerikankääpiöterrieri kova haukkumaan? entä muu koulutus, onko rotu vaikeasti koulutettava ja itsepäinen, eli sopiiko rotu ensimmäiseksi koiraksi henkilölle, jolla ei ole koiran kouluttamisesta juurikaan kokemusta?
-laura

V: Sisäsiisteys on aivan 100 % varmuudella kiinni omistajasta, ei koirasta. Tiedän useita kääpiöpinsereitä jotka ovat täysin sisäsiistejä, enkä tiedä yhtään amerikankääpiöterrieriä, joka EI olisi sisäsiisti.

Älä siis anna koirasi pissiä sisälle!

Amerikankääpiöterrieri ei ole kova haukkumaan. Päinvastoin. Amerikankääpiöterrierille on tyypillistä olla haukkumatta.

Amerikankääpiöterrieri tarvitsee ja vaatii aivan normaalin koulutuksen, eli johdonmukaisen kasvatuksen. Ei ole vaikeasti koulutettava eikä itsepäinen, mutta täytyy muistaa että tämä rotu on terrieri.

Amerikankääpiöterrieri sopii ensimmäiseksi koiraksi.K: Hei, onko kennelissänne koirat kotona kaikki vapaana vai jossakin aitauksissa/huoneessa/rakennuksessa? Kiitos vastauksestanne.
-Nimetön

V: Koiramme ovat pääsääntöisesti päiväsaikaan ulkona omissa aitauksissaan, joissa on lämmitetyt, eristetyt koirankopit, leluja, vettä, ravintoa ja puuhaa.

Koiramme ovat pääsääntöisesti yöaikaan sisällä kotonamme, eri huoneissa, vapaana.

Meillä ei ole erillistä rakennusta tms. koirille, vaan ne asuvat ja elävät kanssamme kotonamme.

Suurin osa koiristamme elää siis ym. tavalla. Kuitenkin kaikki pennut, nuoret koirat, jne. asuvat ympäri vuorokauden kotonamme ja lenkitämme nämä koirat neljästi päivässä.K: Huomasin että teillä on myynnissä noita tarvikkeitakin. Onkohan noin pienille olemassa minkäänlaisia suojavaatteita vai pitääkö pennulle kutoa itse villapaita;-)! Ei taida ihan pienenä kuitenkaan ulkona pärjätä ihan omin voimin vaikkei pitkään oltaisikaan aluksi...
-Anne P.

V: Pienelle, luovutusikäiselle amerikankääpiöterrierin pennulle suojavaatteet ovat aika kortilla...

Jos on käsistään kätevä, voi tietenkin erityisesti talvipennulle neuloa pienen nutun.

Jos on kiireinen ja hieman käsitöitä vieroksuva (kuten minä), ehdotan samaa mitä itse käytän eli miesten tennissukka:

Leikkaa ensin tennissukan varsiosa kokonaan pois. Leikkaa sitten tennissukan varvasosaan pieni reikä pääaukoksi ja leikkaa vielä jalkateräosaan etujaloille reijät. Ei maksa paljoa ja näitä voi ostaa eri värisiä ja heittää pesuun ja roskiin ihan surutta kun koira kasvaa. :o)

Jos kura-asua pienokaiselle halajaa sama leikkaus-systeemi toimii lasten kurarukkasen kanssa.K: Hei. Mikä on AKT:n keski-ikä, suunnilleen? Tiedän, että pienet koirat eläävät yleensä isompia pitempään, jotkut yksilöt jopa 20 ikävuoteen asti. Mites näin pienen koiran, kun akt, kohdalla?
-nimetön

V: Amerikankääpiöterrierin keski-ikä on noin 15-20 vuotta. Rodun ollessa erittäin terve (työkoiratausta) on koiran mahdollista ihan oikeasti elää jopa 20-vuotiaaksi terveenä. Kennelimme Oppan emo täyttää pian 19 vuotta ja on energinen ja tarmokas vanha rouva, joka juoksentelee reippaasti nuorempien koirien kera.K: Hei. Miten amerikankääpiöterrieri tulee toimeen isompien koirien kanssa? Eli onko yleisesti ottaen pelokas, ärsyttävä räksyttäjä, jääkö jalkoihin?
-utelias

V: Amerikankääpiöterrieri tulee yleisesti ottaen erinomaisesti toimeen kaikkien muiden koirien kanssa, kunhan se on tähän opetettu pennusta pitäen. Kotonamme asuu isompia koiria ja usein pienet amerikankääpiöterrierit ovat näiden isojen koiriemme bestiksiä. :o)

Yleisesti ottaen amerikankääpiöterrieri EI ole pelokas, EI räksytä, EIKÄ jää jalkoihin.K: Niin ja siis ovatko ne 'paimenkoiratyyppisiä'? Siis että esim. tallilla mukana ilman hihnaa mutta ei lähde juoksentelemaan vaan seuraa omistajaa? Saako teillä käydä katsomassa ja tottulemassa pientä koiraa itseensä jo aikaisin? Mietiskelin vain..:)
-nimetön

V: Amerikankääpiöterrieri EI ole paimenkoira EIKÄ luolakoira. Ei lähde tallilla haahuilemaan omiaan, vaan pysyy omistajan seurassa, kunhan koira on tähän opetettu pienestä pitäen.

Meillä tottakai saa käydä katsomassa ja totuttelemassa pientä koiraa itseensä. Tervetuloa.K: Paljonko koira painaa? Viihtyykö sylissä? Jaksaako pitkiä lenkkejä? Vai muutama lyhkäsempi päivässä? Omistan nytten bordercollien, mutta jo 13vuotiaan...
-nimetön

V: Amerikankääpiöterrieri painaa 1,5 - 6 kiloa. Sylissä viihtyminen on koirakohtaista, mutta yleisesti ottaen viihtyy sylissä erinomaisesti. Jaksaa erittäin pitkiä lenkkejä aikuisena, pentuja tottakai vähempikin riittää.K: Kysyisin että tuleeko toy terrieri hyvin toimeen toisen koiran (1,5v) ja vauvan (6kk) kanssa? Haluaisimme perheeseemme vielä yhden jäsenen mutta kannattaako meidän odottaa vielä?
-Mooni

V: Periaatteessa jos uuden koiran ottaa pentuna, on erittäin suuri todennäköisyys että se tulee toimeen perheen aikaisemman koiran sekä perheen vauvan kanssa. Tästä ei kukaan kasvattaja voi kuitenkaan antaa 100 % varmaa lupausta, sillä kyse on koirasta, ei mistään koneesta.K: voiko 2k ikäisen koiran viedä mökille jos rokotteeet on annettu viron puolella.
-rico

V: Suosittelen aina seuraamaan Suomen omia rokotus-suosituksia. En ole tietoinen Viron rokotus-suosituksista ja tiedän että siellä on esim. rabiesta runsaasti enemmän kuin Suomessa. Kannattaa verrata koiran omaa rokotuskirjaa Suomen rokotus-suosituksiin:

http://www.evira.fi/portal/fi/el__intauti-_ja_elintarviketutkimus/terveydenhuolto/rokoteneuvonta/elainlajikohtaiset_rokotteet/koirarokotteet/K: Mitä mieltä olette kääpiöterrieristä lapsiperheessä? Meille on tulossa marraskuussa uusi perheenjäsen ja olen erityisen mieltynyt juuri tähän terrierirotuun. Minua ei pentukoiran energisyys haittaa, kunhan koira on kontrolloitavissa, mitä mieltä olette sen koulutettavuudesta?. Aiempaa kokemusta kingcharlesin spanieleista.
-Jenni

V: Kyllä koirat tulevat hyvin toimeen kaiken ikäisten perheenjäsenten kanssa.
Koiran kanssa tulee olla johdonmukainen. Koulutus ei niinkään ole ratkaisu vaan vastuuntuntoinen omistaja, joka ymmärtää oman vastuunsa.
Amerikankääpiöterrierit ovat tunnetusti hyvin tervepäisiä ja tasapainoisia.K: Hei! Toiveissa olisi juuri tällainen suuri koira pienessä paketissa, älykäs ja utelias seuralainen. Haaveissa on myös terapiakoirakoulutus joskus tulevaisuudessa. Mutta joka kerta kertoessamme tuttaville haaveestamme, kuulemme, ettei kannata ottaa terrieriä ensimmäiseksi koiraksi, jos ei tunne "koiraluonnetta". Olen lukenut, että esim. jack russelin terrierin kanssa saattaa kasvatuksessa tulla hankaluuksia, mutta miten on amerikankääpiöterrierin luonteen laita? Sopiiko amerikankääpiöterrieri pienen koiriin tottumattoman perheemme ensimmäiseksi koiraksi?
-amerikankääpiöterrieriin ihastuneet

V: Amerikankääpiöterrieri sopii ensimmäiseksi koiraksi.

Amerikankääpiöterrieri on kooltaan pieni, mutta luonteeltaan sellainen että vaatii johdonmukaisen kasvatuksen. Maalaisjärjellä pärjää erinomaisesti. Hankaluuksia kasvatuksessa ei ole luvassa ja me autamme parhaamme mukaan mahdollisissa ongelmatilanteissa. Lisäksi pentupakettimme mukana tulee koiranpennun koulutus DVD, joka on erittäin selkeä ja yksinkertainen opas järkevään ja johdonmukaiseen kasvatukseen.K: Hei, Perheemme minä, mieheni ja tytöt 13v. ja 7v. kärsimme aikasmoisesta koirakuumeesta. Olemme etsineet meille sopivaa rotua ja nyt tuntuu, että tämä toyFoxTerrieri saattaisi olla meille sopiva. Lähinnä ihastuimme sen luonteeseen. Erilaissa esittelyissä kerrotaan kuinka oppivainen ja lempeä, mutta samalla terhakka ja aktiivinen ToyFox saattaisi parhaimmillaan olla. Lähinnä Nuggetin tai Bugglen mahdolliset pennut meitä kiinostasi. Mieluiten ehkä narttupentu. Otattehan meihin yhteyttä kunhan tiedätte onko astutus onnistunut. PS.Asumme Helsingissä kerrostalossa, mutta lähellämme on erinomaiset ulkoilumaastot. Lisäksi vapaa-aikaa vietämme usein mökillä Hartolassa.
-Perhe Sertti

V: Kiitos yhteydenotosta. Otimme yhteyttä s-postilla. Pentuetilannetta päivitämme koko ajan kotisivuillemme, eli täältä näkyy aina kaikkein tuorein tieto. 

otu kennel kenneli ukc UKC united kennel clu United Kennel Club u.k.c. U.K.C. amerikankääpiöterrierikenneli pentu pentuja koira koiria koirat koiramme pentumme myytävänä myynnissä suomessa suomi suomen