TOY FOX TERRIER KENNELS

AMERIKANKÄÄPIÖTERRIERIN
HISTORIA

Amerikankääpiöterrieri on alkuperäinen amerikkalainen. Metsästäjät, metsämiehet ja maanviljelijät adoptoivat englantilaisen kettuterrierin Amerikkaan koiran moninaisten työominaisuuksien vuoksi.

August Belmont, eräs ensimmäisistä tunnetuista kettuterrierin kasvattajista, on sanonut: "Terriereillä on luontainen vaisto ja kyky metsästää ja tuhota kaikenlaiset tuholaiset, jahdaten tuholaisia väsymättä jokaikiseen paikkaan. Terriereillä on kirpakka ja vilkas luonne, tarkka näkö, erinomainen kuulo, hyvä hajuaisti ja ne eivät anna koskaan periksi." Tätä lausetta voi hyvin soveltaan tämän päivän työkoira-amerikankääpiöterrieriin.

Kettuterrieri pääsi amerikkalaisen koirakansan, eritoten metsästäjien suosioon 1800-luvun lopulla. Samoihin aikoihin rodusta ryhdyttiin valikoimaan pienempiä yksilöitä, hieman eri käyttötarkoitusta varten. Usein juuri nämä pienemmät kettuterrierit saivat päivän parhaan saaliin kiinni - ne kun pääsivät koloihin joihin isommat koirat eivät mahtuneet. Lisäksi nämä pienet terrierit mahtuivat mainiosti metsästäjän takin taskuun tai aselaukun sivutaskuun. Niin pienet terrierit olivat aina metsällä mukana.

Ne pienet terrierit, jotka eivät pärjänneet metsällä tai saaliin jaossa isommille terriereille, kuolivat tai niitä ei käytetty jalostuksessa. Näiden pienien kettuterriereiden raaka luonnon valinta jätti jäljelle vain ne kaikkein kovimmat yksilöt. Näistä pienistä, sitkeistä ja luonteeltaan ja fysiikaltaan kovista työkoirista syntyi lopulta amerikankääpiöterrieri, eli Toy Fox Terrier.

Kettujen metsästys ei ollut harrastus maanviljelijälle. Maanviljelijällä ei kestänyt kauaa tajuta, että tuo samainen amerikankääpiöterrieri, joka oli herrojen mukana metsällä, voisi olla kätevä ja tarpeellinen apu maatilalla. Niin amerikankääpiöterrieri kulkeutui maatiloille, ollen päivisin korvaamaton apu hiirien ja rottien hävityksessä ja vartioiden öiseen aikaan kanalaa ketuilta. Osa amerikankääpiöterriereistä oli toki talossa sisällä, koska talon emäntä piti tätä koiraa niin kovin suloisena, mutta koira kyllä kuuli kanojen hätähuudot sisälle saakka.

Eliza Hopkins kuvailee tyypillistä amerikankääpiöterrieriä näin: “Koirien omistajat näyttivät amerikankääpiöterrierille, missä rotat majailevat. Ladon ja talon alla saatoi olla montakin rotan pesää. Kun päivä oli illassa, oli aivan tavallista että amerikankääpiöterrierit olivat metsästäneet ja tappaneet kymmenittäin rottia ja hiiriä. Muistan tapauksen, jossa amerikankääpiöterrierit olivat päivän päätteeksi tappaneet 74 tuholaista!"

1900-luvun alussa, kun televisiota ei vielä ollut, ihmiset viihdyttivät itseään latotansseissa, kirkon tapahtumissa ja "Koira ja Poni Show"-tapahtumissa. Amerikankääpiöterrieri oli ihanteellinen matkustuskaveri, kun lähdettiin perheen kanssa tapahtumiin. Erityisesti amerikankääpiöterrieri esiintyi edukseen "Koira ja Poni Show"-tapahtumissa, sillä amerikankääpiöterrieri on pieni, älykäs ja oppii helposti temppuja. Amerikankääpiöterrieri onkin koira, jolla on monta titteliä - sirkuskoira, metsästyskoira, lemmikki.

Vuonna 1912 United Kennel Club ryhtyi rekisteröimään sileäkarvaista kettuterrieriä ja rotumääritelmässä mainittiin myös rodun kääpiöversio. Amerikankääpiöterrierin omistajat ja harrastajat kuitenkin pyysivät omaa rotuaan jo 1920-luvulla. Vasta vuonna 1936 United Kennel Club suostui tähän ja tällöin UKC myönsi virallisen rotumääritelmän amerikankääpiöterrierille.

Jo alusta lähtien oli selvää, että amerikankääpiöterrieri oli työkoirataustansa ansiosta täysin erilainen kääpiökoirarotu, kuin mikään muu rotu. Koskaan aikaisemmin ei kääpiökoirissa ole nähty tällaista voimaa, terveyttä ja fyysistä suorituskykyä. Useat kääpiökoirarodut ovat täysin piloille jalostettuja juuri näyttelytaustansa vuoksi, mutta ei amerikankääpiöterrieri.

Amerikankääpiöterrieri on jalostunut kovaksi työkoiraksi monesta syystä. Amerikankääpiöterrieri teki ja imetti pentunsa ladon lattialla tai kuistin alla. Terveimmät pennut selvisivät ulko-oloissa, loput kuolivat. Jotkut pennut oppivat väistämään lehmien tiukkoja potkuja, jotkut eivät. Jotkut pennut olivat terävämpiä ja oppivat väistämään oravaa, rottaa ja muita tuholaisia - loput pennut päätyivät saaliiksi. Jotkut pennut olivat tarkkakuuloisia ja ilmoittivat emolle jo paljon ennen kuin kettu oli näkyvillä. Nämä pennut säilyivät hengissä. Näin vain kaikkein terveimmät, fiksuimmat ja valppaimmat pennut säilyivät hengissä ja näissä koirissa on amerikankääpiöterrierin perusta. Näitä ominaisuuksia tulee vaalia, niitä tulee edelleenjalostaa ja näistä ominaisuuksista tulee olla ylpeä - ne tekevät amerikankääpiöterrieristä sen upean työkoiran, joka erottuu kaikista muista roduista parempana.

On tämän päivän kasvattajien haaste pitää amerikankääpiöterrieri juuri tällaisena työkoirana, mutta silti pienenä, jotta se mahtuu edelleen rotan koloon ja metsästäjän takin taskuun. Vuonna 1958 United Kennel Clubin lehti Bloodlines julkaisi artikkelin, jossa mainittiin, että on erittäin helppoa suurentaa rotua, mutta vie vuosikymmeniä päästä takaisin pieneen, lihaksikkaaseen, kompaktiin työkoiraan.

Amerikankääpiöterrieri ei ole siis kovinkaan vanha rotu. Amerikankääpiöterrieri on nimensä mukaisesti Amerikkalainen koirarotu, kehitetty ja kehittynyt Amerikassa. 1950- sekä 1960 luvuilla tiedetään olleen tuhansia amerikankääpiöterriereitä ympäri Yhdysvaltoja. Nämä koirat metsästivät rottia ja hiiriä farmeilla, leikkivät perheen lasten kanssa, nauttivat lenkkeilystä oman pihan piirissä ja omalla tilalla.

Kehitys meni eteenpäin ja Yhdysvallat, kuten monet muut länsimaat, muuttui maaseudusta enemmän kaupungistuneeksi valtioksi. Kun aika kului monet vanhemmat amerikankääpiöterriereiden kasvattajat jäivät eläkkeelle kasvatustyöstä. Maatilat muuttuivat koneistuneemmiksi ja maaseutu muuttui ja näin samalla hävisi monta suurta, nimekästä työkoira-amerikankääpiöterrierikenneliä. 1990-luvun alusta voidaan sanoa että suurien työkoira-amerikankääpiöterrierikasvattajien aika oli ohi. Kun uusia kasvattajia kiinnostui rodusta, oli koirien lukumäärä kenneleissä huomattavasti pienempi kuin muutamia vuosikymmeniä aikaisemmin. Tästä seurauksena useat erinomaiset, alkuperäiset työkoira-amerikankääpiöterrieri-sukulinjat ovat kokonaan hävinneet ja rotu kaikkinensa on harvinaistunut. Suurien, 50-75 amerikankääpiöterrieriä käsittävien kennelien sijaan uudet kasvattajat pitävät 5-15 koiran kenneleitä. Sen sijaan että useita laadukkaita pentueita syntyisi joka kuukausi, uudet kasvattajat jalostivat vain muutamia pentueita vuosittain. Uusien kasvattajien käydessä töissä kodin ulkopuolella, ei aikaa enää riittänyt pitämään useampia koiria eikä kasvattaa enempää pentueita.

Koskapa amerikankääpiöterrierien pentueet ovat pieniä (normaali pentuekoko on 1-3 pentua) ja koskapa yhä harvemmat ihmiset ovat kiinnostuneita kasvattamaan tätä erinomaista rotua, on todella realistista olla huolissaan amerikankääpiöterrieri-rodun jatkuvuudesta ja tulevaisuudesta.

United Kennel Club haluaa, että amerikankääpiöterrieri pysyy pienenä kääpiökoirarotuna. Erittäin tärkeää on se, että amerikankääpiöterrieri pysyy kovana työkoirana. Amerikankääpiöterrierin tulee olla kompakti, lihaksikas, vahvaluinen ja kova metsästämään. Hyvä esimerkki amerikankääpiöterrierin ulkomuodosta näkyy kuvassa oikealla, Gr. Ch. 'PR' Gorden's Madam Butterfly.

Kuten Eliza Hopkins ja muut maailman johtavat amerikankääpiöterrierikasvattajat tietävät, jotkut kasvattajat oikoivat ja ottivat erivapauksia rodun pitämiseksi pienenä. Näitä jälkiä korjataan vielä tänäkin päivänä. On tiedossa useita risteytyksiä amerikankääpiöterrierin, manchesterinterrierin ja chihuahuan välillä. Kuitenkin elokuussa 1960 United Kennel Club pisti rotukirjat kiinni ja siihen loppui papereiden väärentäminen. Mutta vielä tänä päivänäkin näkee omenan muotoisia päitä, liian pieniä silmiä, pullottavia silmiä ja muita merkkejä risteytyksistä.

Amerikankääpiöterrierillä omenan muotoinen pää.
Manchesterinterrieri. Kuva © Suomen Manchesterinterrierit ry.
Chihuahua.
Kuva © Chihuahua ry.


Suurimmaksi osaksi tämän päivän amerikankääpiöterrierit eivät ole mitään risteytyksiä, vaan aitoja, alkuperäisiä amerikankääpiöterriereitä. Tähän pääsyyllinen on paljon ja erittäin hyvää työtä rodun eteen tekevä National Toy Fox Terrier Association, joka perustettiin vuonna 1949. NTFTA peräänkuuluttaa nimenomaan kasvattajien vastuuta työkoira-amerikankääpiöterrieristä. Amerikankääpiöterrieri on ennen kaikkea terrieri. Sen pääasiallinen tehtävä on edelleen metsästää tuholaisia, vaikkakin amerikankääpiöterrieri on erinomainen koira myös monessa muussa asiassa, etenkin lemmikkinä.

Vaikka amerikankääpiöterrieri-rodun suosio on kasvussa, myös näyttelykoirana, ei suurin osa amerikankääpiöterriereiden omistajista lotkauta korvaansa koiran ulkomuodolle. Amerikankääpiöterrierin tärkein tehtävä suuren yleisön mielestä on edelleen metsästää rottia ja hiiriä, olla mukana metsällä, pitää lato puhtaana tuholaisista, varoittaa vihulaisista öiseen aikaan. Tänä päivänäkin suuri osa amerikankääpiöterriereistä synnyttää pentunsa ladossa tai kuistin alla ja vain parhaimmat näistä pennuista selviävät. Nämä parhaimmat pennut rekisteröidään United Kennel Clubissa.

Amerikankääpiöterrieri on itsenäinen työkoira, mutta täysin riippuvainen ihmisen sille osoittamasta rakkaudesta. Vaikka amerikankääpiöterrieri on kova tuholaisten hävittäjä, se nauttii silti sylissä ja sohvalla makoilusta. Amerikankääpiöterrieri on epäileväinen kaikkea uutta kohtaan, oli se sitten ääni tai haju. Kuitenkin amerikankääpiöterrieri on niin itsevarma ja luottavainen, että se köllöttää täysin rentona omistajansa sylissä. Dan Greenwald on sanonut, että amerikankääpiöterrieri nukkuu yksi silmä avoinna. Tämä pitää paikkansa.

Seisomme uuden ajan kynnyksellä. Käsissämme on pienen työkoiran kohtalo. Tämä koira on selvinnyt tiukkana työkoirana jo 1500-luvulta saakka, ainoastaan kovan luonteensa, hyvän itseluottamuksensa, terveen fysiikkansa ja tarpeellisuutensa vuoksi. Millainen amerikankääpiöterrieri on kymmenen vuoden kuluttua? Tai viidenkymmenen vuoden kuluttua? Se riippuu siitä, kuinka hyvin pystymme pitämään kiinni amerikankääpiöterrierin työkoiraperimästä. Sillä sitä amerikankääpiöterrieri on - erinomainen työkoira.

Teksti: Barbara BJ Andrews, Eliza Hopkins, Margo K. Carter - TheDogPlace sekä Deborah Hays
Tekstin suomennos: Jonna Dunkel, Toy Fox Terrier Kennel
Kuvat: Toy Fox Terrier Kennel & TheDogPlace, ellei muuta mainita.

 

Amerikankääpiöterrieri-rodun rekisteröinti-historia
United Kennel Club alkoi rekisteröimään 1912 sileäkarvaista kettuterrieri ja rotumääritelmässä mainittiin rodun kääpiöversio. Vuonna 1936 United kennel Club myönsi virallisen rotumääritelmän amerikankääpiöterrierille. Työkoirataustansa vuoksi amerikankääpiöterrieri oli täysin erilainen kääpiörotu kuin mikään muu. Niissä oli voimaa, terveyttä ja fyysistä suorituskykyä.

Yhdysvaltalainen National Toy Fox Terrier Association eli NTFTA on perustettu vuonna 1949. NTFTA:n päämääränä on ajaa United Kennel Clubissa rekisteröityjen amerikankääpiöterriereiden asiaa, lisätä amerikankääpiöterrieri-rodun tietoisuutta ja lisätä tietoa. Koko Euroopasta ainoastaan suomalaiset amerikankääpiöterrieri-kennelit Toy Fox Terrier Kennels (Jonna Dunkel) ja Senefi´s Toy Fox Terriers (Emma Mussalo) ovat päässeet NTFTA:n arvostetulle suosituslistalle eli näiden kennelien ensisijaisena jalostustavoitteena on todistetusti terve työkoira.

American Kennel Club alkoi rekisteröimään amerikankääpiöterrieriä vasta vuonna 2000 ja vuonna 2010 Suomen Kennelliitto hyväksyi rodun omassa toiminnassaan. American Kennel Club on Suomen Kennelliiton tapaan ainoastaan näyttelykoirayhdistys, eikä tiedä työkoirista tai niiden jalostuksesta mitään. AKC ei arvostele koiria näyttelyissään muun kuin ulkomuodon mukaan. United Kennel Club on työkoirayhdistys, joka rekisteröi vain ja ainostaan työkoiria. Työkoira on jalostettu terveen fysiikkansa ja terveen mielensä perusteella. UKC:n koiranäyttelyissä koirat sijoitetaan ensisijaisesti terveyden mukaan, toissijaisesti ulkonäön mukaan. Lisäksi UKC:lla on paljon työkoirille tarkoitettuja kisoja ja harrastuksia, kuten taakanveto, agility, toko ja paljon muuta.

AKC

Yhdysvaltalainen amerikankääpiöterrieri-kasvattaja Margo K. Carter, joka on kasvattanut amerikankääpiöterriereitä jo 1960-luvulta lähtien ja on tällä hetkellä Yhdysvaltojen ehkä arvostetuimpia amerikankääpiöterrieri-kasvattajia, sanoo, että “Amerikankääpiöterrierin jalostus tulisi tähdätä terveeseen, tempperamenttiseen terrieriin, työtä tekevään pieneen koiraan. Minun kriteereissäni värillä ei ole niin väliä, vaan sillä, että koira todella on terve”, Carter sanoo.

Jatkossa amerikankääpiöterrierin terveys on edelleen kasvattajien käsissä, ja ennen kaikkea UKC-kasvattajien käsissä. Täytyy ottaa selvää amerikankääpiöterrierin historiasta, jotta voi selvitä tämän päivän ja ennen kaikkea tulevaisuuden haasteista. Näitä haasteita mm. AKC ja SKL laittaa tiellemme hanakkaan tahtiin. Terveiden koirien jalostaminen on todella kovaa työtä. On paljon helpompi jalostaa koiria ulkomuodon perusteella ja antaa piupaut terveelle kropalle ja terveelle päälle. Työkoirien jalostaminen on todella paljon isompi asia kuin astuttaa narttu uroksella.

Amerikankääpiöterrieri Suomessa
SATHY-roduksi amerikankääpiöterrieri otettiin vuonna 1996. Ensimmäisenä rotua Suomeen toi Pähkinä Kallinen. Kuitenkin on epäselvää, olivatko nämä koirat aitoja amerikankääpiöterriereitä. Tilanne oli aivan sama kuin jackrusselinterrierin kanssa muutamaa vuotta aikaisemmin.

Ensimmäiset aidot, UKC-rekisteröidyt amerikankääpiöterrierit koko Eurooppaan sekä tietenkin myös Suomeen toi Jonna Dunkel, Toy Fox Terrier Kennels ja tämä tapahtui vuosituhannen vaihteessa. Koirat tuotiin Yhdysvalloista maailman johtavilta kasvattajilta. Jonna Dunkelin erinomaiset suhteet maailman parhaisiin amerikankääpiöterrieri-kasvattajiin mahdollisti aivan huippulaatuisten amerikankääpiöterriereiden Suomeen rantautumisen. Näistä laatukoirista koostuu tämän päivän terve työkoira-amerikankääpiöterrierikanta Suomessa. Tietenkin kasvatustyö jatkuu ja kehittyy Suomessa ja Yhdysvalloista tuodaan lisää huippukoiria Suomeen suomalaisten amerikankääpiöterrierikasvattajien toimesta aina vähän väliä.

Eurooppalainen European Toy Fox Terrier Association eli ETFTA (suomalainen nimi Euroopan Amerikankääpiöterrieri Yhdistys ry.) perustettiin vuonna 2010. ETFTA on Euroopan suurin amerikankääpiöterriereiden oma kattojärjestö. ETFTA Euroopan amerikankääpiöterrieri yhdistys ry. ajaa työkoira-amerikankääpiöterriereiden asiaa Suomessa ja Euroopassa. ETFTA toimii United Kennel Clubin (UKC) ja National Toy Fox Terrier Associationin (NTFTA) suorassa alaisuudessa. ETFTA toimii yhteistyössä myös muiden työkoirien asiaa ajavien yhdistysten ja järjestöjen kanssa.

Suomalaiset amerikankääpiöterrieri-kennelit Toy Fox Terrier Kennels (Jonna Dunkel) ja Senefi´s Toy Fox Terriers (Emma Mussalo) ovat päässeet ETFTA:n suosituslistalle eli näiden kennelien ensisijaisena jalostustavoitteena on todistetusti terve työkoira.

ETFTA

Tällä hetkellä Suomen ja Euroopan todella luksus-tason amerikankääpiöterrierikantaa vaalii ja jalostustyötä tekee kolme vannoutunutta kasvattajaa ja kenneliä, Jonna Dunkel, Toy Fox Terrier Kennels, Terhi Ruuska, Rambo's Toy Fox Terriers ja Emma Mussalo, Senefi's Toy Fox Terriers.

Ensimmäinen aito, UKC-rekisteröity amerikankääpiöterrieri-pentue syntyi Suomeen 19.12.2002. Pentue oli ennätysmäisen suuri, kuuden pennun pentue ja syntyi Lea Pirkkalaisen, Kennel Mignetin kenneliin Helsinkiin. Emo ja isä olivat ensimmäiset koskaan Suomeen (ja myös Eurooppaan) tuodut aidot, UKC-rekisteröidyt amerikankääpiöterrierit ja koirat Lea Pirkkalaiselle hankki Jonna Dunkel, Toy Fox Terrier Kennels.

Koira on narttukoira 'PR' Mignet Elvira of Phoenix, kasvattaja Margo K. Carter, Phoenix Rising Kennel.

Omistaja Lea Pirkkalainen.

Ensimmäinen white & tan (valkoruskea) amerikankääpiöterrieri tuli Suomeen vuonna 2003. Koira oli väriltään ainoa koko Euroopassa.

Koira on narttukoira 'PR' Dunkel's Pipari of Phoenix, kasvattaja Margo K. Carter, Phoenix Rising Kennel.

Omistaja Jonna Dunkel, Toy Fox Terrier Kennels.

Ensimmäinen white & tan (valkoruskea) pentu syntyi Suomessa vuonna 2005.

Koira on uroskoira 'PR' Dunkel's Rocket, kasvattaja Jonna Dunkel, Toy Fox Terrier Kennels.

Omistaja Emma Mussalo, Senefi's Toy Fox Terriers.

Ensimmäiset white & black (valkomusta) pennut syntyivät Suomessa vuonna 2009 ja ne ovat edelleen ainoat oman harvinaisen värinsä edustajat koko Euroopassa.

Koirat ovat:
• narttukoira 'PR' Dunkel's Black Olivia, omistaja Jonna Dunkel, Toy Fox Terrier Kennels.
• uroskoira 'PR' Dunkel's Black Cowboy, omistaja Jonna Dunkel, Toy Fox Terrier Kennels.

• uroskoira 'PR' Dunkel's Black Inky, omistaja T.P. & P.P.

Kasvattaja Jonna Dunkel, Toy Fox Terrier Kennels.

Historiallinen kuva amerikankääpiöterriereistä! Kuva on ainutlaatuinen koko maailmassa!

Historiallinen kuva amerikankääpiöterriereistä! Kuva on ainutlaatuinen koko maailmassa!
Samassa kuvassa kaikki mahdolliset hyväksytyt amerikankääpiöterrierin väritykset.

Koirat ovat vasemmalta katsoen:
• uroskoira 'PR' Dunkel's Black Cowboy: white & black, kasvattaja ja omistaja Jonna Dunkel, Toy Fox Terrier Kennels.
• uroskoira 'PR' Dunkel's Pikkolo Jr.: tri-color, kasvattaja Jonna Dunkel, Toy Fox Terrier Kennels, omistaja Emma Mussalo, Senefi's Toy Fox Terriers

• narttukoira 'PR' Dunkel's Peppermint: white & tan, kasvattaja Jonna Dunkel, Toy Fox Terrier Kennels, omistaja Miia Palmroos.

Suomen huippu-amerikankääpiöterrierikoirat on hankittu aikaa, vaivaa ja rahaa säästämättä maailman arvostetuimmilta ja parhaimmilta amerikankääpiöterrierikasvattajilta:
• Eliza Hopkins - maailman kuuluisin amerikankääpiöterriereiden kasvattaja, nyt jo eläkkeellä kasvatustoiminnasta, toimii edelleen rodun hyväksi mm. NTFTA:n (National Toy Fox Terrier Association) yhdistyksen hallituksessa. Tänä päivänä jokaisen itseään korkealle arvostavan amerikankääpiöterrieri-kasvattajan koirista ja linjoista löytyy Hopkins-linjaisia amerikankääpiöterriereitä.
Margo K. Carter, Phoenix Rising Kennel - maailman tämän hetken arvostetuin amerikankääpiöterrierikasvattaja jo yli 40 vuoden kasvattajakokemuksella. Onnellinen on se amerikankääpiöterrieri-kasvattaja joka on saanut tai saa omistaa Carterin koiran. Suomessa kasvatettuja Carterin linjaisia amerikankääpiöterriereitä on jo lähtenyt takaisin Yhdysvaltoihin - tässä erinomainen esimerkki koiriemme huippukorkeasta laadusta!
Shirley Thompson, Toy Acres Kennel - nyt jo edesmenneen, erittäin maineikkaan Shirley Thompsonin koiria ei pysty hankkimaan enää käytännössä mistään. Suomessa on Toy Acres-koiria peräti kaksi kappaletta, todellisia harvinaisuuksia.
Mary Ruth J Schuner, Marfox Kennel - maailman parhaimmat ja terveimmät white & tan amerikankääpiöterrierit tulevat Marfox kennelistä. Suomessa olevat white & tan amerikankääpiöterrierit ovat peräisin juuri tästä maineikkaasta kennelistä.
Karen Larson, Valhalla Ridge Farm Kennel - UKC-työkoira-amerikankääpiöterriereiden kasvatusta yli 40 vuoden kasvattajakokemuksella. Rautaista ammattitaitoa ja pitkän linjan kasvatustyötä. Suomeen on onnistuttu saamaan muutama Larsonin huippukasvatti, joiden jälkeläiset ovat niittäneet Euroopassa jo mainetta ja kunniaa.

Yhteenvetona voisi mainita amerikankääpiöterrierin olevan yksi monista sellaisista hienoista koiraroduista, joka on selvinnyt tarkoituksenmukaisena, terveenä ja toimivana jo reilusti yli vuosisadan. Nähtäväksi jää muunnetaanko tästä koirasta nyt AKC:n ja FCI:n toimesta oman näköisensä, mutta muuten täysin toisten rotujen kaltainen näyttelykoira. Ehkä rodusta kehittyy näyttelykoirana oma uusi kanta, valkoinen, siro kääpiökoira, joka rypee samoissa terveysongelmissa kuin kaikki muut kääpiökoirat. Työkoiralinjaiset amerikankääpiöterrierit tulevat kuitenkin toimimaan tulevaisuudessa kuten ovat toimineet tähän asti.

amerikankääpiöterriereitä
Toy Fox Terrier Kennelin United Kennel Clubissa rekisteröityjä
aitoja työkoira-amerikankääpiöterriereitä.

INFO@TOYFOXKENNELS.COM

© Copyright Toy Fox Terrier Kennel